Hypermobiliteit en sporten

#1
Beste,

Sinds 1,5 jaar heb ik de diagnose hypermobiliteitssyndroom gekregen. Omdat gezegd werd dat sporten en het opbouwen van spierkracht belangrijk is ben ik gaan fitnessen (krachttraining) dat doe ik nu ongeveer 1 jaar. De sportschool begrijpt wat ik heb en stelt elke 4-6 weken een nieuw schema op met daarin oefeningen waarbij ik mij gewrichten niet overstrek. Nu is het probleem dat het sporten me heel veel energie kost. 1,5 uur sporten betekent direct daarna 1,5 slapen, 1 uur sporten - 1 uur slapen. Ik bedoel hierbij echt extreme vermoeidheid (niet meer auto kunnen rijden met ogen open) nu lijkt me dat toch niet helemaal de bedoeling. Sporten heeft wel effect want de pijn is behoorlijk verminderd. Ik denk er nu aan om te gaan zwemmen.

Maar de vraag is: bouw ik daarmee genoeg spieren op? Of moet ik gewoon doorgaan met fitnessen en hoort de extreme vermoeidheid na/tijdens het sporten bij het syndroom?

Re: Hypermobiliteit en sporten

#2
Beste Hermsen,

Wat goed dat je bent gaan sporten. Goed om te horen dat het ook goed werkt. Jammer dat je er zo vermoeid van wordt, dit is niet normaal bij een hypermobiliteitssyndroom. Dus ik adviseer je even hierover contact op te nemen met jou huisarts.

Ik vermoed dat zwemmen nog inspannender voor jou is. Je bouwt wel spierkracht op met zwemmen, dus wat dat betreft kan het wel. Al is fitness gericht op spierkracht beter. Zwemmen is dan wel weer beter voor je conditie. Maar als je zwemmen leuker vindt probeer dan een combinatie van die twee sporten te doen dan heb je het beste van alles :)

Hopelijk kom je erachter wat jou de extreme vermoeidheid geeft.

Succes ermee!