Hoofdpijn vanuit mond en kaak (vooral bij het 's ochtends opstaan)

#1
Ik ben 23 jaar en heb al zo'n vier jaar last van spanning in m'n kaak en hoofdpijn die ik vooral aan de zijkanten van m'n hoofd voel, daar waar de kaakspieren doorlopen.

- Ik trek soms met m'n kaak als een soort tic maar vooral als ik gestrest ben of me intensief aan het concentreren ben op iets moeilijks.
- Ik zuig m'n wangen naar binnen wat ik met m'n tong kan voelen als een soort naad of streep/lijn (ik weet even niet hoe het formeel heet) aan de binnenkant van m'n wangen.
- Ik druk m'n tong tegen m'n gehemelte (boven).
- Ik tandenknars en druk m'n kiezen op elkaar, dit alleen tijdens m'n slaap.

Dit zijn mijn klachten. Maar overdag lukt het me inmiddels om deze dingen bijna niet meer te doen, al moet ik me er nog wel bewust van zijn. Ik hoop dat het op den duur vanzelf gaat.

Maar 's nachts doe ik deze dingen nog steeds volop, wat 's ochtends veel hoofdpijn geeft. En ik weet niet wat ik moet doen.

Ik heb sinds 4 maanden een opbeetplaatje van de kaakchirurg (visueel net een soort nachtbeugel) voor 's nachts wat m'n gebit beschermt tegen het tandenknarsen, maar het helpt niet tegen het m'n tong tegen m'n gehemelte aandrukken of het m'n kiezen hard op elkaar drukken (want dat kan nog steeds met dat opbeetplaatje en zorgt ook voor pijn). Ook voel ik nog steeds 's ochtends meer die naad/lijn in m'n wangen en meer spanning in m'n kaak en een beetje moeite met het openen en sluiten dan voor ik ging slapen. Het heeft de hoofdpijn niet vermindert en volgens de kaakchirurg zal dat opbeetplaatje daar waarschijnlijk niet meer voor kunnen zorgen als ik na maanden gebruik nog geen vermindering merk. (Ik ga hem wel blijven dragen want het beschermt tenminste m'n gebit.)

In de afgelopen jaren ben ik al naar twee kaakfysiotherapeuten geweest die me oefeningen (voor overdag) gaven. M'n kaak proberen te ontspannen, m'n mond een klein beetje open houden, uitblazen. En met m'n vingers of een tennisbal rondjes draaien (masseren) over m'n wangen. En dit doe ik allemaal nog steeds geregeld. Op de korte termijn voelt het allemaal wel ietsjes losser daardoor. Maar het verandert niets aan 's nachts.

De kaakchirurg had verder ook geen andere ideeën, wat ik erg jammer vind. Ik hoopte dat jullie misschien nog ideeën hadden voor hoe ik nog meer van de klachten af kan komen, met name 's nachts. Het is erg vervelend om 's ochtends steeds met hoofdpijn en gespannen kaak op te staan die maar heel langzaam wegtrekt. Maar ik ben bang dat ik maar weinig invloed kan hebben op wat ik 's nachts met m'n tong, wangen en kiezen doe.

Re: Hoofdpijn vanuit mond en kaak (vooral bij het 's ochtends opstaan)

#2
Hoi,

Wat een vervelend verhaal, ons lichaam doet zoveel op de automatische piloot. Vooral 's nachts.

Je geeft aan dat het ook te maken heeft met stress en spanning. En zo blijf je natuurlijk in een mooie cirkel werken. Heb je er al eens aangedacht om de oorzaak van de stress en spanning aan te pakken? Als die er is. Of een slaapcoach? Misschien heb je hier ook nog winst te behalen om je slaap wat meer ontspannen te laten verlopen.

Hopelijk heb je wat aan de tips.

succes

Re: Hoofdpijn vanuit mond en kaak (vooral bij het 's ochtends opstaan)

#3
Hallo, heb je er al eens aan gedacht om een osteopaat te bezoeken? Mijn zoontje had soortgelijke klachten, hij had tics die enkel erger werden en kloeg ook van een soort nek/hoofdpijn. Tot iemand aanraadde om eens naar de (kinder)osteopaten te gaan en we zagen al verbetering na 1 behandeling. Volgens haar zit er een ongelooflijke spanning op z’n kaak en ook enkele nekwervels waardoor hij dus zo een soort van “tic” ontwikkelde omdat dit lastig aanvoelde en hij dit vervelende gevoel zo wat probeerde weg te halen (wat overigens even hielp). Ik weet niet of jij er iets zal aan hebben maar misschien wel de moeite waard om eens te proberen. Succes!

Re: Hoofdpijn vanuit mond en kaak (vooral bij het 's ochtends opstaan)

#4
Hoi! Ik heb helaas precies dezelfde klachten als jij, doe ook kaakklemmen en deed ook bijten in de nacht, ook een bitje gehad voor snachts. Ik loop nu bij een osteopaat die enigzins de spanning van mijn kaken kan halen met dry neelding in mijn kaakspieren. Door de spanning eraf te halen ben ik minder geneigd om te gaan klemmen, maar voor het klemmen snachts heeft hij ook geen oplossing.

Wat ik zelf doe is voor het slapen mijn kaken een beetje masseren, en een paar keer diep ademhalen en uitblazen.

Mij is weleens verteld dat wellicht door een botoxbehandeling in de kaakspieren, de vicieuze cirkel doorbroken kan worden, maar daar heb ik verder (nog) geen ervaring mee.

Wellicht helpt dit ook een beetje voor jou?
Ik hoor graag van je!