Pagina 1 van 1

overbelasting bij bewegingen na blokkade nervus suprascapularis

Geplaatst: 05 nov 2019, 11:00
door Marjans
Bij mij is een forse verkalking van de susprinatuspees geconstateerd. Volgens de fysiotherapeut die shockwave heeft geprobeerd is het grotendeels een harde verkalking. Op de rontgenfoto zie ik witte/grijze massa met een lengte van 8-10 cm.

2 vragen

- de orthopeed heeft me naar de echoafdeling doorverwezen om barbotage te proberen
>? Is er vooraf te onderzoeken of barbotage nut heeft?
Het lijkt mij dat alleen kleine en zachte verkalkingen weggespoeld kunnen worden. De mijne is na 12 jaar pijn al flink groot geworden en versteend.

-als 1x barbotage te weinig effect heeft, gaat de orthopeed mij doorsturen naar de pijnpoli. Er wordt dan helemaal niets meer aan de oorzaak van de pijn gedaan, alleen maar verdovende middelen.
>?kan ik straks alle bewegingen weer doen die nu echt mechanisch niet kunnen (endorotatie e.d.) en kan er overbelasting (en schade) ontstaan bij (verkeerde) bewegingen na blokkade nervus suprascapularis?
Nu heb ik forse bewegingsbeperkingen en heb ik flink pijn als ik iets doe wat mijn pees niet leuk vindt. Dat beschermt mij tegen overbelasting en peesafscheuring (pees is al ver gedegenereerd). Hoe beschermt mijn lichaam mij straks tegen peesscheuring als ik niets meer voel?

Re: overbelasting bij bewegingen na blokkade nervus suprascapularis

Geplaatst: 06 nov 2019, 08:04
door Fysiotherapeute
Beste Marjans,

Wat vervelend dat je zoveel kalk hebt zetten. (ik hoop trouwens dat je mm bedoeld i.p.v. cm)

Naar mijn weten kan ik als fysiotherapeut en echografist niet weten of de kalk hard of zacht is. Dus ik ben heel benieuwd hoe jou fysiotherapeut dat bepaald. Het niet werken van shockwave is geen indicatie of ander kalk. Kalk is gewoon kalk. En dit wordt normaal gesproken door het lichaam ook weer opgenomen.

Je lichaam maakt kalk aan (om onbekende redenen) en breekt het weer af om gezond peesweefsel terug te brengen. Dit kan alleen heeel lang duren. Dus ik begrijp de beslissing van een orthopeed om 1x barbotage te proberen.

Een pijnblokkade zorgt ervoor dat de meeste pijnprikkels niet meer doorgegeven worden. Dit zal jou vermoedelijk helpen om de pees meer te gaan gebruiken en door meer gebruik te maken van de pees, breekt het kalk sneller af. Je hoeft hierbij niet bang te zijn op verkeerd gebruik/ peesafscheuring of overbelasting. Ik zal je wel adviseren als het zover mocht komen, om na de pijnblokkade jou schouder door een fysiotherapeut te laten beoordelen. Deze kan jou oefeningen geven om de spieren op de juiste manier te trainen. Doordat de pijn minder is, kan dit ook en zal de spier juist sterker worden.

Succes!

Re: overbelasting bij bewegingen na blokkade nervus suprascapularis

Geplaatst: 08 nov 2019, 21:02
door Gast
Dank u voor de reactie.
Ik bedoel echt 10 cm en geen 10 mm. En het zit er aantoonbaar al 12 jaar, alleen wist ik dat indertijd niet omdat de huisarts had gezegd dat de foto goed was, niets aan de hand.

De kalk is hard, echt waar.
De pees is al aan het degenereren, ik word nu regelmatig gewaarschuwd om niet over de pijngrens heen te gaan om afscheuren te voorkomen. Met een pijnblokkade is er geen pijngrens.

Maar eigenlijk zou ik iets van iemand willen horen die weet waar het over gaat ipv de boekjeswijsheid van “het gaat vanzelf over”, “kalk doet geen pijn”, “ga maar gewoon oefenen”

Re: overbelasting bij bewegingen na blokkade nervus suprascapularis

Geplaatst: 09 nov 2019, 11:38
door Fysiotherapeute
Beste,

Je hoeft mij niet te geloven, maar vraag dan ook niet om hulp hier.

Een supraspinatuspees is niet eens 10cm lang dat is godsonmogelijk. Dus voordat je mensen beschuldigd van boekjeswijsheden moet je eerst zelf even uitzoeken of jou informatie wel klopt. En niet de informatie die je vraagt en krijgt direct in twijfel te trekken.

En als je twijfelt aan de orthopeed, vraag dan een second opinion aan. Vraag niet hier of het klopt, en als het beaamd wordt dat dan ook in twijfel te trekken. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en informatie bronnen, en in de ziekenzorg is niks 100% zeker en zal elke specialist ongeveer het zelfde zeggen, maar toch net wat anders. Maar als jij jou mening bevestigd wilt hebben omdat dit anders is dan die van de orthopeed, wil niet zeggen dan specialisten het niet goed hebben.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kalk in een pees geen grotere reden geeft tot scheuren, doe met deze informatie wat je wilt. Een degeneratieve pees moet je trainen en soms door de pijngrens heen. En misschien is je andere supraspinatus pees ook aan het degenereren, zonder dat je dit weet.
Wat je ziet op echo hoeft geen relatie te hebben met klachten (wetenschappelijk onderzoek tonen dit aan)