LUMBALE KANAALSTENOSE

#1
Ben via de huisarts bij de fysiotherapeut terechtgekomen wegens lage rugklachten met uitstraling naar het rechterbeen.
De rugklachten zijn door de medicatie en de fysiotherapie tot een aanvaardbaar niveau gedaald.
De problemen met het been reageren echter nergens op en zijn vaak zo heftig dat slapen onmogelijk is.
Ik kan nauwelijks staan of lopen, fietsen gaat gek genoeg wel!
Na het doen van diverse testjes is de fysiotherapeut tot de conclusie gekomen dat het mogelijk om een lumbale kanaalstenose gaat.
Invullen van de vragenijst door mijzelf levert een 85% kans op dat de diagnose klopt.
Mijn huisarts had mij inmiddels (bij gebrek aan verdere ideen) doorverwezen naar orthopedie.
Vraag is nu: is Orthopedie het juiste specialisme of moet ik naar Neurologie of wellicht een combi van die twee?

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#2
Beste Henk,

Ja, orthopedie is de juiste afdeling. Een kanaalstenose ontstaat vaak door arthrose, wat afwijkingen in de wervellichamen geeft en vernauwingen waardoor een zenuw bekneld raakt. Er zal vermoedelijk eerst een MRI gedaan worden om te kijken hoe en wat en van daaruit een behandeltraject opgesteld worden. Als er tot operatief ingegrepen wordt overgegaan doet meestal een orhtopeed dat. Als het toch meer met zenuwen te maken heeft voert een neurochirurg de operatie uit, maar deze hebben een goede samenwerking in deze gevallen en kost jou niet nog meer onderzoeken of tijd. Ze bekijken ook vaak samen de MRI.

Beterschap!

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#4
Vandaag gezocht naar een forum voor patiënten met lumbaal stenose. Dat daarvan sprake is bij mij is aangetoond met mri maar In tegenstelling tot iedereen (?) heb ik naast de gebruikelijke klachten geen pijn, ik gebruik ook geen medicatie. Ik overweeg dan ook geen operatie. Wel vraag ik mij af hoe de toekomst er voor mij uitziet. Ik loop steeds slechter ook met een wandelstok, na maximaal een uur lopen is het gedaan, ik verlies dan de controle over mijn benen. Fietsen kan wel maar het probleem is het op- en vooral het afstappen, grote kans op vallen. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik geen pijn heb maar ik ben toch wel behoorlijk beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Is er iemand die deze situatie herkent?
Groeten, Wim.

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#5
Hoi Wim,

oei wat vervelend van je klachten. Gelukkig heb je geen pijn, maar dit is ook niet fijn. Ben je al onder behandeling van een fysiotherapeut? Of je met specifieke oefeningen misschien de druk op je zenuw kan verminderen. Vermoedelijk door de stenose komt er druk op je zenuw die het gevoel in je benen verminderd.

Het beloop is bij iedereen verschillend, misschien vind je hier mensen die hetzelfde hebben. Of het herkennen.

succes met je herstel

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#6
Goedendag,

Sinds een tijdje heb ik veel last bij het lopen en lang staan. Na 10 minuten lopen of staan begint de pijn in mijn rechterbil en trekt de pijn door naar mijn enkels. Wanneer ik ga zitten of voorover ga buigen trekt de pijn weer weg. Met deze klachten bij de neuroloog geweest en MRI laten maken en uit de MRI blijkt dat ik een hernia heb.
De fysio denkt dat deze klachten die ik heb goed passen bij een stenose en dat ik misschien, naast de hernia, ook een stenose heb.
De neuroloog blijft erbij dat ik geen stenose heb maar dat het om een hernia gaat. Ik ben 33 jaar en ik lees dat lumbale kanaalstenose vooral voorkomt op latere leeftijd.
Vanwege mijn klachten ben ik toch bang dat ik ook een lumbale kanaalstenose heb.
Heeft iemand hier ervaring mee en is het misschien handig om een second opinion aan te vragen?

Alvast bedankt

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#8
Ik heb al een tijd geleden gezocht naar een patiëntenforum over lumbaalstenose, zie bericht van Wim. Ik verbaas mij erover dat hier zo weinig over gemeld en geschreven wordt terwijl lumbaal stenose behoorlijk veel voor komt. Natuurlijk is is er veel informatie te vinden op sites van ziekenhuizen, fysiotherapeuten enz. maar dat is algemene informatie en ik hoopte juist info van (mede)patiënten te vinden, met name over het verloop van de aandoening zodat ik me enigszins op de toekomst kan voorbereiden
Groeten, Wim.

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#9
Helaas heb ik ook de diagnose stenose gekregen na een MRI scan. Ik heb erg veel pijn en slik Pregabaline en paracetamol maar de pijn blijft. Lopen lukt heel erg slecht en als ik in de nacht wakker word om naar het toilet te gaan is de pijn ondraaglijk. Het voelt of ik met 1000 messen in mijn been word gestoken.
Ik weet niet hoe ik verder moet als de pijn zo blijft.

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#10
Hier dame van 53, in september geopereerd aan lumbale stenose, was noodzakelijk omdat ik na een verkeerde beweging nauwelijks meer kon lopen.
Al jaren af en aan rugpijn , maar dit was heel heftig. In eerste instantie werd diagnose hernia gesteld, dus paar weken wachten, pijn werd steeds erger, kon niet eens meer lang genoeg staan om m’n tanden te poetsen, zelfs n zuchtje wind over m’n benen-28graden buiten- gaf helse pijn.
Pijnstillers werden opgevoerd, tot aan oxycodon toe, niets hielp.
Werd inmiddels verzorgd, kon niet eens meer pijnloos op bed liggen.
Uiteindelijk bij neuroloog, MRI, gelukkig hielp nu Pregabaline , na uitslag met spoed operatie.
Had direct na operatie veel minder pijn, maar het herstel valt me tegen, ben nu dik half jaar verder, had gehoopt dat ik inmiddels weer meer kon tillen. Heb altijd veel gesport, maar krijg het nu niet voor elkaar om die spieren buik/rug aan te sterken. Ben wel behoorlijk aangekomen doordat ik zo slecht uit de voeten kan, behoorlijk frustrerend, moet nog steeds aan buren/vrienden vragen om dingen voor mij te verplaatsen of tillen.
Nog redelijk wat pijn aan m’n rug, nekhernia is ook terug en merk dat ik angstig ben geworden zodra het glad is buiten.
Hoewel de operatie zeer geslaagd is en ik weer kan lopen en minder pijn heb, zou het wel fijn zijn als alles volledig zou herstellen, nu heb ik begrepen dat dat gemakkelijk n jaar kan duren, dus er is nog hoop!