heup

#1
Ten einde raad waag ik hier een poging. Ik heb al zowat bijna een jaar last van beidde heupen (één wat meer dan de ander) ik kan op geen enkele langer dan 5 minuten liggen wat heel vervelend is want ik kom dan ook vaak wakker van de pijn. Het is een aanhoudende pijn die redelijk licht is bij het gewoon stappen maar dus serieus is bij het liggen. Ook is de pijn goed te voelen als ik op de heupbeenderen druk. Ik heb al foto's gehad, MR scan MRI scan en Bot scan en niks zou er te zien zijn buiten dat ik op beidde heupen een soort van uitstekend botje heb maar dit kan de pijn blijkbaar niet veroorzaken. Dus ben ik zelf maar wat op zoek naar de oorzaak. Zou het kunnen dat ik het trochanter major pijnsyndroom heb? Ik heb hier de test gedaan en kwam daar ook bij uit. En mocht dit het zijn, is dit dan te zien op één van bovenstaande scan's die ik gehad heb? Alvast bedankt!

Re: heup

#2
Beste Virginie,

Wat een bijzonder verhaal.
Het trochanter major pijnsyndroom is zeker aannemelijk bij jou verhaal. Alleen zoals de diagnose al zegt is het een syndroom, wat niet heel specifiek is helaas.

Heb je al therapie gehad afgelopen jaar?

Als fysiotherapeut krijg ik altijd kriebels van de uitspraak van radiologen/ specialisten dat wat ze zien de pijn niet kan verklaren. Want dit is bewezen ook niet waar. Mensen kunnen veel pijn hebben zonder dat dit op de MRI of foto's of wat dan ook zichtbaar is. En ook andersom, er zijn genoeg gevallen bekend dat er bijvoorbeeld enorm veel slijtage gezien wordt zonder dat er uberhaupt klachten zijn. Maar dit ter zijde voor jou vraag.

Wat voor uitstekend botje heb je? Kijk hier maar eens https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... mpingement Bij deze aandoening zijn er afwijkingen aan het heupgewricht aanwezig.

Als het uitstekend botje echt op de heupkop zit, kan dit inderdaad niet direct de klachten verklaren. Het is onmogelijk dat dit tegen de buitenzijde van jou been drukt. Maar door het uitstekend botje wat je dus al jaren (of je hele leven) al hebt ben je wel compleet anders gaan bewegen, zodat het botje maar niet tegen de kom van het heupgewricht geduwt wordt. Dit doet het lichaam automatisch en heb je geen idee van, pas als je (elders) klachten gaat krijgen. Hierdoor heb je vermoedelijk de spieren aan de buitenzijde van het bovenbeen overbelast en zijn deze pijn gaan doen (trochanter major pijn syndroom) of is het bovenbeen (waar de heupkop onderdeel van is) anders gaan staan, zodat de trochanter major een andere positie heeft gekregen waardoor het tegen de spieren aan de buitenzijde drukt. Het bovenbeen kan anders gaan staan als het uitstekend botje niet tegen de kom gedrukt wil worden dan gaat gedurende de jaren en de groei het lichaam zich aanpassen zodat het botstukje inderdaad niet tegen de kom drukt, maar hierdoor kan het bovenbeen wel een kleine verdaaiing krijgen. Hopelijk begrijp je het technische verhaal een beetje.

Vraag de uitslag op van de MRI/ bot scan etc. en probeer een goede fysiotherapeut te zoeken. Neem de uitslag mee. Daarnaast nog een andere vraag een MRI scan is sowieso liggend en vermoed de rest van de onderzoeken ook. Dus het geeft totaal geen indiciatie hoe jou heup staat in een recht op staande positie, misschien drukt dan het botstukje wel tegen een vervelende structuur, liggend op je rug is ook niet de positie dat het pijn doet.

Als de fysiotherapeut/ huisarts vermoed dat het toch in de heupen zit, kunnen deze een aanvraag doen voor verder onderzoek met verzoek van een speciaal protocol. Dit protocol maakt foto's van de heup in recht op staande posities en nog wat andere posities van de heup waarin de pijn kan zitten.

Daarnaast is fysiotherapeutisch behandeling goed mogelijk dat je ondanks het bot uitsteeksel toch pijnvrij kan functioneren. Dus het is zeker niet altijd nodig iets aan die botuitsteeksels te doen, maar het is wel goed te weten waar ze zitten zodat de juiste behandeling ingezet kan worden.

succes