Klachten aan rug/billen, uitstraling.

#1
Hallo!! Helaas nog steeds actief op dit forum.
(Zie forum Gescheurde enkelbanden??)
Na het oplopen van een flinke enkelblessure heb ik na een aantal maanden wat andere klachten ontwikkeld.
Het begon met tintelende uitstraling en dan voornamelijk langs de knie en de enkel/voet.
Dit was natuurlijk irritant, maar niet ontzettend beperkend.
Ook al een langere tijd had ik een kloppend gevoel in mijn onderrug/stuit gebied als ik onderuit bijv op de bank lag.
(Dus niet recht maar met bovenlichaam wat omhoog zadat er meer druk op dat gebied ontstaat).
Ik ging (zo een 3 maanden geleden) aan de gang bij een nieuwe fysio.
Daarvoor een tijdje even niet geoefend.
Met het oefenen bij de fysio natuurlijk veel oefeningen op een been etc, en kon hierbij merken dat het erger werd en dat er irritatie in bil/heup gebied was/soort verzuring.
Ik heb besloten een aantal weken vrij te nemen, van werk, om de enkel rust te geven en alles meer op te kunnen pakken, en dit kwam voor m'n idee net optijd.
De uitstraling werd erger en branderig en ik lag na de laatste werkdag op de bank met een brandend en kramp in mijn voet.
Met de rust ging het al wat beter en ik heb dry needling gedaan. Dit was heel pittig, zegmaar gewoon naar, en er zijn meerdere knopen aangeprikt.
Ik kon bijna niet normaal lopen van de spierpijn hierna. Hierna ging het een stuk beter en de uistraling was veel minder. Ik ben na een kleine week weer verder gaan oefenen, nog vakantie hebbende, en het werd toch wel weer wat meer. Hierna nog 2x de behandeling herhaald, met minder pijn maar ook minder effect. Wat ik wel voelde, is dat nadat de spanning van de bilspieren af was, ik hogerop pijn had, in de rug. Een heel specifiek plekje, met af en toe een felle steek. Ook heel onprettig als ik er op had gedrukt.

We zijn nu ongeveer 3 maanden verder, en de tintelingen zijn er niet zo erg meer.
Ik ervaar branderigheid in de rug/bekken/stuitgebied. Pijn in de bil.
Nog steeds gaat het kloppen als er druk op komt. Ook bij het liggen op de linker zij/heup (de kant van al het gedoe).
Ook is een ongemakkelijk gevoel ontstaan met lopen in de linkerheup/ zijkant been. Een kleine week geleden kreeg ik na een paar minuutjes lopen hele erge uitstraling rondom de knie, durfde bijna niet meer op te staan. Zitten is al die tijd al vervelend (eerst kreeg ik er meteen tintelingen van en nu voelt het onprettig in de rug).
Maar bewegen is dus ook een trigger. Liggen is meestal fijn, ookal voel ik soms wat irritatie nadat ik wat gedaan heb. Na het slapen heb ik even geen last. Ik lig dus veel tussendoor, en probeer zo veel mogelijk in beweging te zijn, rustig bewegen vooral thuis, aangezien het lopen niet altijd lekker gaat. Werk is niet zo prettig, ik ben namelijk schoonheidsspecialiste en dit is vrij belastend.. Ik ben een paar dagen geleden naar de huisarts om te vragen of er toch niet verder naar het rug gebied gekeken moet worden.
Ik had wat negatieve testen op een hernia, dus volgens de arts geen hernia. Het was wel precies pijnlijk op de plek waar een hernia vaak voorkomt.
Het advies was blijven bewegen, oefenen en 2 weken ontstekingsremmers nemen. Mocht dit niet helpen dan krijg ik een verwijzing voor de neuroloog.
Wat ik nu doe is dus veel liggen tussendoor, zo veel mogelijk thuis rustig aan bewegen, als mogelijk buiten even een rondje lopen. De oefeningen van de fysio voor de rug en buik maken het soms naar mijn idee wat erger maar ik pak dat nu weer wat meer op als dat goed voelt. Verder probeer ik wat oefeningen voor de heupspieren op te pakken, en bekkengebied.
Ik probeer nu heel zachtjes de spieren rondom de hele pijnlijke punten te rollen met een tennisbal. Als ik echt op de pijnlijkste punten druk, verergerd de pijn echt. Pijn zit ook rondom de aanhechting van het SI gewricht als ik het goed heb.. (ik ben naar de osteopaat geweest). Manipulaties van rug, en bekken gebied hebben niet echt geholpen.. eerder erna best wel verergerd. Ik weet niet zo goed meer wat ik moet doen... ik ben al die tijd zo veel mogelijk in beweging gebleven, alleen nu gaat dat iets moeilijker, door het soms maar kort kunnen lopen.
De erge uitstraling rondom de knie is ook 'nieuw '. Ben uiteraard al die tijd al aan het rekken geweest (de bil en heup spieren) en soms lucht dit iets op, maar bijv het echte rekken van de zenuw lijkt ook meer pijn te geven?
Nadat het gekke gevoel in de heup met lopen en pijn daarbij begonnen zijn ben ik even gestopt met al het gerek. Ik lees op internet dat het hele tijd rekken van spieren ook weer een disbalans kan opleveren..
Naar mijn idee is het probleem dus veranderd naar meer rug en branderigheid op bepaalde punten in billen dan eerst voornamelijk tintelingen.Heel soms,
gaat er wel een tintelend gevoel ook over mijn bovenbeen, boven de knie heen. Dit is maar heel soms, en voornamelijk in bepaalde houdingen. Bijv als ik op de scooter zit. Dit is geen pijn, maar wel een bepaalde sensatie..
Vind het ingewikkeld..
Zijn er nog tips of ervaringen???
Ik ben nooit zo een fan van ibuprofen etc maar neem het braaf.. Zijn er meer ervaringen waarbij dit wel geholpen heeft..?
Wat zou ik nog meer kunnen doen?
Gelukkig gaat het met de enkel een stuk beter (nog niet 100% maar) , maar nu zit ik hier dus mee..
Ben eerlijk gezegd ook bang dat mijn werk, ookal werk ik nu maar een paar dagen per week een aantal uur (4 a 5) per dag , een trigger is..

