Rugklachten onderin rug

#1
Goedemiddag,

Ik heb al een tijd lang rugklachten. Nu bijna een jaar.
Ik volg nu een tijd cesartherapie. Dat gaat heel goed of eigenlijk moet ik zeggen ging goed.
Vanaf dinsdagavond neemt namelijk mijn rugpijn weer toe, vooral in de onderrug. Het terugkeren is al een aantal keer voorgekomen.
Dit is ook de plek waar het altijd gezeten heeft. Het is vooral zeurende pijn. Geen stekende pijn. Ik kan in principe alles doen, maar het wordt heel erg stijf, waardoor ik ook niet zo goed slaap. De pijn is gekomen na een druk weekend, waar ik ook wat meer in huis heb gedaan.

Mijn cesartherapeute zegt dat ik mijn oefeningen goed moet doen. Dit doe ik veelvuldig, maar het wordt niet beter, eerder erger.
Ik vraag mij af wat ik hier nu nog aan kan doen. Hebben jullie misschien tips?

Groet

Marjolein

Re: Rugklachten onderin rug

#2
Hoi Marjolein,

Wat vervelend van jou rugklachten. Dit kan je angstig maken dat het nooit goed komt, maar bij rugklachten gaat het helaas altijd in golfbewegingen. Als je eenmaal rugklachten gehad hebt, komt het bijna 100% wel weer een keer terug. Maar realiseer je dat dit niet erg is.
Pijn in de rug is in 99 van de 100 gevallen geen gevaar. Het is vooral heel vervelend, maar pijn is hierbij geen waarschuwing of alarmbel. Het kan 101 redenen hebben waarom de rug weer even wat gevoeliger is. Probeer vooral gewoon lekker te bewegen, oefeningen zijn goed. Maar bewegen is nog veel belangrijker. Na een jaar oefeningen te doen, is het mijn inziens echt tijd om niet zo gefocused op de de rug te zijn, maar erop te gaan vertrouwen dat de rug het wel aan kan. En dan zal je zeker af en toe pijn ervaren, maar dit kan geen kwaad. Probeer je vooral op te focussen wat wel lukt. En uit jou verhaal te horen, kan je heel veel, maar voelt de rug vervelend. Dit komt door heel onschuldige dingen. Het zelfde als dat je de ene dag meer moeite hebt met de trap op lopen dan een andere dag. De ene dag voel je gewoon beter dan een andere dag. En bij pijn in de rug, komt dat ongenoegen vaak als rugklachten naar buiten.

Succes!

Re: Rugklachten onderin rug

#3
Hi,

Dank voor je reactie. Dat klopt inderdaad. Ik ben altijd bang dat het weer erger wordt. Mijn cesartherapeut heeft een keer gezegd,dat plotselinge armbewegingen de rugklachten erger kunnen maken. Nu ben ik dus altijd bang dat dit gebeurd. Net wilde ik wat van de bank pakken maar ik schoot uit met mijn arm. Ik heb nu dus de hele tijd het idee dat het daardoor erger wordt,is dat ook zo?

Groetjes

Re: Rugklachten onderin rug

#4
Hoi Marjolein,

Nee, sorry dat ik het zeg en ik wil professionals niet afvallen maar dat is echt onzin wat jou cesartherapeut zegt. Een rug is gemaakt om te bewegen, en veel te bewegen. En een rug moet alle kanten op kunnen bewegen. Ook moet een rug snelle bewegingen kunnen opvangen. (kijk naar de sportwereld, maar ook naar iedereen in jou omgeving) Anders zou elke keer als iets valt en iemand het vlug wilt opvangen rugklachten ontstaan.

en angst geeft alleen maar spanning, en dat is veel slechter voor je rug. Dan staat je rug altijd in een vecht situatie. Het belangrijkste voor je hele lichaam is de balans tussen spanning (sporten/ bewegen) en ontspannen. zowel fysiek als mentaal.

Wat rugklachten in de hand werkt is lang dezelfde houding (lang staan, lang zitten, lang liggen etc) en spanning.

Succes!

Re: Rugklachten onderin rug

#6
Daarnaast ben ik benieuwd of je bekken zelf weer recht kan gaan staan? Ik heb namelijk weer behoorlijk last van mijn bekken ondanks de oefeningen die ik doe. Mijn cesartherapeut zet hem dan elke keer rechter. Hierna heb ik altikd 1 tot 2 dagen geen last,maar daarna begint het weer. Ik heb het idee dat de pijn in mijn bovenrug hier ook vandaan komt.

Re: Rugklachten onderin rug

#7
Hoi Marjolein,

Het is heel normaal dat klachten in pieken en dalen komen. Niet alleen voor je rug, maar bijna alle pijnklachten en revalidaties verlopen zo.
Het is überhaupt onmogelijk om bekken recht te zetten. Voor ons als fysiotherapeuten, manueeltherapeuten, chiropracters en zeker cesartherapeuten. Alleen chirurgen kunnen bekken rechtzetten.
Wat ze doet is vermoedelijk de spieren er omheen behandelen. Dit geeft vaak enkele dagen verlichting.

Re: Rugklachten onderin rug

#8
Hi,

Ik rekte me zojuist uit toen ik opstond vanuit mijn bureaustoel. Met mijn rechterbeen naar achteren, waarbij ik zelf dus ook wat naar achteren ging. Toen voelde ik een steek door mijn rug. De hele ochtend had ik eigenlijk weinig last van mijn rug. Ik vraag mij af hoe en waar dit vandaan komt en of dit ook het bekken kan zijn? Ik voel nu onderin mijn rug weer wat meer pijn.

Groetjes,

Marjolein

Re: Rugklachten onderin rug

#9
Hoi Marjolein,

Wat vervelend van je klacht. Probeer niet elke pijntje/ ander gevoel te willen verklaren. Accepteer dat het soms wat pijnlijker of gevoeliger is.
Iedereen heeft weleens dagen dat het lichaam wat vermoeider of pijnlijker is. Of dat er ineens een pijnscheut is. Dit is heel normaal. En na een pijnscheut past je lichaam zich aan dat het wat stijver/ gevoeliger in je rug/ bekken regio kan voelen.