Twee jaar beenpijn

#1
Hallo

Ik ben 31 jaar. Twee jaar geleden, na de bevalling van ons dochtertje, is het begonnen. Minder gevoel in mijn voet werden tintelingen, van tintelingen ging het naar beenpijn, ook rugpijn... De beenpijn werd steeds erger (brandende en stekende pijn achter in mijn kuit vooral), waardoor ik nu amper enkele minuten kan rechtstaan en geen 100 meter kan stappen zonder pijn. Alle klachten zijn enkel rechts. Rugpijn is in mijn onderrug, ook eerder rechts. Als ik zit of lig heb ik geen pijn. Enkel bij rechtstaan, wandelen of strekken van mijn rechterbeen. Op een MRI werd vastgesteld dat één van mijn ruggenwervels een klein beetje verschoven zou zijn. Dit zou ik al vele jaren hebben. Het probleem in mijn been wordt dus door de rugspecialisten veroorzaakt door die ene ruggenwervel, die ervoor zorgt dat de zenuw te weinig plaats heeft en/of irriteert. Verschillende inspuitingen, medicatie, PRF-behandeling, kiné... brachten geen beterschap. De infiltratie wel enkele weken. De rugspecialisten adviseren een PLIF-operatie. Uiteindelijk ging ik ook ten rade bij een osteopaat/kiné. Hij zegt dat het probleem ook wel eens kan komen door mijn spieren die deze zenuw beknellen (pirifomis? Gluteus minimus?). Hij merkt heel wat gevoelige/pijnlijke punten en mijn rechterkant is veel minder 'flexibel' dan mijn linkerkant. Hij vreest dat een rugoperatie niet de oplossing zal zijn. Hij behandelt me nu met o.a. dry needling. Voorlopig nog geen resultaat.
Ik weet het ondertussen niet meer... Graag advies.

Re: Twee jaar beenpijn

#3
Hoi Lieny,

Wat vervelend van je klachten. Gezien het feit dat het komt door de zwangerschap en de "verschoven" wervel al langer aanwezig is. Zal ik niet direct een operatie adviseren.
Door een zwangerschap en bevalling is je houding veranderd. Je krijgt hierdoor een hollere rug en je buikspieren en andere spieren worden zwakker. Dit kan zorgen voor een disbalans. Als je dit weer gaat trainen dat de spieren weer juist functioneren en je houding verbeterd, zullen de klachten hoogst waarschijnlijk ook verdwijnen of ieder geval verminderen.

Wat voor behandelingen van je kine heb je al gehad?

Re: Twee jaar beenpijn

#4
Bedankt voor de reactie alvast. Hoe kan ik er meer zekerheid over krijgen dat de grootste oorzaak niet mijn rug is? Is een botscan hiervoor zinvol? Andere suggesties?

Wat betreft kinesitherapie staat het volgende op het verslag:
In het voorjaar werkten wij vnl. via manuele therapie om de pijnklachten onder controle te brengen. In de huidige 2e behandelreeks hebben wij ons toegelegd op oefentherapie (stabilisatietraining en bewegingscontrole bekken en Lx). Dit met nadruk op het verstevigen van de buikspieren en gluteale musculatuur om posturaal actief te kunnen corrigeren. + desensitisatie en verbetering lichaamsbesef

Tot op heden heeft deze kinesitherapie nog weinig opgebracht. Bedoel je dan eerder zoiets als rugschool?

Re: Twee jaar beenpijn

#5
Als de zenuwverdrukking vanuit de rug komt, moet dit op te wekken of te verminderen met bewegingen in de rug. (hol/ bol). Vaak is pijn tijdens zitten een indicatie dat het vanuit de rug komt. Dat is bij jou niet aan de orde.
Wandelen geeft juist verlichting van zenuwpijn als deze zenuwpijn vanuit de rug komt. Hierdoor niet het vermoeden dat het vanuit jou rug komt.

Wat ik vermoed is dat jij, jouw heup niet meer volledig strekt (Dit zien we vaker na een zwangerschap) De bilspieren willen heel graag dat jij je heup gaat strekken en gaan enorm hard trekken aan de heup. Dit geeft spanning. Deze spanning weg halen kan verlichting geven, maar is niet de oorzaak. Vraag je kine of hij/ zij goed wil nakijken of er een bewegingsbeperking in de strekking van je heup zit.