Re: Klachten aan rug/billen, uitstraling.

#2
Hoi Selma,

Wat een ontzettend vervelend en helaas herkenbaar verhaal.

Door je enkel heb je een heel veranderd beweegpatroon (voornamelijk lopen en staan) ontwikkeld wat je problemen heeft gegeven in je rug/bekken/ heup.

Deze disbalans is inderdaad op te lossen met oefenen, maar wel de juiste oefeningen. Door je disbalans zul je veel oefeningen vermoedelijk ook in een compensatie mechanisme doen. Waardoor je de spieren traint die eigenlijk al overbelast zijn, en de spieren die nu minder doen, blijven minder doen.

vaak geeft manipulatie wel verlichting, als dit niet is. Weet je ook dat dit niet de oorzaak is voor jou probleem. Kun je dat ieder geval fijn afstrepen. Doordat de uitstraling minder werd na de eerste dry-needling behandeling. Weet je dat de uitstraling zeker (voor een deel) veroorzaakt wordt hierdoor. Alleen de triggerpoints zijn altijd gevoel van een compensatie mechanisme. Als dit niet wordt aangepakt, zal het niet opgelost worden.

Heb je een bekkentherapeut al een keer overwogen?

Er zijn ook zeker goede therapeuten die dit kunnen oplossen. Maar helaas komt hier vaak een stuk ervaring van de therapeuten bij kijken en expertise op de lichamelijk gebied. Juist omdat het zo complex is en vaak subtiel.

Zolang je met een afwijkend patroon blijft bewegen, zal het ook niet opgelost worden. De hele aansturing moet veranderen en niet zozeer kracht.

Succes

Re: Klachten aan rug/billen, uitstraling.

#3
Aller eerst bedankt voor de reactie!

Hoe weet ik of ik de juiste oefeningen doe? Of dat ik de spieren aan spreek die al compenseren? Is dat zo simpel als de oefeningen waarbij ik die pijnlijke/verzuurde spieren voel juist te laten en zo veel mogelijk alles er omheen juist wel te oefenen?

De enkelblessure is nu 10 maanden geleden, en Ik heb het idee dat ik nu wel normaal loop (kwa enkel beweging) . De mobiliteit was heel slecht en is veel verbeterd, maar niet 100% in vergelijking met de andere enkele. Maar misschien moet ik daar eens bewust naar laten kijken? Een loopanalyse oid? Misschien beweeg ik onbewust nog steeds niet goed..

Een bekkenfysio lijkt me inderdaad een goed idee, ik vraag me af waar het eerste goed aan doe? De bekkenfysiotherapeut lijkt me sowieso een hele goeie, maar ik heb zelf online ook veel zitten lezen en las over echografie en shockwave bij triggerpoints/ spieren, zeker als het de aanhechtingen of pezen zijn die meedoen. Ik heb hier ooit met ITBS blessure die maar niet over ging heel erg baat bij gehad in korte tijd. Zou dat nog een optie zijn? Of kom ik er dan evt nog steeds niet achter waar het precies vandaan is gekomen?

Of is het toch raadzaam dan een scan te laten maken? Ik heb namelijk al een verwijzing voor de neuroloog als ik dat zou willen.
Wat zou jouw advies zijn?

Deze klachten duren helaas alweer 6 maanden en is helaas dus een stuk beperkender geworden dan alleen 'vervelend'.

