Pagina 1 van 1

Klachten voet, knie, rug, schouders en nek

Geplaatst: 12 apr 2017, 09:14
door Tim1985
Dag allen,
Ik ben nieuw hier op het forum en ik loop al meerder jaren met diverse lichamelijke klachten. Ik ben een sportieve jongeman van 31 met een normaal postuur. Mijn klachtenverleden wil ik graag met jullie delen.

In de zomer van 2012 heb ik een trauma aan mijn voet opgelopen. Uit gekkigheid sprong ik van een grote kei om van mijn actie een foto van te maken. Helaas kwam ik met de landing op het gras verkeerd terecht. Mijn rechtervoet klapte dubbel en door het natte gras schoof ik nog een stukje door. Het gevolg was dat ik met een flink verstuikte voet bleef zitten. Na een aantal maanden was ik weer geheel hersteld en kon ik ook weer goed hardlopen.

In het voorjaar van 2013, zo’n driekwart jaar na het trauma, begon ik last te krijgen van lichamelijke klachten. Mijn nek, schouders en rug begonnen steeds meer te kraken en te knakken. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat mijn rug, schouders en nek niet meer soepel functioneerden. Het kraken en knakken werd langzamerhand steeds erger. Met deze klachten ben ik toen eens naar de huisarts gegaan en die verwees mij door naar een fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut was van mening dat de klachten door overbelasting van studie en werk kwamen. Veelvuldig bureauwerk en veel stress was volgens hem de oorzaak van deze klachten. Middels diverse oefeningen leken de klachten inmiddels wat minder te worden. Op een gegeven moment vond ik het wel best en stopte ik met de behandeling.

Inmiddels ontdekte ik nieuwe lichamelijke klachten. Vooral tijdens het fietsen op mijn racefiets (een fiets waar ik al jaren op fiets) kreeg ik steeds vaker last van een zeurende en soms stekende pijn in mijn rechterknie. Ik dacht eerst dat het kwam door een verkeerde afstelling van de fiets, maar ik fietste al jaren probleemloos op die fiets, dus kon het niet aan die afstelling liggen. De klachten in mijn knie demotiveerde mij om de racefiets te pakken. Ondertussen ontdekte ik ook dat ik de klachten op de gewone stadsfiets kreeg. Maar ook tijdens wandelen voelde ik mijn knie wel eens. De klachten bleven het meest heftig tijdens het wielrennen. Na een halfuur kon ik amper verder trappen omdat de stekende pijn best fel werd. De gevoeligheid van de pijn lag meestal aan de rechterrand van mijn knie, maar het speelde ook wel eens aan de binnenkant en onderkant van de knieschijf.

In 2015 ben ik met mijn knieklachten naar de huisarts gegaan. Ik had overigens nog steeds last van mijn nek, schouders en rug. De huisarts verwees mij wederom door naar de fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut was iemand anders dan de vorige keer. Middels diverse oefeningen zoals krachttraining en stevige massage technieken, probeerde de fysiotherapeut mijn klachten doen verminderen. Na een aantal maanden fysiotherapie waren mijn klachten nog steeds niet volledig weg. Het leek wel wat minder, maar nog niet naar tevredenheid. Mijn fysiotherapeut verwees mij weer terug naar de huisarts omdat hij niet zo goed wist wat het anders kon zijn. Na een bezoek bij de huisarts, werd ik doorgestuurd voor een MRI- scan. Uit de MRI-scan bleek een verwaarloosbare afwijking in mijn knie te zien. Dat was geen reden tot een chirurgische ingreep. De huisarts verwees mij intussen door naar een orthopeed in het ziekenhuis. Hij kwam tot de conclusie dat een kijkoperatie geen zin zou hebben en juist meer complicaties in de hand zou werken. Door de orthopeed ben ik weer doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiopraktijk in het ziekenhuis.

