Hamstring

#1
Ik heb een jaar geleden een spierblessure opgelopen tijdens het dansen. Aan de bovenkant van mijn hamstring hoorde ik een kraak en de rest van mijn hamstring was ontstoken. Ik heb ondertussen al kindertherapie en fysiotherapie gedaan, pillen gepakt, zalfjes gesmeerd en maanden gerust maar de pijn blijft constant aanhouden. De dokters snappen ook niet waarom de pijn niet weggaat. Weet iemand enige raad voor tegen de pijn of wat dit kan zijn?

Re: Hamstring

#3
Ik heb voornamelijk last als ik zit. Bij inspanning heb ik ook extra veel zeer. Enkele dagen na een grote inspanning kan ik soms niet goed stappen en mank ik heel hard.
Bij voorgaande onderzoeken waren er alleen ontstekingen en verrekkingen te zien. Ook was er een vochtophoping bovenaan mijn hamstring maar die is nu al niet meer te zien op een echografie.

Re: Hamstring

#4
Beste 123,

De pijn kan komen doordat de acute blessure toendertijd niet goed hersteld is en het een chronische blessure is geworden. Een acute hamstring blessure geeft de eerste 5 dagen (ongeveer) een ontstekingsreactie. Deze reactie is nodig om het weefsel te herstellen, nadien komt de opbouw fase van het weefsel, hierin moet je gericht belasten maar mag je heel veel dingen nog niet. Daarna komt de fase waarin je het weefsel langzaam aan grote krachten blootstelt en het weefsel zich weer kan vormen naar de functie die van de spier gevraagd wordt. Deze fases zijn normaal en de exacte duur is per persoon verschillend. Als voornamelijk in de eerste 2 fases teveel is belast of juist te weinig. Kan het herstel proces niet plaats vinden. De acute ontsteking verdwijnt wel, maar gaat over in chronische weefsel beschadiging. Wat wil zeggen dat het weefsel van veel slechtere kwaliteit is dan voorheen.

De hamstring zit vast op je zitbeenknobbel, wat de pijn verklaart met zitten. De verklaring van de pijn na activiteit is, dat het weefsel die activiteit nog helemaal niet aan kan omdat het weefsel niet goed hersteld is.

Daarnaast zegt echografische beelden zeer weinig, zeker na de eerste 5 dagen. Bij elke overbelasting (ook bij spierpijn) zijn er spierbeschadigingen en vocht waar te nemen. Dit is normaal en geeft geen enkele informatie over het hoe en wat van het weefsel.

Hopelijk nu wat meer duidelijkheid

Re: Hamstring

#5
Hallo,
In mei 2013 heb ik een val gemaakt tijdens een tenniswedstrijd,waarbij 1,5 jaar later bleek dat de hamstring op 2 plaatsen was afgescheurd.
In februari 2015 ben ik geopereerd in het AMC te Amsterdam,waarbij de hamstring met 2 krammen weer is vastgezet aan het bot.
Na een lange periode van fysiotherapie kan ik nog niet hardlopen,want na een paar meter krijg ik al pijn achter in het been .
Die pijn loopt vanaf de kuit tot in de knieholte.
Het gewone lopen en fietsen is geen probleem.
Wie heeft hier ervaring mee en wat kun je eraan doen?

Gr. Leo

Re: Hamstring

#6
Hoi Leo,

Uhm hoe kwam het dat ze daar pas zo laat achter zijn gekomen? Hoe is de operatie gegaan? Hoe is het spier en peesweefsel? Waar was de scheuring? Bij de heup of bij het knie gewricht?
Na 1,5 jaar is de gescheurde pees enorm afgestorven en gekrompen. Als deze weer op lengte is vast gezet lijkt het me dat dit veel klachten kan geven.

Waarom hebben ze de pees weer vast gezet? Hoe was de situatie voor de operatie? Kon je toen wel hardlopen?

Re: Hamstring

#7
Beste artsen
Bij t schaatsen blijkt nu, na een week dat de conjoint tendon is afgescheurd.
Advies is n operatie.
Hoe is de revalidatie? Ergens lees ik 2 weken geen flexie in heup. Wat houdt dat in?
Vriendelijke groeten Reineke

Re: Hamstring

#8
Hoi Reineke,

Wat een vervelende blessure heb je opgelopen. Flexie heup is een buiging in je heup. Dit betekend knie naar je borst, of romp naar voren buigen vanuit lig of stand. Maar ik vermoed dat je hier wel uitleg over krijgt.
Zeker gezien dit 2 weken niet mag, de meeste protocollen gaan uit van 4-6 weken. Dus waarschijnlijk krijg jij een andere techniek. Dan krijg je daar ook genoeg uitleg bij, en anders heel duidelijk om vragen.

Succes met je operatie en herstel.