Ookal nemen de pijnstillers een groot gedeelte van het ongemak niet weg, ik heb na een week iboprofen even een kleine pauze ingelast omdat Ik even helemaal wou voelen hoe het nu ging. Ik was er nog niet helemaal over uit, want voelde best regelmatig uitstraling om de knie, lopen nog steeds niet fijn maar kon wel wat verder dan ervoor. En het voelde alsof ik wat 'vrijer' durfde te bewegen in de rug. Ook het gekke gevoel links in m'n onderrug.. alsof er iets 'zit' leek minder.
Vandaag was ik op werk, en dacht nog dit voelt best aardig. 2.5 uur later voelde ik een duidelijke grens, helaas kan ik niet spontaan m'n werk neerleggen en stoppen. Een half uur later met moeite de gezichts/nek massage van mijn een na laatste klant afgerond en echt het gevoel van stop NU met wat je doet. Voelde letterlijk meteen de warmte zo mijn been ingaan. Aangegeven dat ik hoopte de laatste klant te redden en dit is nog net gelukt, maar zo snel ging het dus.
Dit moment deed me toch echt aan de rug denken maar misschien is dit net zo goed iets anders!!

Re: Klachten aan rug/billen, uitstraling.

#5
Even ter aanvulling, er is altijd al een specifiek drukgevoelige plekje in de rug geweest, wat voelt alsof er een zwelling zit oid. Dit voelde voor vrijdag dus beter, dan heb ik ook minder last. Nu na mijn werk gisteren, nadat ik ineens zo veel last in de rug had en meteen een sensatie mijn been in, voel ik dit plekje weer duidelijker, van buiten af (het is een klein beetje dik) en ik voel het ook van binnenuit.
Vandaag op de scooter was het ook gevoelig.

Re: Klachten aan rug/billen, uitstraling.

#6
Is er evt nog een advies?
Ik heb donderdag een afspraak bij een bekkenfysiotherapeut gemaakt, om even te kijken wat die ervan denkt.

De wachttijden voor de neuroloog zijn hier in DH p
Op het moment rond de 2/3(!) maanden.
Heb een afspraak ingepland in Zoetermeer, over 5 weken.

Ik probeer me aan het zo veel mogelijk in beweging blijven te houden, maar ik weet onderhand 100% zeker dat dit een trigger is. Gisteren en eergisteren heb ik wat meer bewogen en kreeg ik tijdens het lopen al pijn in de bil, gisteren ging dat oké maar kreeg ik achteraf uitstraling en krampachtig gevoel in het onderbeen/kuit (dit is weer een nieuwe, lijkt steeds verder naar beneden te gaan). Mijn spieren beginnen een eigen leven te leiden en om en om gaan allerlei spieren onwijs twitchen.

Ik weet echt niet meer zo goed wat ik moet doen..
Ik heb tegenwoordig trouwens tijdens en na het lopen ook 2 brandende voeten, beide zijde dus. Dit trekt na een uur of 2 weer weg. (Zeer apart want dit kan natuurlijk niet van hetzelfde komen?

Re: Klachten aan rug/billen, uitstraling.

#7
Update: Ik heb naar een andere osteopaat kunnen gaan, wel in de praktijk waar ik normaal heen ga. Ik had er in iedergeval een heel gevoel bij. Het is een zeer ervaren osteopaat en heeft ook les gegeven. Volgens hem is het bekken en daarbij de wervels l4/L5 het probleem. Hij heeft best lang behandeld maar wel zeer voorzichtig, dat vond ik wel erg prettig. Ik heb veel adviezen mee voor oefeningen (vooral voor nu oefeningen om wat ruimte in de rug en bekken te creëren) en bewegen, hoe uit bed te stappen en te lopen. Dit weekend kon ik niet naar het eind vd straat lopen om een pak melk te halen zonder erna pijn te hebben. Over 1.5 week ga ik terug. Ben heel benieuwd..

Re: Klachten aan rug/billen, uitstraling.

#9
Onderhand gaat het gelukkig al wat beter! De osteopaat heeft goed geholpen, ook al was het steeds wel pittig. Ook heb ik nu 2x een EMTT behandeling gevolgd op het rug/SI gebied. Dit is nog redelijk onbekend hier heb ik vernomen, maar ik vind dit echt een aanrader! Dit apparaat behandeld een groter gebied en kan dus ook op de rug behandelen. Het voelt als een soort kleine elektrische prikkelingen en de behandeling zelf opzich stelt weinig voor. Heb de eerste keer wel even heel erg fors napijn gehad maar de 2e keer is de sterkte wat aangepast.
Ben er zeker nog lang niet, maar steeds kan ik wat meer, eindelijk! Zou dit dus zeker aanraden voor mensen met dit soort klachten :).