Pagina 1 van 1

Schouder subluxatie bij bovenhandse bewegingen

Geplaatst: 04 aug 2022, 15:19
door Lynn
Hallo,

Wanneer ik mijn arm hef, voorwaarts, zijwaarts, schuin maakt niet uit, dan subluxeert mijn schouder naar dorsaal (rechts>links). Heb dit altijd al gehad dus niet ergens door ontstaan. Het doet niet echt pijn maar het is best wel hinderlijk en het kraakt en knakt ook regelmatig. Ik ben ook wel vrij hypermobiel in alle gewrichten. Ik heb ook wel een tijd mijn spieren eromheen getraind, maar dat werd er niet anders van. Ik verwacht dat o.a. mijn labrum niet sterk genoeg is, maar ben bang dat het alleen maar erger gaat worden. Ik doe geen bovenhandse sport, dus dat scheelt weer. Wat is jullie advies? Moet ik er wat mee doen, ondanks ik er eigenlijk geen pijn aan heb? Is de kans groot dat het erger wordt en toch een keer helemaal luxeert?

Re: Schouder subluxatie bij bovenhandse bewegingen

Geplaatst: 07 aug 2022, 19:37
door Fysiotherapeute
Hoi Lynn,

Bedoel je dat de schouder naar achteren subluxeert of naar voren?

Het labrum kan zeker beschadigd zijn door alle subluxaties. Of je het moet opereren of niet, dat is een vraag waar alleen jij antwoord op hebt. Zolang hij niet volledig luxeert en jij er geen functionele beperkingen door hebt is een operatie niet noodzakelijk.

Misschien goed om keer verder onderzoek te laten doen en te overleggen met een orthopedisch chirurg. Dan weet je hoe de schouder er nu uitziet en of het labrum inderdaad het probleem is. Of dat het wel mee valt, en je schouder nog helemaal mooi intact is, dan weet je ook dat de subluxaties niet zoveel kwaad kunnen. Buiten dat het heel vervelend is.

Dan hoor je ook eventueel welke operatie mogelijkheden zijn met de revalidatie tijden. En kun je een betere beslissing maken.

Succes

Re: Schouder subluxatie bij bovenhandse bewegingen

Geplaatst: 15 aug 2022, 14:02
door Lynn
Bij elke bovenhandse bewegingen subluxeren ze naar achteren.

Een paar maand geleden ben ik ook op een van de schouders gevallen met voetballen, waardoor die schouder nu nog steeds zeurt bij eindstandige bewegingen. Kan het zo zijn dat door de subluxaties die klachten aanhouden?

Een fysio, gespecialiseerd op schouder gebied, heeft het ook een keer gezien en vond het heel raar dat ik er geen pijn aan ervaarde. Hij zei dat als ik klachten kreeg het verstandig is om langs een orthopeed te gaan.

Voor nu wil ik zeker geen operatie, maar misschien wel een goed idee om te laten bekijken door een orthopeed

Re: Schouder subluxatie bij bovenhandse bewegingen

Geplaatst: 20 aug 2022, 20:22
door Fysiotherapeute
Hoi Lynn,

Door het subluxeren heb je een instabiele schouder. Dit kan zeker er voor zorgen dat je klachten langer aanhouden na een val. De stabiliteit en spierfunctie is wat verminderd.

Zolang je geen klachten hebt zal ik er ook niets aan doen. Alleen dan kan een orthopeed niet heel veel meer. De schouder kan natuurlijk in beeld gebracht worden door MRI of iets dergelijks, maar het veranderd helemaal niets. Dan is het zonde van de moeite, tijd en geld om dit te doen. Het enige wat je kan doen is het trainen van je schouders.

En natuurlijk bestaat de kans dat de schouder een keer volledig luxeert, maar deze kans is er altijd. Gezien het feit dat dit nog nooit is gebeurd bij jou, wil ook iets zeggen. Dat de kans daarop niet heel groot is.