Pagina 1 van 1

Knak in kaak en gebruik van shockwave

Geplaatst: 05 aug 2019, 10:53
door Robin&Veer
Geachte lezer,

Inleiding:
Mijn vriendin heeft een knak in haar kaak en haar kaak schiet nog wel eens op slot. Ze is naar de dokter hiervoor geweest en is uiteindelijk doorverwezen naar een kaak fysio. Haar eerste afspraak was in mei 2019. De fysio kwam zeer deskundig en overtuigend over. Fysio heeft een behandelplan gemaakt en na een aantal bezoeken zou de knak weg zijn. Mijn vriendin voelde zich meteen fijn omdat deze behandelaar de knak in de kaak kon verhelpen. Zij gebruikte bij de behandeling een shockwave apparaat bij haar kaak want dit zou meteen helpen, aldus de fysio. Eenmaal na de behandeling kreeg mijn vriendin een piep in de oor. Zij heeft de link niet direct kunnen leggen met de behandeling van de fysio, ze had het vermoeden dat ze verkouden was en het wel weer weg zou gaan. De knak in haar kaak zat er helaas nog steeds. Een week later is mijn vriendin naar de huisarts gegaan voor de piep in haar oor. Hiervoor kreeg ze een verwijzing naar de KNO arts.
De KNO arts heeft een neusspray geadviseerd en die ze voor een periode (6 weken geloof ik) moest gebruiken.

De tweede afspraak bij de fysio voor de knak in de kaak was in juni. Mijn vriendin heeft toen wel haar klachten uitgelegd aan de fysio. Zij heeft toen nogmaals de shockwave op de kaak gebruikt, de behandelaar heeft daarna aangegeven haar niet verder meer te kunnen behandelen als het probleem er nog steeds is. Eenmaal na deze behandeling is de piep in de oor nog erger geworden. Het vertrouwen in de fysio was meteen weg. Mijn vriendin is voor de zekerheid naar een andere deskundige gegaan, bij een Osteopathie centrum. Hij heeft de kaak aan de binnenkant gemasseerd en het was meteen merkbaar en (bijna) weg na de eerste behandeling. Hij heeft gezegd dat de behandeling met een shockwave erg gevaarlijk kan zijn, en dat de shockwave waarschijnlijk te dicht in de buurt van het oor is gebruikt. Een behandeling waar wij ons echt zorgen over maken. En zorgwekkend is het ook echt, wij hebben nooit bezuinigd op gezondheid dingetjes. Wij zijn ook geen uitgaanstype, en als wij dit wel doen, gebruiken wij op maat gemaakte oordopjes tegen het harde geluid.

Het probleem:
Om de ernst van de situatie aan te geven, mijn vriendin heeft nu 3 maanden deze piep in haar oor. Zij heeft aangegeven misschien niet verder te willen leven als dit blijvend is. Zij heeft dagelijks slapeloze nachten omdat het geluid te erg aanwezig is.

Onze vraag:
- Bij welke deskundige moeten wij zijn voor verminderen tot weghalen van deze piep?
- Kan het zijn dat de behandeling van een shockwave de piep in haar oor heeft veroorzaakt? En dat dit niet door behandelaar gebruikt had mogen worden?

Wij horen graag deskundig advies over het weg halen van de piep in de oren van mijn vriendin, en als u verstand heeft van het gebruik van een shockwave dan willen wij ook graag horen of het juist is toegepast. Updates worden bijgehouden aan de onderkant van dit bericht.

Met vriendelijke groet,

Robin & Veerle

Re: Knak in kaak en gebruik van shockwave

Geplaatst: 06 aug 2019, 18:59
door Fysiotherapeute
Beste Robin en Veerle,

poeh wat een heftig verhaal. Ten eerste shockwave bij een knappende kaak sowieso zinloos. Shockwave kan alleen wat kalk in pezen aanpakken, en dit is nog lang niet bij alles bewezen. Een knapkaak komt meestal door de meniscus in het kaakgewricht en door de spieren eromheen die teveel spanning vast houden.

Shockwave zijn geluidsgolven, dus deze dicht bij het gehoorgang lijkt mij niet echt een heel briljant plan. Maar dat is meer een mening en logisch nadenken dan dat dit onderbouwt is. Ik ga het navragen bij twee collega's die gespecialiseerd zijn in kaakklachten. 1 hiervan is ook gespecialiseerd in oorsuizen, ik zal even navragen wat hierin qua behandeling mogelijk is.

Wat zegt de KNO-arts van het oorsuizen?
Oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben. Harde muziek (en geluiden) wat nu meest logische oorzaak lijkt door de geluidsgolven van shockwave. En de verwerking van de geluidgolven door de hersenen. Hier zit meestal een wisselwerking in. Aan sommige oorsuizen is iets te doen, andere is helaas niks aan te doen. Zoek hiervoor een specialist zowel in het ziekenhuis als eventueel een fysiotherapeut op het gebied van oorsuizen.

Succes!