Re: piriformis syndroom

#42
In 2018 op weg in onze roadster naar Italië om met de liefde van mijn leven te trouwen sloeg het noodlot toe. Gedurende de reis werden mijn pijnklachten in de onderrug uitstralend naar mijn linkerbeen steeds heftiger. Met dikke tranen heb ik op mijn mooiste dag vol met tramadol in een olijfboom geklommen, maar daarna ging het kaarsje uit. Na 3 dagen weer huiswaarts gekeerd waar men in eerste instantie sprak van ischias. In April 2019 werd ik geopereerd in de kliniek van Nedspine aan een hernia. Ik ben welgeteld 2 weken pijnvrij geweest toen het weer in alle hevigheid terug kwam. 3x terug geweest, wat werd afgedaan dat er waarschijnlijk veel wondvocht zat wat niet door mijn lichaam geabsorbeerd werd. Tot de chirurg zelf bij de fysieke controle schrok over hoe ik strompelend over de gang liep. Er werd gelijk een spoed MRI gemaakt, en de conclusie was een recidive hernia. Kortom terug naar start, u krijgt geen bonus van de bank. Het zure was dat de zorgverzekeraar deze kijkoperatie methode niet erkende, waardoor ik de kosten zelf moest betalen. Na de conclusie werd ik gelijk voor een injectie doorgestuurd naar de Rugzorg kliniek. Met een pijnvrij gevoel reed ik naar huis, maar ook dit was van korte duur. Nu in 2022 blijk ik naast de hernia ook een zwaar overspannen piriformus te hebben. Uitstraling naar mijn been door de ischias zenuw die in de verdrukking komt. Ik ga nu 3x per week naar de fysio die de spanning eraf haalt door de spier te rekken, ruimte maakt in mijn wervelkolom, en mijn hamstrings te rekken. Na de behandeling loop ik als een kieviet, waardoor je ook weer over je grenzen gaat. Waar ik wel baadt bij heb op de ergste pijndagen is het gebruik van een klein TENS apparaatje (gekocht bij Lidl), gebruik ik 50 mg Voltaren K per dag, 50 mg tramadol en oxazepam om de spier te laten ontspannen. Bij extreme pijn voor de nacht een kussen tussen mijn benen (orthopedisch langwerpig kussen), en een inslapertje waardoor ik veel rustiger slaap. Het waterbed heeft plaats gemaakt voor een nieuw matras waar ik me beter op kan omrollen. Ik fiets bijna niet meer, zit op een ring kussen in de auto om druk van onderaf te vermijden, ga zwemmen, maar niet op mijn buik (enkel op de rug) en zit veel in de jacuzzi. Toch hoop ik dat er ooit eens een einde aan komt!

Re: piriformis syndroom

#44
Wat ontzettend naar!! Deels herkenbaar. Veel geprobeerd wat tijdelijk iets verlichting geeft, maar niets structueel of afdoende.

Iedereen wil dat pijn verdwijnt/stopt. Echter het is er met een reden. Die is niet alleen fysiek. Het vechten ertegen werkt averechts.

Je grenzen leren kennen en leren voelen kan met bijv. PMT therapie veel opleveren.
Leren anders om te gaan je denkwijze, manier van reageren, belastbaarheid, pauzes, je hart meer volgen ipv je verstand, positiever denken, milder zijn voor jezelf, de lat lager leggen, soms afstand nemen van energiezuigers, meer naar de pijn toegasn ipv weglopen. Niets zweverigs aan. Maakt echt een verschil. Ik ben er zeker nog niet. Nu weer met revalidatie begonnen, maar dit keer met meer inzicht en vertrouwen op verbetering.

Het boek Van Klacht naar Kans van dr. Jurriaan vind ik interessant (google of kijk of Fb). In ieder geval sterkte en beterschap gewenst.

Re: piriformis syndroom

#46
ralph schreef:
23 apr 2021, 06:03
Ik heb sinds begin 34 chronische pijn aan mijn rechterkant, ontstaan door piriformis syndroom. Het is goed om te beseffen dat die pijn kan komen door een te gestrechte piriformis (rechterkant meestal) en of een niet gestrechte piriformis(waarbij strechen wel helpt) die dan tegen de heupzenuw aan drukt. Tevens hebben de meeste mensen een left AIC right BC patern (zoek op postural restoration en piriformis). Dat houdt in dat je rechtsgeorienteerd bent met alles wat je doet. Om je piriformis te onlasten en waarschijnlijk ook nekklachten te verminderen dien je glutes te activeren en je heup neutraal te krijgen (Vaak naar voren gekanteld). (vooral je glute max rechts als je piriformis rechtszijdig hebt). Het duurt wel maanden van training als je het chronisch hebt zoals ik. Na 10 jaar klachten kan ik eindelijk zeggen dat ik minder pijn heb om dat ik geleerd heb om mijn houding te verbeteren, minder achter een computer te zitten, en tevens veel oefeningen te doen voor mijn billen (trampoline springen, glute bridges etc).

