Heup en bilklachten.

#1
Hallo.
Ik ben een jongen van 15 en ik heb al meer dan een jaar heup en bovenbeen klachten.
Ik doe/deed aan intensief hardlopen wat bevat ongeveer 4 keer trainen per week en nu en dan een wedstrijd. Dit doe ik al sinds ik erg jong ben en ik ben er dan ook best goed in. Op een gegeven moment bij een training (ik was net van mijn liesblessure af) voelde ik een irriterend gevoel in mijn heup/bovenbeen. Het voelde alsof mijn been als het ware op slot stond waardoor ik hem niet meer kon bewegen. Tijdens het hardlopen lag ik midden in de training opeens op de baan, mijn been stopte ermee en daar lag ik dan. Het bleek dat ik een spierknoop zou hebben en deze is gemasseerd. Toen bleek dat hij door het masseren niet weg ging heb ik een soort stimulerende naald in mijn heup gekregen waardoor het wel weg zou moeten zijn gegaan, dit weet ik overigens niet helemaal zeker. De pijn die ik voel is meestal een stekend gevoel dat via mijn heup door mijn bovenbeen loopt. Ook heb ik het gevoel dat dat gebied bijna altijd onder gespannen spierspanning staat, het voelt dus nooit fijn. Ik ben naar 5 goede fysiotherapeuten gegaan maar ze zeggen allemaal dat er niks mis is met mijn heup en dat het door de oefeningen wel weg zal gaan. Ik kreeg oefeningen te doen en hierdoor namen mijn klachten sterk af totdat ik er tijdens het hardlopen geen last meer van kreeg. Het bleef echter wel voortdurend op de achtergrond (het gevoel) en het is nooit echt weggegaan. Op een gegeven moment kreeg ik dezelfde klachten in mijn linkerheup. Dit voelde hetzelfde en ook deze klachten werden niet erg. Ik houd trouwens ook van voetballen, dit kon ik hierdoor zeker in het begin niet doen natuurlijk, maar ook toen ik tijdens het hardlopen en daar buiten geen last had kreeg ik toch weer last van het voetballen. Hier baalde ik de hele zomer van. Ik was vlak voor die winter gestopt met de oefeningen en ik merkte dat ik toen veel sneller last kreeg dan toen ik nog oefeningen deed. Ik ben een paar maanden geleden weer gestart met oefeningen. Deze oefeningen zijn anders en ik denk zelf dat ze meer effect hebben omdat ze zwaarder zijn. Ik merk dat ik heel veel minder last krijg van inspanningen. De eerste gymles in de week dat ik weer begon met de oefeningen moesten we via een trampoline over een kast heen springen, de oefeningen en dat springen belastten mijn heup erg waardoor ik best veel last had. Iedere week kreeg ik er minder last van en nu heel weinig nog maar. Ik skate overigens ook graag en ik ben sinds een week geleden hier weer mee aan het beginnen en om te kijken of ik last krijg. In de zomer was ik al een paar keer begonnen maar ik kreeg telkens last, hier liep ik de hele tijd over te piekeren en te malen omdat ik zo graag mijn dingen gewoon wilde doen. nu krijg ik veel minder last. Zijn dit een soort groeipijnen denkt u? En kan het dus kwaad om het te belasten?


Gr Arne

Re: Heup en bilklachten.

#2
Beste Arne,

Het kunnen zeker een soort groeipijnen zijn. Als je merkt dat door training/ oefeningen de klachten verminderen en jij dus minder pijn hebt kun je bijna met zekerheid zeggen dat het aan de spieren ligt. En vermoedelijk aan de spierkracht.

Wat vaak wordt gezien op jou leeftijd is dat er bij intensief sporten klachten ontstaan, dit is mijn inziens te wijten aan de groeispurt, intensief belasten en weinig aandacht voor spierkracht/ coördinatie training. Jou spieren, pezen, banden, kapsel moeten zich aan jou groei aanpassen en aan de sport. Hardlopen, voetballen zijn zware sporten voor het lichaam. Als hierbij niet wordt getraind op verbetering van spierkracht, coördinatie en stabiliteit kunnen er "onverklaarbare" klachten ontstaan. Er wordt veel gesport, maar het lichaam wordt niet gestructureerd sterker gemaakt om de sportbelasting aan te kunnen.

Dit effect van oefeningen/ trainen merk je nu dus wel. Je mag best zware oefeningen doen als ze maar goed zijn en goed uitgevoerd worden.

Succes!