Re: Hernia tussen L4 en L5

#11
Hoi Joke,

Goed om te lezen dat de operatie bij jou goed geholpen heeft. Zeker kan een operatie een hele goede behandeling zijn! Het zal altijd een afweging zijn of en wanneer deze operatie uitgevoerd moet worden. Dit moet mijn inziens altijd in overleg met arts en patiënt. Soms wordt er te laat geopereerd en soms onnodig, maar informatie rondom de risico's vind ik altijd essentieel om een goede afweging als patiënt te kunnen maken. Met operaties worden er soms gouden bergen beloofd, maar in de praktijk zien we dat bij 25% de operatie bij hernia helaas geen effect heeft.
Maar dat wil ook zeggen dat 75% er wel veel baad bij heeft of zelfs klachtenvrij van wordt.

Hopelijk heeft de tweede operatie bij jou ook zoveel effect en ben je snel van je klachten af!

Succes

Re: Hernia tussen L4 en L5

#14
Fysiotherapeute schreef:
01 sep 2020, 09:44
Hoi Wilfried,

Ik begrijp je frustratie. Bijna alle hernia's genezen vanzelf. In deze zin betekend vanzelf vaak niet dat je er niets aan moet doen. Door pijnbestrijding of fysiotherapie of deze combinatie genezen bijna alle hernia's. Er zijn namelijk wel een paar dingen die het herstel bevorderen. Een fysiotherapeut kan hier heel goed in begeleiden. Behalve als er echt motorische uitval is, maar dan zal er ook geen discussie zijn of dat deze wel geopereerd zou moeten worden.

Heb jij verder al andere behandelingen gehad voor jou hernia? Een operatie is altijd het laatste redmiddel.

Succes!
Bijna alle hernia's genezen vanzelf?! Loop er al 5 jaar mee rond, wanneer gaat dat dan gebeuren?

Wervelbreuk L1

#15
8 weken geleden heb ik wervel L1 gebroken. Behalve pijn aan de wervel had ik ook uitstralende pijn via mijn zij naar de voorkant (buik). Nu is de pijn aan de wervel zo goed als weg, maar de pijn in de zij (flankpijn?) uitstralend naar de buik is er nog steeds. Lijkt afkomstig van de ribben aan de rugzijde ter hoogte van wervel L1. De pijn in de zij is dermate erg, dat ik niet lang kan zitten. Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Word er eerlijk gezegd een beetje wanhopig van…

Re: Hernia tussen L4 en L5

#16
Eind november 2020 geopereerd aan een hernia. L4-L5, Begin oktober de hernia met parese /krachtsuitval van rechtervoet en zakte door de heup. Voor de operatie vele nachten ernstige pijn en hervoor de bekende zware medicatie. Een week na operatie al pijnvrij en nooit meer last van rug gehad. De klapvoet heb ik nog steeds en train op advies van de neurochirurg op de sportschool hard. Sinds een tijdje heb ik een enkele nacht even erge pijn in mijn kuit, geen kramp als de bekendere beenkramp. Alsof de kuitspier samenskrampt. Ik probeer mij door te ontspannen te verzetten en blijf rustig ademhalen, het trekt dan ook weer helemaal weg. Zenuwherstel is een lange weg, vlgs neurochi 1 tot 2mm per dag, en dan is herstel een lange wegl Het is niet zoals bij een elektriciteitsdraad dat door de eindjes bij elkaar te brengen alles weer werkt. Je lichaam legt een nw draadje en dat duurt dus lang. Je oude zenuw ‘sterft’ simpelweg af. Hij vertelde mij ook dat vitamine B12 niet werkt ten gunste van herstel, wel wekt dit ter voorkoming van ‘zenuwklachten’, magnesium werkt tegen spierkramp en niet tegen zenuwpijn. Herstel is dus een kwestie van geduld, soms heel veel geduld… , er is geen garantie of het goed komt. Ik wens iedereen succes bij herstel.
Pijn zal naar mijn idee dus tot herstel bestreden moeten worden met blokkade of pijnstillers...