hoop dat het iemand helpt!
succes
Hallo!
Kun je mij wellicht vertellen waar je begeleiding hiermee hebt gehad? Ik worstel zelf ook al jaren met dit probleem maar kan niemand vinden die mij verder kan helpen.
Groetjes, Claudia

Re: piriformis syndroom

#47
Al mijn hele leven zijn mijn rug en nek zwakke plekken (waarschijnlijk heeft dit ook te maken met een lichte s-kromming in mijn ruggengraat).
In 2013 zijn mijn onderrug klachten toegenomen en na jaren met veel pijn te hebben rondgelopen ben ik afgelopen januari geopereerd aan mijn rug. Heb een ALIF operatie ondergaan waarbij ze de L5 en S1 hebben gefixeerd. De operatie is geslaagd en ik merk dat ik zeker meer stabiliteit heb en voorover kan buigen zonder pijn.
Echter heb ik in de jaren voor mijn operatie zoveel gecompenseerd met mijn lichaam dat ik ook nu, na de operatie nog steeds veel pijn heb aan mijn linkerkant, bil, heup en/of bekken hamstring, lies en onderrug.
In de week na de operatie heb ik voor het eerst sinds jaren gevoeld hoe het is om de bilspier ontspannen te hebben (waarschijnlijk door de pijnstillers en de rust) maar zodra ik weer ging bewegen kwam de spanning weer terug.
Ik heb al zo ontzettend veel geprobeerd maar tot nu toe is er nog niemand geweest die mij heeft kunnen helpen.
Ik heb altijd heel veel gesport maar net zoals iedereen aangeeft, dan wordt het nog erger dus momenteel sport ik niet. Wel rek ik veel maar ben echt op zoek naar iemand die mij opnieuw leert bewegen op de juiste manier in de hoop dat mijn pijnklachten dan verdwijnen.
Mijn woonplaats is Maastricht.

Zou alle tips en hulp enorm waarderen.

Claudia

Re: piriformis syndroom

#48
Hallo
Ik heb lang gezocht naar wat ik zou hebben.
Vele hebben al beloofd ik maak je beter maar niks is. Minder waar, kan de hele dag werken en heb geen of heel weinig klachten.
Zodra ik ga zitten kan uit het niets een blokkade komen ik zit dan echt vast! In de onder rug en bil
Ik ga met een balletje over de bil spier rollen en dan trekt het gelijkelijk aan weg
Maar die blokkade wat een helse pijn
Leer er maar mee leven!

Re: piriformis syndroom

#49
Dag,
Een half jaar geleden startte ik met forse pijn in mijn rechterbil en startte ik met een NSAID, later kreeg ik een nog sterkere en die hielp ook niet. Heb ook kort Oxycodon gebruikt maar zonder resultaat. Daarvoor al gestart met fysio, oefeningen en dry needling, maar het werd steeds erger. Ik heb een maand een neurologische pijnstiller gebruikt maar die deed niets. Vervolgens neuroloog en MRI waar niets op te zien was. Ik ben nu bij een pijnkliniek en corticosteroïden injectie hielp niet en blokkade van L5 rechts (met el. stroompjes) ook niet. Ik kreeg wel na die injectie opeens tintelingen die duiden op irritatie van L4 rechts...., maar géén pijn in dat stuk van mijn voet.
Ik heb diepe pijn in bil, onderbeen, enkelknobbel en voet. Ik loop max 100 meter en dan met rollator of krukken. Rollator geeft geen steun, maar dan kan ik tenminste even zitten alsof ik hoogbejaard ben. Einde dag ben ik kapot en niet meer zo gezellig voor gezin; koken kost grote moeite en ik heb wel inmiddels een special in hoogte verstelbare kruk waarmee ik op het aanrecht kan werken. Werk en studie staan op een laag pitje...
Ik wil graag weten of een TENS apparaat eventueel wat zou kunnen betekenen en zo ja, welke want er zijn best verschillende op de markt. Alvast dank!

Re: piriformis syndroom

#50
Beste Marielena,

Wat een vervelend verhaal. Bent u al ooit bij een bekkenfysiotherapeut geweest? De piriformis is ook onderdeel van de bekkenbodem. Tens gaat jou vermoedelijk geen verlichting geven, aangezien je al veel heftigere pijnoplossingen hebt geprobeerd.

Je moet echt opzoek naar de oorzaak. Aangezien die niet medisch is (door MRI etc uitgesloten) zit er elders een probleem.

Succes ermee
cron