Pagina 1 van 2

Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 01 dec 2019, 15:43
door Marjolein1986!
Beste,

Ik heb al een aantal maanden last van mijn rug. Door cesartherapie die ik sinds kort volg gaat het wat beter. Nu de volgende vraag: ik schrok vanochtend van mijn vriend die plotseling binnen kwam. Door de schrikreactie verstijven je spieren altijd iets. Het lijkt nu alsof ik mijn rug hierdoor weer wat meer voel. Is dat mogelijk door een schrikreactie?

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 04 dec 2019, 07:53
door Fysiotherapeute
Hoi Marjolein,

Ja dat is goed mogelijk. Je spieren schieten als het waren in de kramp. Dit kan daarna tot meer last van je rug zorgen. Maar dit is gelukkig maar tijdelijk :) probeer de oefeningen te blijven doen.

Succes!

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 01 jan 2020, 21:43
door Marjolein1986!
Bedankt voor uw reactie. Onlangs heb ik weer de oefeningen van de cesartherapeut gedaan. Ik stond op en wankelde wat,waardoor mijn rug naar voren en naar achteren ging. Ik voel.mijn rug wel wat meer. Met name wat meer stekende pijn. Ik ben dus herstellende van een hernia,waardoor zou dit kunnen komen?

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 02 jan 2020, 10:37
door Fysiotherapeute
Bedoel je waardoor een hernia kan komen?
Dat is pure pech. Op een bepaalde leeftijd heeft misschien wel 40-50% van de Nederlanders een hernia (als je puur naar een MRI scan kijkt, waarop een hernia zichtbaar is), maar 90-95% heeft hier helemaal geen last van. Vandaar dat een MRI-scan steeds minder wordt gedaan en wij als fysiotherapeuten de diagnose hernia niet graag horen. Omdat dit veel angst geeft, terwijl het eigenlijk relatief normaal is.

Het blijft hierin altijd de vraag, waarom iemand last krijgt en een ander niet. Maar de pijn en rugklachten hebben dus lang niet altijd met een hernia te maken, ook al zit er een hernia.

succes met het hersel.

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 03 jan 2020, 19:41
door Marjolein1986!
Dank voor je reactie. Een hernia kan inderdaad veel angst veroorzaken. Ik ben daardoor ook bij elke gekke beweging bang dat ik meer last krijg. Zo schrok ik bijvoorbeeld net van vuurwerk. Ik vraag me dan ook af door jou vorige bericht hoelang je last hebt van gespannen spieren na zo'n reactie? Is dat enkele uren of dagen? Ik gebruik wel een.infrarood lamp

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 04 jan 2020, 11:03
door Fysiotherapeute
Dat is heel verschillend en per persoon afhankelijk. Helaas weten we niet precies wat stress doet op spieren. Behalve dat het veel problemen kan geven. En een schrikreactie is een stressreactie voor het lichaam. De een hersteld hier sneller van dan een ander.
En vooral de onbewust reacties van het lichaam op stress weten we eigenlijk heel weinig van, behalve dat het negatieve invloed heeft.
Sommige mensen houden ook dagen spierpijn na een krampaanval in de kuit, terwijl iemand anders na 30 seconden rekken de kuit niet meer voelt. waarom.... ?? Dat is hetzelfde als jou rugspieren in de kramp schieten.

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 05 jan 2020, 16:31
door Marjolein1986!
Ok. Maar het kan dus niet zo zijn dat een hernia erger wordt door zo'n reactie? Dit zijn dus in principe spieren? Een hernia zijn zenuwen natuurlijk. Daarnaast vind ik het gek dat mijn rug op elke kleine "verkeerde"' beweging zo heftig reageert.

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 06 jan 2020, 08:29
door Fysiotherapeute
Een Hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, waarbij deze uitstulping tegen een zenuw drukt die het been in gaat. Wanneer ze een MRI-scan maken en alleen de uitstulping zien (ook al is er geen zenuwpijn), spreken ze ook vaak van een hernia.

In principe kan de hernia niet erger worden door een schrikreactie. Door een hernia is de stabiliteit van de gehele rug verminderd. De tussenwervelschijf kan zijn werk niet meer zo goed doen, doordat deze een beetje naar buiten drukt. De rest van de rug moet dit opvangen. En de spieren spelen hierin een belangrijke rol. Vandaar dat tegenwoordig een hernia behandeling bestaat uit rugoefeningen, om deze te versterken. Vroeger moest je met een hernia 6 weken plat op je rug liggen. Maar op het moment weten we beter wat de beste behandeling is.

Maar het mentale is ook erg belangrijk, als iemand angst blijft houden dat een hernia erger wordt, een beweging pijn kan doen, gaat de gehele rug verkeerd en krampachtig bewegen. Dit verergert alleen maar de klachten. Dit is vaak een belangrijk punt in de behandeling, weer vertrouwen krijgen in de rug. Een rug is gemaakt om alle kanten op te bewegen. Dus ook bukken, draaien etc. En probeer voor jezelf echt uit je hoofd te zetten dat de pijn die je voelt na een schrikreactie de hernia of de klachten verergeren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer je rug weer te gaan vertrouwen.

Succes!

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 09 jan 2020, 12:00
door Marjolein 1986
Hi,

Ik ben gisteren weer bij de cesartherapeut geweest. Ik heb hier gemeld dat mijn klachten weer erger werden. Zij zei dat het kon komen door een Bekken Wringing. Dit heeft ze proberen op te lossen. Het ging daarna weer wat beter , maar nadat ik naar huis was geweest was de steek die ik aan de linkerkant van mijn rug had weer terug. Volgens haar kon het zo zijn dat het af en toe wat terug kwam, maar ik vraag me af of dat normaal is. Daarnaast heb ik ook een oefening gedaan: Ene voet op de andere knie zetten en dan naar links of rechts bewegen. Ik voelde vanochtend wel wat een steek aan de linkerkant. Volgens mijn cesartherapeut kon dit geen kwaad en zouden de klachten hierdoor niet erger worden. Hoe denken jullie hierover?

Re: Rugklachten verergerd door schrikreactie?

Geplaatst: 13 jan 2020, 14:46
door Fysio
Hoi Marjolein,

Het is lastig dit van een afstandje in te schatten, maar ik denk dat het goed is dat je je niet teveel door de pijn laat leiden en probeert goed te blijven bewegen. Ik denk dat je er vooral baat bij hebt om samen met de therapeut oefeningen te doen. Dan leer je hoe je de oefeningen goed uitvoert en wat je wel en niet mag voelen. Dit geeft ook weer wat meer vertrouwen in je lichaam en de bewegingen die je maakt. Mogelijk dat een fysiotherapeut je nog wat extra vertrouwen kan geven aangezien die net iets meer kennis heeft van rughernia's en de behandeling hiervan. Een advies van de fysio geeft je zo ook meer vertrouwen of je goed bezig bent. Dit kan ook in goed overleg met de cesartherapeut. Misschien werkt ze wel samen met een fysiotherapiepraktijk?