complicaties na schouderoperatie

#1
In september vorig jaar was ik gevallen op het werk. Op mijn elleboog gevallen, nadien op mijn rug gedraaid. Eerst was het mijn rug die pijn deed, dat was snel verholpen. Maar dan kwam het echte probleem boven : full thickness supraspinatus scheur en ac arthrose. Deze werd geopereerd in november, samen met een bicepstenotomie. Een gecompliceerde operatie, die goed verlopen was. Revalidatie verliep goed, tot ongeveer na 3 maanden toen alles blokkeerde. Veel pijn in schouder. De kine vermoedde frozen shoulder, de behandelende arts bevestigde. Hij gaf de opvolging over aan de huisarts. Toen ik naar de adviserend geneesheer van de verzekeringen moest, bevestigde hij dit ook. Hij voegde eraan toe dat dat proces langer dan een jaar kon duren. Toch verwees hij me door naar een specialist in het Universitair Ziekenhuis van Gent. In eerste instantie gaf hij me een cortisone injectie, maar wilde een scan laten uitvoeren om te weten wat er aan de hand was.

Uitslag van de scan :
Volle dikte scheur ventraal tot centraal in de supraspinatuspees, diameter circa 1 a 1,5 cm. Behouden aspect van de spieren geen majeure retractie.
De lange bicepspees is niet meer afijnbaar intra-articulair, vermoedelijk tenotomie
Ac Arthrose.
Het verslag van de Professor was :
acromiaclaviculaire artrose links ... Blijvende last
Na operatie stijfheid, waardoor infiltratie gedaan werd.
Bovendien nieuwe scheur links. Indien blijvende last voorstel open acromioclaviculaire resectie en artroscopisch debridement.
Het traject dat de specialist voorstelt is maximaal drie infiltraties met cortisone, en nadien eventueel een kijkoperatie ...


Mijn vraag is : komt dit nog goed ? Ik ben 54 jaar ...

Re: complicaties na schouderoperatie

#2
Beste Krispop,

Zo, je hebt genoeg met je schouder meegemaakt. Of het goed komt meestal wel, maar het is een lang traject.

Als het mijn schouder was zal ik er alleen geen 3 injecties inzetten. Een injectie tast namelijk spier en peesweefsel aan, gezien jij al een scheur in je spier hebt zitten is dit misschien niet heel handig.

Van de artrose hoef je geen last te hebben, die artrose zat er ook voor jou val. Die komt niet door jou val, door de val is het gehele gewricht alleen gekneusd en beschadigd, waardoor het herstel langzamer gaat doordat er artrose in zit.

En op jou leeftijd heeft 40-50% een volledige scheur in de supraspinatus zonder dat ze het weten. Op jou leeftijd kunnen die spontaan ontstaan, al vermoed ik dat de val bij jou hierin wel meespeelt.

Dus alles wat er zit hoef je geen last van te hebben. Vandaar dat ik vermoed dat het wel goed komt, maar laat injecties en operaties zo lang mogelijk achterwegen. Probeer de schouder wat rust te geven, en begin met hele rustige fysiotherapie oefeningen.

Succes!