Aanbeveling voor (draagbaar) hulpmiddel/instrument voor een betere houding?

#1
Ik heb al lang een verkeerde houding tijdens het zitten, staan en lopen. Het kost me erg veel moeite om erop te letten het goed te doen, omdat het niet natuurlijk voor me voelt. En daardoor doe ik het mogelijk ook niet altijd goed. Ik vroeg me af of er misschien goede fysieke hulpmiddelen/instrumenten zijn om hierbij te helpen, zoals iets wat ik over m'n romp en/of nek en schouders kan dragen wat me in de goede houding "forceert". Dergelijke dingen kan ik op zich wel vinden als ik googel, maar ik ben zelf geen lichaamsexpert en wil niet zomaar iets aanschaffen van een willekeurige webshop die misschien de boel wel oplicht met wat ze aanbieden. Daarom wilde ik hier graag advies vragen. Ik heb in het verleden wel fysiotherapie gehad, omdat ik erge nek- en schouderklachten en hoofdpijn had en nog steeds heb, maar een x aantal keer een half uur daar zijn en dan weer naar huis werkt gewoon niet zo goed. Een fysiotherapeut die 24/7 bij je is, kan natuurlijk ook niet. Ontspanningsoefeningen werken maar op korte termijn en, zoals boven al omschreven, op m'n houding letten is ook moeilijk. Ik hoopte hier wat advies te krijgen, misschien dus een hulpmiddel/instrument wat me in de juiste houding kan houden zodat ik daar aan kan wennen. Of anders misschien een speciale soort fysiotherapeut die hier gespecialiseerd in is en wellicht zoiets kan aanbieden.

Re: Aanbeveling voor (draagbaar) hulpmiddel/instrument voor een betere houding?

#2
Hoi,

Het is een heel herkenbaar probleem. Het beste wat werkt is trainen (fitness oefeningen) daarnaast kan een brace ondersteuning bieden. Vaak adviseer ik ze niet, omdat het na 2-3 weken bij veel mensen in de kast beland. En ze daar best prijzig voor zijn. Als je het echt wilt proberen zijn de brace die je schouders naar achteren trekken het beste. Vaak in een vorm van een 8, maar welk merk etc. maakt niet veel uit. De functie van de brace is om jou eraan te herinneren in een goede positie te zetten. Een lichaam is sterker dan de brace, dus als het lichaam weer in de verkeerde houding "wil" zal dit altijd mogelijk zijn, bij elke brace (die ik ken). Misschien een metalen harnas niet, maar dat is niet erg comfortabel.

Daarnaast heb je ook nog mensendieck en cesar therapeuten, deze zijn meer gericht op houding correctie. Alleen het is al wat je zegt, je moet het echt zelf doen. En hier werkt fitness, pilates of yoga vaak het beste voor. Dit moet je wel echt een lange periode aanhouden en het liefst je gehele leven. Het is sowieso goed voor je lichaam. Maar begrijp ook dat dit niet altijd even leuk/ fijn of haalbaar is.

Heb je iets aan deze informatie?