Heup (Pincer FAI?)

#1
Helaas vond ik mijn situatie niet volledig terug in één van de eerdere onderwerpen.

Ik ben een 31-jarige man. Ik ben sportief, maar hardlopen deed ik tot begin dit jaar maar eens per 2 weken. Verdere activiteiten zijn vooral fitness en een soort van gymles. Ik kreeg nl. eind 2015 last links in mijn heup. De pijn voelt als een zeurende pijn, een duidelijke plek kon ik niet vinden. De pijn lijkt vooral in mijn bil te zitten. Wanneer ik fanatiek beweeg, zijn de eerste 5 minuten pijnlijk, daarna is de pijn weg, maar na nachtrust heb ik de volgende dag ontzettende veel pijn. Het been is verder niet bijzonder dik of warm.

Vanaf begin dit jaar dus rustig aan en weinig gesport, maar weinig verbetering. De zeurende pijn is er altijd. Zelfs een onderzoekje bij de fysio wees weinig uit: de beweging van mijn linkerbeen is wat beperkter. Nachtrust doet verder weinig: het is ’s ochtends niet stijver, maar ook niet veel beter.

Vorige week is er dmv MRI vastgesteld dat ik een lichte vorm van FAI type Pincer zou hebben, maar wel in een zeer beperkte mate. De arts staat gezien de risico’s (nog) niet achter een operatie. Zelf weet ik het niet zo goed: de constant zeurende pijn lijkt mij niet te stroken met een FAI.

Ik overweeg nu nog naar een fysiotherapeut te gaan, maar ben ook bang dat dit de klachten wellicht verergerd.

- Is een fysio aan te raden?
- Hoe is hoeveelheid pijn te verklaren : zeurende pijn, weg tijdens sporten, heftiger na het sporten?
- ervaringen met FAI en/of een kijkoperatie zijn welkom. Dank!

Re: Heup (Pincer FAI?)

#2
Beste Laurens,

Zoals je weet is een Pincer een botafwijking aan de heup kom. Ik zal zeker niet operatief ingrijpen adviseren in dit stadium de operaties zijn echt heftig en zeker niet risico loos.

De irritatie komt vooral door een buiging in de heup, dit is zeker ook het geval bij lang zitten. Als u veel zittend werk doet kunt u kijken of de zithouding wat veranderd kan worden. Als de heup tijdens zit geïrriteerd wordt is wel in te zien dat u altijd last heeft.

Bij FAI is het noodzaak als de pijn te veel op de voorgrond speelt de bewegingen die de pijn provoceren te verminderen, daarnaast is een juiste mobiliteit van de heup van belang zodat de heup als het ware niet in een verkeerde positie "geforceerd" wordt. Dit houdt in juiste gewrichtsmobiliteit maar ook juiste spieraanspanning en ontspanning.

Daarnaast zal een groot deel dus van belang zijn de dagelijkse activiteit aan te passen. Als dit mogelijk is zal mijn voorkeur hier naar uit gaan. Mijn voorkeur gaat altijd uit na enkele weken proberen op niet operatieve manier in te grijpen door middel van leefstijl aanpassingen en goede fysiotherapie als dat binnen enkele weken geen verbetering geeft is een operatie misschien een optie.

succes!

Re: Heup (Pincer FAI?)

#3
Hartelijk dank voor de reactie.
Ik doe (gelukkig) maar deels zittend werk: ik kan regelmatig achter mijn bureau weg. De pijn tijdens zitten is niet meer, maar ook niet minder.
Op mijn 31ste levensjaar mijn levensstijl al aan moeten passen (i.a.w. nooit meer rennen/conditie sport) vind ik een erg vervelende gedachte. Op internet vind ik dat de kans op artrose rond het 45e levensjaar wel vergroot wordt bij niet-tijdig (operationeel) ingrijpen. Intussen doe ik sinds enkele maanden al erg rustig aan wat betreft forceren. Ik ga dit eerst nog even volhouden en op zoek naar andere bewegingen. Bedankt voor het advies.

Re: Heup (Pincer FAI?)

#5
Goedemiddag,

Graag kom ik toch nog eens terug op mijn eerder geopende topic.
Ik probeer uiteraard door aanpassingen de pijn te minderen. Helaas met weinig succes.
Toch ben ik erg voorzichtig als het gaat om een operatie. De operatie heeft een redelijk laag slagingspercentage (ca.65%). Vandaar dat ik ook zo goed mogelijk probeer te begrijpen wat de operatie voor mij voor verbetering zou brengen.
Bij Pincer zit er een extra kraakbeenrand op mijn heup. Ik begrijp (uit de diverse Youtube filmpjes met animaties) dat wij extreme bewegingen (dus been ver naar voren, ver opzij etc.) deze rand geraakt wordt door het bot van mijn been, wat de pijn veroorzaakt.
Ik begrijp dat ik daardoor bij bewegingen pijn zal hebben. Ik begrijp echter niet goed, waarom dit bij het zitten een zeurende pijn geeft, zelfs als ik redelijk onderuit gezakt op mijn stoel ‘zit’. Ook bij normaal wandelen, geeft het pijn..

