Onverklaarbare pijn linker bil en lies bij belasting

#1
Sinds 2015 kreeg ik geleidelijk aan pijn in mijn linkerbil en lies. Zodra ik lig dan gaat de pijn weg. Bij staan, lopen en zitten wordt de pijn onhoudbaar. Zitten op het toilet geeft daarentegen geen pijn. Misschien met de onderdruk te maken? De pijn is zo erg dat ik niets anders kan dan liggen.

Ik heb destijds alle mogelijke onderzoeken gehad: foto, botscan en MRI. Niets op te zien. Ook alle mogelijke behandelingen gehad zoals fysio, dry needling, manuele therapie, Chiropractie, bekkenbodem fysio, osteopathie, orthomanuele geneeswijze (scheefstandscorrectie) diverse alternatieve therapieën en een revalidatietraject bij het Spine & Joint Centre. Ook zij konden geen duidelijke oorzaak en diagnose vinden. Het is ook een zeer vreemde klacht want testen roepen de pijn niet op. De pijn komt echt bij zitten, staan en lopen. Bij liggen trekt de pijn weg en iedere ochtend bij het wakker worden ben ik klachtenvrij. Totdat ik weer zit, sta of loop.

Uiteindelijk heb ik in de periode december 2015 tot 2017 6 cortisone injecties gehad op de pijnpoli. Deze injecties kreeg ik in de linkerrand van het heiligbeen. Ongeveer vanaf het stuitje tot aan de aanhechting piriformis. Deze injecties hebben ervoor gezorgd dat de extreme pijn verdween en het werd weer leefbaar. In oktober 2017 ben ik gestopt met de injecties op de pijnpoli en heb ik prolotherapie gekregen. Dit zijn alternatieve glucose injecties die niet beschadigend zijn zoals cortisone. Hoewel de klacht op de achtergrond aanwezig was ging het heel goed. Sinds juli 2017 ben ik weer gaan fitnessen om de belastbaarheid op te bouwen. In augustus van dit jaar kwam de pijn weer keihard terug. Wederom zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak. Weer kan ik vrijwel alleen liggen.

De pijnpoli wil weer gaan injecteren met cortisone. Wellicht is dit de enige optie maar ik ben ook huiverig voor het aantal cortisone injecties zonder dat we nog boven water hebben wat nu daadwerkelijk de oorzaak is. Zelf dacht ik aan het volgende:
1. Piriformis probleem
veel pijn voel ik wel daar waar de piriformis aanhecht. Echter heb ik geen uitstralende pijn en is de piriformis niet drukgevoelig. Wanneer gemasseerd wordt daar waar de piriformis aanhecht aan het heiligbeen, krijg ik daarna wel meer pijn. Alsof er ook een zenuw daar enorm geïrriteerd is. Toch levert de piriformis test geen positieve uitkomst op. Rond de aanhechting van de piriformis (aan het heiligbeen) is geïnjecteerd met alleen licodaine om het effect te zien, dit had geen noemenswaardig resultaat. Pijn lijkt toch soort dieper te zitten. Hoewel deze ook niet in de bekkenbodem zit.
2. SI-gewircht
Hoewel ik totaal geen pijn heb in de onderrug vraag ik mij wel af in hoeverre dit de oorzaak kan zijn. Kan er iets met het SI-gewricht zijn dat pijn geeft langs de linkerrand van het heiligbeen en in de lies? Wanneer ik bijvoorbeeld op mijn hurken zit, mijn hoofd buig en kin op de borst leg, krijg ik links een enorm stekende pijn langs heel de aanhechtingsrand van het heiligbeen. Een diepe, stekende, trekkende pijn waarvan ik 100% zeker weet dat deze in verband staat met mijn klachten.
3. Wellicht nog andere mogelijkheden die ik over het hoofd zie?

