Heup

#1
Hallo,

Als 2 jarig meisje heb ik een spreidbroekje gehad.
Op mijn 19e ging ik door m'n heup. Een stekende pijn in mijn lies. Een snapping hip werdt er geconstateerd.
Sinds die tijd heb ik veel last van mijn heupen. Eerst kreeg ik fysiotherapie. Vervolgens ben ik geopereerd aan de ergste kant. De zogeheten 'ganz operatie'
Nu bijna 10 jaar later nog steeds last. (Ik ben nu bijna 30)
Vooral de geopereerde kant heeft wat dingen met zich meegebracht. Zoals kramp in m'n heup. Daarnaast ga ik er nog steeds regelmatig doorheen.
Iedere dag voel ik de pijn in mijn heupen. De ene dag meer dan de andere.
Wat ik hier zelf nog aan doen om de klachten te beperken?
Of moet ik het accepteren?

Mvg,

Re: Heup

#2
Beste Germaine,

Wat hefting, een ganz operatie is ook niet een kleine operatie. Zoals je waarschijnlijk wel weet is niet iedereen klachten vrij na deze operatie. Dus het zal een stukje accepteren zijn, maar ik ben altijd van mening dat wanneer je een gewricht en in jou geval de heup zo goed mogelijk traint de klachten beter te dragen zijn of nog helemaal kunnen verdwijnen. Dit is wel een lang traject met veel doorzettingsvermogen. Vermoedelijk klopt de anatomie van jou heup gewricht niet helemaal en dit moet opgevangen worden door de spieren, pezen banden van de heup maar ook de rug en buikspieren spelen hierin mee.

Het is echt waar dat er topsporters zijn met forse heupdysplasie zonder klachten en als ze stoppen met de topsport de klachten op komen zetten. Nou verwacht ik niet dat jij het trainingsschema van een topsporter in je leven kan inpassen, maar het laat wel zien dat er mogelijkheden hierin zijn.

Dus ja ik vermoed dat er verbetering mogelijk is, maar het is niet eenvoudige manier. Dus de keuze van acceptatie of proberen minder klachten te krijgen moet je zelf maken.

Succes!