Na diverse behandelingen met fysiotherapie, geloofde ik niet dat opnieuw fysiotherapie wel iets zou opleveren. Toch ben ik de behandeling begin dit jaar maar weer gewoon aangegaan. Inmiddels begon ik te beseffen dat wellicht al mijn klachten in de afgelopen jaren wellicht een verband met elkaar hebben. Ik ontdekte ook dat ik onbewust vaak op mijn linkerbeen leun om mijn rechterbeen te ontlasten. Ik merkte ook dat mijn rechtervoet minder stabiel blijkt te zijn. Eerder hoorde ik wel eens over het fenomeen van beenlengteverschil. Zou ik dat soms ook hebben? Het onbewust scheef staan leidt tot klachten van voet, knie, rug, schouders en nek. Precies de plekken waar ik ook al meerdere jaren klachten van heb. Ik heb mijn huidige fysiotherapeut gevraagd of dit wellicht met een beenlengteverschil te maken kan hebben. Dat moet zij echter nog onderzoeken. Voorlopig bestaat de behandeling met fysiotherapie volledig uit krachttraining om zo de spieren rondom mijn knie te verstevigen, waardoor de klachten zouden moeten verminderen. Tot nu toe zonder enig resultaat.

Ik vraag me af of ik met de behandelingen op de goede weg zit en ik ben er van overtuigd dat al die klachten in de afgelopen jaren met elkaar te maken hebben. Ik ben benieuwd of iemand hier wat meer duidelijkheid in kan geven. Alvast hartelijk dank.

Vriendelijke groet,
Tim

Re: Klachten voet, knie, rug, schouders en nek

Geplaatst: 13 apr 2017, 08:53
door Fysiotherapeute
Beste Tim,

Wat een klachten geschiedenis inderdaad. De klachten kunnen zeker verband met elkaar houden, dat punt 1. Daarnaast moet je bij jezelf even nagaan of je leefstijl afgelopen jaren is veranderd. En dan bedoel ik van actief naar zittend werk bijvoorbeeld en minder sporten.

Als er op een MRI of ander onderzoek geen medische verklaring voor is, moet je de behandeling toch echt zelf doen en/ of met behulp van een fysiotherapeut. Eventueel kun je overleggen of podotherapie zinvol is. Een podotherapeut kan zooltjes maken, dit om eventueel beenlengte verschil op te vangen of de stand van de enkel te corrigeren.

Maar hier zit wel een grote kanttekening bij, als je voor je enkel trauma geen beenlengte verschil had of problemen met de voeten, is het dus een gevolg van het trauma. Wat redelijk logisch is, dat je lichaam anders gaat belasten. Maar dan corrigeer je dat door zooltjes, om daarna misschien weer andere klachten te krijgen. Het lichaam heeft zich aangepast aan de nieuwe situatie van de enkel. Door de knie/ heup/ rug/ schouders anders te gaan belasten.

Wat ik zou adviseren is eerst de fysiotherapeut goed naar jou enkel te laten kijken, of deze weer 100% de goede mobiliteit en stand heeft. Als dit niet zo is, kun je kijken of de fysiotherapeut hier iets aan kan doen. Dit is de vraag naar 5 jaar of dat zooltjes toch een betere oplossing is. Daarnaast zal ik adviseren om jou lichaam goed en intensief te trainen voor 3-4 maanden en niet alleen de spierkracht rondom je knie. Het lichaam kan veel stands veranderingen prima oplossen, als het lichaam maar met de nieuwe stand goed getraind wordt. Dat betekend niet 1x in de week een training bij de fysiotherapeut en daarnaast zelf niks doen. En het duurt echt enkele maanden voordat je resultaat mag verwachten. Dan moet je wel 3-4 keer per week trainen op spierkracht, coördinatie en lenigheid. De fysiotherapeut kan je hierbij wel begeleiden.

Bijna niemand is symmetrisch, en heel veel mensen hebben een beenlengte verschil. Het is de vraag of dit de klachten geeft.

Hopelijk is het verhaal een beetje duidelijk.

Succes!