Ik gebruik nu Tens waardoor de pijn een beetje minder ervaren wordt. Ook heb ik destijds al een 2nd opinion gedaan. Ervaring leert dat je bij een orthopeed terecht komt, die geen afwijkingen ziet en dan toch weer doorstuurt naar de pijnpoli. De pijnpoli denkt eventueel aan PRF-denervatie van een zenuwknoop... Ik wil alles eraan doen om hier weer vanaf te komen maar vind de vele behandelingen zonder duidelijke oorzaak wel tricky.

Ik ben 30 en altijd gezond geweest. Ik kan niet plaatsen waar het mis gaat. Ik weet inmiddels niet meer wat te doen en hoop dat iemand wellicht nog een suggestie heeft of mee wil denken.

Re: Onverklaarbare pijn linker bil en lies bij belasting

#2
Beste HC30,

Wat een lang en vervelend verhaal met klachten. Ik weet niet zeker of ik jou nog verder kan helpen. Maar kan altijd proberen mee te denken.

Het piriformis syndroom kan de klachten in jou bil verklaren, maar eigenlijk niet in de lies. Pijn in zowel de lies als als de bil kan van het SI gewricht komen. Of problemen met het heupgewricht. Is er onderzoek gedaan naar jou heup?

Ik zal het SI gewricht het meeste verdenken. Omdat de injecties in die regio de pijn verlichten.

Als het daadwerkelijk problemen van jou SI gewricht is, en je al alle behandelingen hebt geprobeerd. Is een operatie misschien een optie. Hier wordt er veel over verteld viewtopic.php?f=20&t=124 Ik heb er zelf geen ervaring mee. In Nederland wordt het weinig gedaan. In Belgie wordt het veel meer gedaan. Maar ik lees hier ook dat in Enschede een specialist zit.

Ik zal niet te veel injecties laten plaatsen. Deze injecties beschadigen het peesweefsel enorm. De lange termijn resultaten weten wet nog niet zo goed, maar ze zien er niet zo goed uit als gehoopt.

Hopelijk heb je er wat aan.

Succes

Re: Onverklaarbare pijn linker bil en lies bij belasting

#3
Dank voor je uitgebreide reactie.

Het SI-gewricht als oorzaak klinkt aannemelijk. Komt het wel eens voor dat dit geen pijn geeft rond de standaard plaats zoals lage rug en rond de kuiltjes boven de bil zoals je leest, maar bij mij dus vooral op de plaats waar piriformis aan het heiligbeen hecht en wellicht nog dieper?

Omdat ik kennelijk niet standaard SI klachten heb is er nooit gerichte fysio op SI klachten geweest. Ook omdat bij mij de uitslag van standaard testen op SI problemen niet hierop duiden.

Re: Onverklaarbare pijn linker bil en lies bij belasting

#4
Beste H30,

Gezien jou verhaal vermoed ik dat een manueel en chiropracter het SI gewricht wel hebben beoordeeld en eventueel behandeld. En bekkenfysiotherapie is denk ik gericht geweest op het trainen van de bekkenspieren. Dus misschien niet gericht, maar vermoedelijk is het wel meegenomen. Zowel de mobiliteit als de stabiliteit. Weet jij of je wel tijdelijk effect hebt gehad van bepaalde therapieën?

Ja, het kan in de bil en lies zitten. Het klopt dat dit niet de meest voor de hand liggende plekken zijn. Vandaar dat ik ook zeker de heup als oorzaak niet uitsluit. Dit geeft ook pijn in de bil en lies regio. Zijn de injecties onder geleiden van echo gezet? Het kan dat een injectie rondom het heiligbeen ook invloed heeft op het achterste gedeelte van de heup.

Heb je ooit het gevoel dat je heup niet lekker beweegt? Of knoept/ knapt/ klikt die wel eens?

Re: Onverklaarbare pijn linker bil en lies bij belasting

#5
Het klopt dat het SI-gewricht wel is behandeld. Volgens de chiropractor was er destijds een scheefstand. Ook werd het gewricht iedere keer los gemaakt. Toch had dit geen effect. Evenals de oefeningen van de fysio zoals een bruggetje bouwen en de oefeningen om het zelf los te houden. Misschien zit er een dusdanige irritatie die zichzelf niet meer kan herstellen? Ik heb het afgelopen jaar behoorlijk gesport (oa squatten en deathlift) dus ik zou denken dat de stabiliteit Oke is. Misschien dan toch overbelast maar waarom herstelt het niet?

