Links: liespijn. Rechts: last van de bilspieren

#1
Na het hardlopen van langere afstanden (+11 km ongeveer) krijg ik last van mijn linker lies en rechter bilspier. Kan hier een verband tussen zijn, zoals het scheef staan van de bekken? Ik vind het namelijk apart dat ik rechts bijna nooit last heb van de lies en links eigenlijk nooit van de bilspier. Tijdens het hardlopen begint de rechter bilspier wat stijf te worden na 10 km en dit voel ik ook.
Ik heb al wat gegoogled, maar ik kon eigenlijk niemand vinden die dezelfde klachten heeft. Voordat ik naar de fysio ga zou ik wel graag willen weten of hier mogelijk een verband tussen is.

Alvast bedankt!!

Re: Links: liespijn. Rechts: last van de bilspieren

#2
Beste Anna,

Deze klachten kunnen zeker een verband samen hebben. Het gaat bij het hardlopen voornamelijk om de samenwerking tussen beide benen en de romp. Hierin spelen het bekken en de heupen een cruciale rol als verbindingselement. Liespijn bij vrouwen komt voornamelijk van de spiergroep aan de binnenzijde van het bovenbeen. (als de heup zelf het probleem niet is) Deze spiergroep zorgt ook voor buiging van het been, terwijl de bilspier aan de andere zijde op het moment van buiging van het linker been juist strekking moet geven in het rechter been en vise versa. Dus deze samenwerking moet goed verlopen, bij problemen in deze kracht koppeling worden er verschillende compensatie mechanismes inwerking gezet om toch van punt A naar punt B (10 km verderop) te komen. Dat is je doel, en je lichaam zorgt er wel voor dat het doel gehaald wordt, maar niet altijd op de beste manier.

Laat je heup/ bekken regio goed onderzoeken en laat ook je looppatroon bekijken.

succes!
cron