Tenslotte vraag ik mij nog af wat de gevolgen zouden zijn op de langere termijn van niet behandelen. Ik las eerder als eens vergrote kans op artrose al vanaf mijn 45ste levensjaar. Is daar meer duidelijkheid over?

Re: Heup (Pincer FAI?)

#6
Hoi Laurens,

Ik probeer een tabel als antwoord op het forum te zetten, maar dat lukt niet goed. Daarom ziet het er zo raar uit. De getallen zijn percentages van de personen die, deze klachten hebben. Dus zitten is bij 25,5% en wandelen 54,8%

Dit ligt vermoedelijk aan de lokatie van de heupafwijking, en het kan gedurende de tijd zijn gekomen als zogenaamde secundaire klachten. Bij lopen sta je volledig op de heup, waardoor de kop dieper in de kom wil zakken. Bij zitten is vaak de buiging van invloed, maar dat had je volgens mij al begrepen doordat je aangaf bij onderuit gezakt zitten dat je dan nog steeds last hebt. Wat je kan proberen is tijdens zitten de heup te draaien om te zien of dit verlichting geeft (meestal naar buiten) geen benen over elkaar zit houding.

Nee de gevolgen op lange termijn zijn nog niet exact duidelijk, behalve artrose inderdaad. Maar echte leeftijd grens zit hier niet aan vast. Dit komt doordat het een vrij "nieuwe" aandoening is waarbij nog weinig lange termijn effect studies zijn gedaan.

Ben je nog onder behandeling bij een fysiotherapeut? Probeer samen met hem/ haar te kijken welke houding beweginge/ houdingen goed voor je zijn. Als de klachten verminderen of verdwijnen is hypothetisch gezien de kans op artrose minder. Wat je ook kan doen is zelf of doormiddel van de fysio de MRI bespreken met de specialist om te zien of ander weefsel zoals spieren/ pezen/ slijmbeursen zijn geirriteerd door deze afwijking wat de klachten kan verklaren.

Succes

Table 1 Limitations of
activities of daily living
Subjective complaints Percent reporting
moderate difficulty
to inability to perform (%)
Heavy work, including push/pulling, climbing, carrying 68
Twisting 61.5
Squatting 60.8
Heavy-duty housework, including lifting firewood and moving furniture 58
Walking for 15 min or more 54.8
Rise from a sitting position 44.8
Walking up steep hills 44.2
Light to moderate work, including standing, walking 34.5
Getting into and out of an average car 33.6
Putting on shoes and socks 29.3
Low-duty housework, including cooking, dusting, vacuuming, and laundry 27
Standing for 15 min 25.6
Sitting for 15 min 25.5
Getting into and out of a bathtub 21
Going down one flight of stairs 20.2
Walking down steep hills 19.9
1044 Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc (2007) 15:1041–1047
123

Re: Heup (Pincer FAI?)

#7
Hoi Laurens,

Ik kom even terug op jou topic, afgelopen dagen namelijk een intensieve cursus gehad over lies/ heup klachten. Als er bij lopen klachten zijn is de kans groot dat het labrum (soort meniscus ring om de heupkom) beschadigd is. Dit is veelvoorkomend bij heupimpingement problematiek. Om hier uitsluitsel over te krijgen is een MRI met vloeistof noodzakelijk. Een operatie is zeker niet altijd nodig. Maar om dit te voorkomen is goede fysiotherapeutisch behandeling wel noodzakelijk voor minimaal 3 maanden, waarbij ook een actieve inzet van jezelf verwacht wordt. Ook al is een operatie niet zinvol een MRI met vloeistof is voor de fysiotherapeutisch behandeling ook handig i.v.m. juiste behandeling. Ook een foto van de heup is zinvol op de locatie van de pincer te weten om te weten welke bewegingen vermeden moeten worden en welke structuren om de heup getraind moeten worden.

Er zijn genoeg personen in de topsport die met een pincerheup of labrum scheur pijnvrij kunnen sporten. Dus operatie is niet altijd nodig, maar vergeet hierbij niet dat deze mensen een dagtaak hebben om het lichaam zo sterk mogelijk te maken/ houden.

Succes!

Re: Heup (Pincer FAI?)

#8
Goedemiddag,
Bedankt voor de aanvullende informatie, dat is goed om te weten. Ik heb zowel een foto als een MRI gehad. De uitkomst daarvan is wel aan me uitgelegd (Pincer in vrij lichte mate aanwezig, locatie aangewezen). Ik begrijp dat bij een labrumscheur ook wel vrij regelmatig een operatie toegepast wordt, maar ook zeker niet altijd met succes. Er is bij mij verder niet gesproken over een labrumscheur. Ik ga als volgende stap eens informeren of de uitkomst van de MRI en foto gedeeld kunnen worden om dit met de fysiotherapeut te overleggen.