Recent heeft de bekkenfysio naar de stand gekeken maar zag geen afwijkingen. Wel kan ik zelf een aantal keer op een dag mijn si losmaken. Door op m’n goede zij te liggen, onderste been gestrekt en andere been gebogen en vervolgens naar beneden duwen. Ik hoor dan een klik vanuit het linker bekkengebied. Ik denk dat dat het SI is.

De injecties zijn onder röntgen gezet langs de linkerzijde van het heiligbeen. Als ik het zo goed bekijk dan hecht de piriformis op dezelfde plaats aan als waar het onderste gedeelte van het si gewricht zit. Klopt dat? Daar heb ik de meeste pijn maar als ik dus m’n kin op m’n borst leg en mijzelf op m’n hurken klein maak dan is het een groter gebied. Hoe langer ik zit, des te meer pijn en kin op de borst en klein maken geeft dan echt helse pijn.

Naar mijn heup is niet expliciet gekeken. Wel heeft de orthopeed standaard testjes gedaan en op de foto en botscan zagen ze niets bijzonders. Echt knakken doet deze heup niet. De andere kant juist wel. Als ik mij goed herinner was er iets kleins te zien waardoor de kop wat minder makkelijk zou geleiden door de kom maar dat kon absoluut mijn klacht niet veroorzaken.

Re: Onverklaarbare pijn linker bil en lies bij belasting

#9
Ok dat is jammer
Ik ben tegenwoordig bij een pijncentrum in Almere. Zit een zeer goede arts
Ik ben in de loop vd tijd mogelijk een oorzaak opmhet spoor. Ism de arts heeft hij me nu een paar keer geprikt op de pfcn zenuw. Die kan goed de klachten van een pudendus mimieken. Als je pudenus hebt gaat dat vaak gepaard met klachten in je genitalien en ook moeizaam plassen etc.
Ik heb een bijlage toegevoegd die afkonstig is van een amerikaans vooraanstaand instituut.
Ik zou als ik jouw was eens DC Almere, dr Rohof consulteren. Die heeft een behoorlijk deel vd pijn kunnen verlichten. Daarnaast zou ik je adviseren eens je kennis te vergroten in het mind body syndroom of te wel TMS. Dat heeft me ook veel gebracht. En als je niet kunt zitten heb ik nog wel een adres voor je om ook dat aan te pakken
Je kunt me het best even via facebook benaderen als je dat wilt. Wisselen we daar verdere gegevena uit. Zoek https://www.facebook.com/makkieonline
[url=https://postimg.cc/18nGkj9k][img]https://i.postimg.cc/18nGkj9k/Stroomsch ... ut-USA.png[/img][/url]

Re: Onverklaarbare pijn linker bil en lies bij belasting

#10
Ok dat is jammer
Ik ben tegenwoordig bij een pijncentrum in Almere. Zit een zeer goede arts
Ik ben in de loop vd tijd mogelijk een oorzaak opmhet spoor. Ism de arts heeft hij me nu een paar keer geprikt op de pfcn zenuw. Die kan goed de klachten van een pudendus mimieken. Als je pudenus hebt gaat dat vaak gepaard met klachten in je genitalien en ook moeizaam plassen etc.
Ik heb een bijlage toegevoegd die afkonstig is van een amerikaans vooraanstaand instituut.
Ik zou als ik jouw was eens DC Almere, dr Rohof consulteren. Die heeft een behoorlijk deel vd pijn kunnen verlichten. Daarnaast zou ik je adviseren eens je kennis te vergroten in het mind body syndroom of te wel TMS. Dat heeft me ook veel gebracht. En als je niet kunt zitten heb ik nog wel een adres voor je om ook dat aan te pakken
Je kunt me het best even via facebook benaderen als je dat wilt. Wisselen we daar verdere gegevena uit. Zoek https://www.facebook.com/makkieonline
Afbeelding