Stressklachten of toch iets anders???

#1
Hallo forumleden,

Ik ben/was een "gezonde" man van 36 jaar die eigenlijk nooit klaagt of hele vervelende lichamelijke klachten heeft ervaren. Ik heb in november 2020 corona gehad welke ik ervaren heb als flinke griep. Vanaf begin december 2020 kreeg ik meermaals flinke last van rugklachten die ik niet kon plaatsen. Eind december kreeg ik echter ook last van spiertrillingen over heel mijn hele lichaam. Ik kon het niet plaatsen, maar deed er weinig mee. Begin februari ben ik op een rustig moment eens gaan googelen. Dat had ik beter niet kunnen doen want ik kon de meest enge spierziekten hebben... vanaf dat moment is bij mij de ellende begonnen!

Met deze klachten naar de HA gegaan welke mij vroeg of ik stress heb gehad de laatste tijd. Ik kan zeggen dat ik het afgelopen jaar erg druk heb gehad en dat daar zeker wel momenten van stress zijn geweest zowel in het werk als privé. Nadat hij me onderzocht had in onder andere de kracht in de spieren en andere vragen etc... bleek hier niets uit te komen. Zijn 1e diagnose was stressklachten. Ik heb vervolgens mijn bloed laten onderzoeken en daar was alles prima op het foliumzuur na. Deze had een waarde van 7. Ondergrens is 5 en bovengrens volgens mij 63. Ik heb foliumzuur geslikt voor een maand en daarna nogmaals geprikt. Waarde was daarna 22 en dus prima. De spiertrillingen waren echter nog in alle hevigheid aanwezig. Uiteindelijk heb ik rust in mijn hoofd gekregen (angst voor enge ziekte verminderde). Ik merk dat ook de spiertrillingen hierdoor afnamen en nu vele malen minder aanwezig zijn. Ze zijn er nog, maar dat is niet te vergelijken met 2 maanden terug.

Ik begon alles weer wat positiever te zien gelukkig en ben ook weer aan het werk gegaan. Ik ben echter nog enorm angstig voor problemen in mijn lichaam en ken mezelf zo echt niet.

Sinds een week, heb ik last van pijnlijke handen en vingers. Het voelt als reumaklachten. Niet de hele dag door en de ene dag is het meer dan de andere dag. Ook heb ik enkele malen per dag hele lichte pijnlijke steken in armen en benen.
Ik ben nu al 2 maanden aan het verbouwen waardoor ik spierpijnen kan verklaren, maar niet hetgeen ik hierboven omschrijf.
Ik heb ook sneller dan normaal verzuring/pijn in handen of armen bij inspanning. Heb dit al wel enkele maanden. Armen in de lucht houden om bijvoorbeeld te schuren voelt al snel zwaar aan. Ik heb ook het gevoel sneller pijn te ervaren met het vasthouden van een voorwerp. Niet met alles, maar als iets hard tegen me aandrukt of duwt dan doet dit gewoon sneller pijn dan voorheen. Ook mijn benen voelen soms zwaar aan alsof ik er een lange wandeling op heb zitten. Eind van de dag ben ik erg moe. Niet dat ik omval, maar moeier dan dat ik normaal ben.

Ik ben hiermee aan het tobben en weet niet wat ik er mee aan moet. Ik blijf in een soort visuele cirkel hangen en kom er zo niet uit.
Ik ben gelukkig al een stuk rustiger in mijn hoofd dan 2 maanden terug maar blijf wel tobben. Wat is nu de oorzaak? Is dit stress? Heb ik dit zelf dan niet als stress ervaren en komt het er nu allemaal plots uit en uit mijn lichaam dit door deze klachten?

Zijn de klachten begonnen door de stress of is er een andere oorzaak die ik nog niet heb ontdekt en waar de huisarts overheen kijkt?
Zijn er mensen die dit herkennen?
Als ik kijk naar fybromyalgie dan passen veel dingen daarin echter weet ik gewoon niet waar ik op dit moment aan toe ben.

Ik hoor het heel graag,

Groetjes,

Mark

Re: Stressklachten of toch iets anders???

#2
Hoi Mark,

Wat vervelend dat je al zo lang last hebt van deze klachten.

Wat we weten van corona is dat het nog een lange nasleep kan hebben in vermoeidheidsklachten. Dat in combinatie met stress kan het inderdaad versterken. Die stress kan eerst van werk/privé zijn gekomen, maar als ik je verhaal goed lees, dan lijkt die stress nu meer te komen van de onrust die je hebt over je klachten. Het liefst neem je eerst die stress weg zodat je kunt kijken welke klachten er dan nog overblijven. Dat zou de huisarts waarschijnlijk ook een reden geven om je toch nog eens door te verwijzen naar een specialist.

Het is wel belangrijk om niet zomaar alles op stress af te schuiven, vandaar begrijp ik het goed dat je wil kijken of er niet iets over het hoofd gezien wordt.

Begrijp ik het goed dat je inmiddels geen foliumzuur meer slikt? Wordt hiervoor nog een keer een bloedonderzoek gedaan nadat je het al een tijdje niet geslikt hebt? Ik zou wel benieuwd zijn of die waarde nu ook nog hoog genoeg is.

Mogelijk dat anderen ook de combinatie van klachten herkennen:
  • Corona (gehad)
  • Bloedonderzoek: foliumzuur te laag.
  • Pijnlijke handen en vingers. Het voelt als reumaklachten. Niet de hele dag door en de ene dag is het meer dan de andere dag.
  • Sneller dan normaal verzuring/pijn in handen of armen bij inspanning.
  • Sneller pijn als iets hard tegen me aandrukt.
  • Benen voelen soms zwaar aan alsof ik er een lange wandeling op heb zitten.
  • Eind van de dag erg moe.