Terugkerende pijn in bovenbeen

#1
Beste,

Vorig jaar eind november voelde ik tijdens een sprint bij het voetballen iets knappen in mijn bovenbeen. Meteen daarna veel pijn over de gehele bovenbeenspier, en drukken op de spier zorgde voor extra pijn. Ik ben toen meteen gestopt met voetballen en heb een coolpack op mijn been gelegd. Een tijdje later (diezelfde dag) was de ergste pijn weg, maar het bovenbeen bleef gevoelig. Na wat googelen kwam ik uit op een verrekking/scheuring van de quadriceps. Sindsdien heb ik 8 weken geen sportieve activiteit (voetbal,hardlopen of fietsen) meer gedaan.

Tijdens die acht weken verminderde de pijn over de gehele spier, maar bleef een bepaald punt pijnlijk als er op gedrukt werd. Ik ben het blijven koelen, omdat dat de pijn verminderde. Na die 8 weken heb ik voor het eerst weer geprobeerd om te sporten. Hardlopen ging prima, maar tijdens het voetballen speelde de pijn weer iets op. Het was niet dezelfde verschrikkelijke pijn als eind november, maar het zat wel op dezelfde plek. Ook toen weer meteen gestopt en gewacht tot deze week met verdere sportieve activiteiten.

Aan het begin van deze week voelde ik mij fit: ik had geen last meer van de spier en ook drukken op de spier leverde geen pijn op. Voorzichtig heb ik ook weer het voetballen hervat. De eerste training had ik geen pijn bij het lopen, en simpele oefeningen met de bal gingen ook prima. Daarna ben ik gestopt om rustig op te kunnen bouwen. De tweede training probeerde ik iets meer uit te voeren tijdens het voetbal, maar tijdens het schieten op doel begon de pijn wederom op te spelen. Ook nu weer meteen gestopt en gekoeld.

Het gekke vind ik dat de pijn op het moment van terugkomen redelijk tot sterk aanwezig is, maar dat de pijn een week later in principe weg is en door middel van drukken op mijn bovenbeen teruggevonden moet worden. Ik start steeds als ik ook dan geen pijn meer voel, maar toch komt de pijn op dezelfde plek steeds terug. Is dit een gevalletje pech, of begin ik toch steeds te vroeg? Moet ik ook koelen als geen pijn heb, behalve tijdens het drukken op mijn been zodat die laatste pijn sneller weg gaat? En helpt sporttape bij het herstellen van deze blessure?

Alvast bedankt voor de verduidelijking

Re: Terugkerende pijn in bovenbeen

#2
Beste Jip,

Wat vervelend van jou klachten. Grote kans dat je een spierscheuring hebt gehad. En het klinkt goed wat je de eerste 8 weken gedaan hebt, maar dat is het niet helemaal. Een spierscheuring hersteld namelijk met bindweefsel (littekenweefsel) dat is weefsel wat niet elastisch is. terwijl je spier wel elastisch is en zeker met voetballen en schieten erg elastisch moet zijn. Op de plek van de scheuring heb je dus eigenlijk een hard bindweefselstuk gekregen wat niet elastisch is. Dit geeft blij explosieve bewegingen de pijn en trekt nadien ook snel weg. Dit bindweefsel is wel extreem sterk.

Koelen heeft geen zin, alleen in het acute moment. Door het koelen druk je de bloedvaten een beetje dicht, waardoor de bloeding (van de gescheurde spiervezels) niet zo groot wordt. Ook het vocht wordt hierdoor minder.

Er zijn paar dingen die je nu kunt doen, probeer rustig het bovenbeen te rekken, zodat deze toch wat langer en soepeler wordt. Dit kun je ook bij een fysiotherapeut laten doen, deze kan het bindweefsel eventueel ook los maken. Je kan ook proberen door rustig door te blijven sporten dan het toch goed komt. De pijn die je nu voelt, schat ik nu zo in dat het geen gevaar kan op andere blessures. Door hem toch met beleid te blijven trainen kan hij ook soepeler en pijnvrij worden.

Ook al had de eerste weken beter gekund, je hoeft hier geen last van te hebben. Dus zeker geen geval van pech. Kijk van bovenstaande wat voor jou beste optie is. Zelf proberen of toch met hulp van een fysiotherapeut. Wat het snelste werkt is moeilijk te zeggen. Maar ik vermoed zelf en advies en extra hulp van een fysiotherapeut het snelste effect heeft.

Succes!

Re: Terugkerende pijn in bovenbeen

#3
Beste,

Bedankt voor uw antwoord. Als het ik goed begrijp moet ik mijn bovenbeen rekken en kan ik rustig doorsporten mits ik geen pijn heb. Klopt dit?

Is het verstandig (m.b.t. het herstel) om rustig door te lopen als de pijn iets begint op te spelen zodat het toch wat opgerekt wordt, of is het het beste om dan meteen te stoppen en te wachten totdat alle pijn weg is?