vraag over vergoeding (sport)fysiotherapie

#1
geachte heren/dames,

Ik ben door de algemene mail naar dit forum doorverwezen met een vraag, omdat ze hierop geen antwoord konden geven.

Ik ben van plan om te gaan trainen voor de marathon. Mijn fysiotherapeut(oedeem) zegt dat ze niet voldoende ervaring heeft met het begeleiden van sporters en zei dat ik het beste contact op kon nemenmet een sportfysiotherapeut. tevens zei ze me dat ze niet zeker wist of het preventief begeleiden wel vergoed werd.
Ik heb op dit moment dus geen blessure en wil toch graag hulp bij het starten met lopen eventueel een beoordeling van het lopen etc.
Ik wil iig niet wachten tot ik WEL een blessure heb voordat ik hulp ga zoeken.
Mij fysio zei dat ze absoluut niet wist hoe ze dit moest decalreren bij de verzekering en of er wel een code voor was
Dus graag uw hulp, kan ik gewoon bellen met een fysio en wat voor code moet hij dan doorgeven aan de verzekering?

bij voorbaat dank

Re: vraag over vergoeding (sport)fysiotherapie

#2
Het is inderdaad zo dat je alleen fysiotherapie vergoed kunt krijgen als je hiervoor een 'diagnose' hebt. Elke diagnose heeft zijn eigen diagnose code. De zorgverzekeraars vergoeden over het algemeen alleen de ziektekosten en geen preventieve trainingsbegeleiding.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij een zorgverzekeraar preventief bepaalde gezondheidsgerelateerde activiteiten vergoed. Je zou kunnen denken aan een gezondheidscheck of korting op een fitnessabonnement. Zover ik weet wordt fysiotherapie zelden op deze manier vergoed.

Wat je zou kunnen overwegen is je aan te sluiten bij een hardloopgroepje. Dan train je onder begeleiding van een hardlooptrainer die je met een trainingsschema begeleid naar je doel toe; het lopen van de marathon. Dit is goedkoper dan fysiotherapie en daarom gemakkelijker zelf te betalen. Bovendien heb je tijdens de training voortdurend begeleiding van iemand die verstand heeft van hardlopen en je kan adviseren als je ergens last van krijgt. Mocht dit het geval zijn, dan kun je hiervoor gespecialiseerde hulp krijgen van een (sport)fysiotherapeut.

Natuurlijk zouden veel fysiotherapeuten het toejuichen als zorgverzekeraars meer preventieve begeleiding zouden vergoeden, echter zit dat er helaas met alle bezuinigingen in de zorg voorlopig niet in.