Re: Hernia tussen L4 en L5

#17
bij mij is het half december begonnen , ik had pijn in mijn linkerbeen. in begin viel dat nog mee was eerder een trekgevoel in mijn linkerbil en aan mijn linkse kant in mijn onderbeen. Ik had gehoord dat het wss de heupzenuw was die geirriteerd zou zijn en het vanzelf weg gaat na ongeveer 4 weken dus dacht ik even geduld het gaat wel weg. In januarie was ik naar de dokter geweest omdat ik ziek was en tegelijk sprak ik dan ook over de pijn die ik voelde hij gaf dan gewoon ontstekingsremmers. En februarie ging het nog steeds niet beter het was zelf erger , ik kreeg brandende pijn in mijn onderbeen en tintelingen. Deze keer ga ik naar een andere dokter bij test te doen door op mijn hielen en tippen te lopen constateert hy idd dat het de heupzenuw was (nerf sciatique ik weet niet of het de juiste woord is in nederlands) dus hij besloot IRM te laten doen. Die ging pas door op eind april want er was geen plaas. Bij de IRM was dus een discushernia L4 L5 te zien. Vanaf dan begint het onstekingsremmers kinesist maar dat hielp niet. De kinesist heeft mij dan gezegd om naar een rugspecialist te gaan. Dus in juli zie ik de specialist eerst een wa testen gedaan met lichte elektrische shoken en naalden om te bekijken of mijn zenuw niet te beschadigd was. Dat was gelukkig niet het geval. Dus zei hij een infiltratie te doen. Na de infiltratie had ik de eerste dagen nog harder pijn wat normaal kan zijn door de prik. Maar erna geen enkel verbetering dan ervoor.. ben na denkik 3 weken terug moeten gaan om te bekijken hoe het ging en de specialist had dan operatie voorgesteld. Omdat het dus al ondertussen 8 maanden duurde. Vandaag is de 4de dag van de operatie , ben volledig verlost van de pijn in mijn been. Ik voel soms nog een gevoel maar geen pijn of verdoving of tintelingen..daar ben ik al heel blij mee, natuurlijk wel pijn in de rug door de wondoperatie dus nu nog afwachten hoe het verder geeft :)

Ze zeggen dat het vaak vanzelf overgaat maar in sommige gevallen zoals meerdere mensen hier , als het te lang duurd dan wil je u gewoon laten opereren want het is het laatste dat je nog nie hebt geprobeerd en je wil duidelijk alles proberen om ervan af te zijn. Alleen mensen die het hebben weten de pijn dat het geeft.. veel sterkte en beterschap aan jullie!

Re: Hernia tussen L4 en L5

#18
Heb al sinds maart dit jaar een hernia.In eerste instantie dacht mijn huisarts aan overbelasting of spit(zou met rust overgaan).Maar na weken van pijn,kon nauwelijks nog de auto in en uit en mijn sokken/schoenen aandoen smorgens was bijna niet te doen.Toch maar weer naar huisarts en deze constateerde uiteindelijk een hernia.Ik heb de meeste pijn bij zitten en liggen,lopen verlicht de pijn.Op aanraden van de huisarts wekenlang fysio gehad,werd maar niet beter maar eerder slechter.Weer naar de huisarts gegaan en een MRI gevraagd,wilde hij eigenlijk niet maar heb het geeist.Afspraak bij de neuroloog gekregen en uiteindelijk een MRI gehad waaruit bleek dat ik een vrij kleine hernia had(maar wel een erg pijnlijke).Kreeg een verwijzing naar de rugpoli en heb er onderhand 2 injecties gehad,ben uit behandelt nu bij de rugpoli en kom waarschijnlijk in aanmerking voor een operatie.Wat zijn zoal de ervaringen met hernia operaties,wat kan ik verwachten? Groeten Jeroen,

Re: Hernia tussen L4 en L5

#19
Hoi Jeroen,

Wat vervelend. Het is heel afhankelijke van de operatie wat je kan verwachten. Dit wordt vooral duidelijk na de operatie, als er bekend is wat er precies is gedaan. Helaas hersteld niet iedereen goed van de operatie, of heeft het niet altijd effect op de klachten. Dit is zelfs bij 30-50% het geval, vandaar dat artsen erg terug houdend zijn om te opereren. Ik begrijp dat het voor jou ook het laatste punt is, en er verder alles al aan gedaan is.

Na de operatie eerste periode (dagen/ weken) rustig aan. Liggen en lopen afwisselen, je kan al vrij snel starten met oefeningen voor je rug. Totale herstel duurt 6-9 maanden tot uitloop na een jaar.

Succes!
cron