Je hebt dus ook al veel oefeningen gedaan voor de stabiliteit van je rug, dit heeft geen verlichting gegeven wat ook een indicatie is, dat dit niet het probleem is. Of de oefeningen moeten verkeerd worden uitgevoerd. Training van de bilspieren is wel zinvol, maar alleen als de heup dus ook de mobiliteit heeft.

Maakt dit het wat duidelijker?

Re: Twee jaar beenpijn

#6
Bedankt voor de verduidelijking. Er bestaat geen soort foto of scan waarop je kan zien waar die zenuwverdrukking precies zit?
Pijn tijdens het zitten heb ik helemaal niet. Als ik bij heb bij het rechtstaan of stappen, geeft het wel verlichting wanneer ik mijn rug bol even maak.
Volgens de kinesist/osteopaat was er hypertonie van de gluteus minimus, peroneus, piriformis, gluteus maximus, sacrotuberale ligament, semimenbranosus en gastrocnemius pars medialis. Termen die ik allemaal moeilijk begrijp. Hij heeft nu verschillende ketens behandeld en deze spanningen zouden allemaal weg zijn. Maar door het vrijmaken van deze ketens zouden niet meteen alle klachten verdwijnen. Ik vraag me af wanneer wel?
Er is nog een irritatiepunt tegen het rechter SI-gewricht dat een beetje gezwollen is.
Volgens de kinestist bewegen mijn bekken en romp heel goed.
Wat onderneem ik best om verder goed te herstellen?

Re: Twee jaar beenpijn

#7
Poeh, ik begrijp je in welke situatie je zit. Heel vervelend.
De termen die je noemt zijn allemaal spieren rondom de bekken, billen en heupen. De spanningspunten in spieren zijn vaak secundair, dat wil zeggen, gevolg van andere problemen. Hierin zijn andere problemen, een aangepast beweegpatroon.

Heb je een bekkentherapeut bij jou in de buurt? Misschien kan zij nog wat voor je betekenen, omdat het ook ontstaan is na je zwangerschap. Dat zal ik je adviseren, om die professional te raad plegen.

Een MRI scan kan zenuw redelijk goed in beeld brengen, maar geen 100% score.

Re: Twee jaar beenpijn

#8
Ik had afgelopen maandag een afspraak bij de rugspecialist in UZA (dr Michielsen). Hij ziet een PLIF-operatie nog als enige oplossing. Hij zegt ook dat de spanning op de spieren secundair zijn, maar dat het primaire probleem toch in mijn rug zit. Ik heb komende week donderdag nog een afspraak bij een orthopedist, gespecialiseerd in bekken en rug. Ik ga hem zeker ook raad vragen en vragen of de oorzaak niet in mijn heup zou liggen. Als hij ook een operatie voorstelt, vrees ik dat dat nodig zal zijn, niet? Ik vind het moeilijk om te aanvaarden en wil niet dat zo'n operatie 'voor niks' gebeurt, maar na meer dan twee jaar wil ik graag eindelijk weer vooruit.

Re: Twee jaar beenpijn

#9
Hoi Lieny,

Ik begrijp je volledig. Het zijn altijd ingrijpende operaties, stel vooral veel vragen. Maak eventueel een lijstje met vragen waar je antwoord op wilt. Kies wat het beste voelt voor jou, maar na 2 jaar begrijp ik wel dat je andere mogelijkheden/ therapieën ook niet meer ziet zitten.

Succes met de beslissing.

Re: Twee jaar beenpijn

#10
Ik heb uiteindelijk eind januari 2022 toch een operatie ondergaan. Er is een fusie gebeurd van L5 en S1. De klachten zijn verdwenen, ik heb geen beenpijn meer. De operatie heeft er wel voor gezorgd dat mijn rug heel gevoelig is en dat ik goed moet opletten wat ik doe. Het was een lange revalidatie en hard werken om weer voldoende spierkracht op te bouwen en mobiliteit terug te krijgen. Maar ik kan nu weer heel wat dingen die ik voorheen niet kon. Bukken en tillen blijven lastig en heel belastend voor mijn rug. Ondertussen ben ik opnieuw in verwachting en ook dit verloopt goed. Ik ben een beetje bang wat de toekomst brengt, zo na de bevalling, maar ik ben momenteel heel blij dat ik een jaar geleden de knoop heb doorgehakt om me te laten opereren.