LUMBALE KANAALSTENOSE

#1
Ben via de huisarts bij de fysiotherapeut terechtgekomen wegens lage rugklachten met uitstraling naar het rechterbeen.
De rugklachten zijn door de medicatie en de fysiotherapie tot een aanvaardbaar niveau gedaald.
De problemen met het been reageren echter nergens op en zijn vaak zo heftig dat slapen onmogelijk is.
Ik kan nauwelijks staan of lopen, fietsen gaat gek genoeg wel!
Na het doen van diverse testjes is de fysiotherapeut tot de conclusie gekomen dat het mogelijk om een lumbale kanaalstenose gaat.
Invullen van de vragenijst door mijzelf levert een 85% kans op dat de diagnose klopt.
Mijn huisarts had mij inmiddels (bij gebrek aan verdere ideen) doorverwezen naar orthopedie.
Vraag is nu: is Orthopedie het juiste specialisme of moet ik naar Neurologie of wellicht een combi van die twee?

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#2
Beste Henk,

Ja, orthopedie is de juiste afdeling. Een kanaalstenose ontstaat vaak door arthrose, wat afwijkingen in de wervellichamen geeft en vernauwingen waardoor een zenuw bekneld raakt. Er zal vermoedelijk eerst een MRI gedaan worden om te kijken hoe en wat en van daaruit een behandeltraject opgesteld worden. Als er tot operatief ingegrepen wordt overgegaan doet meestal een orhtopeed dat. Als het toch meer met zenuwen te maken heeft voert een neurochirurg de operatie uit, maar deze hebben een goede samenwerking in deze gevallen en kost jou niet nog meer onderzoeken of tijd. Ze bekijken ook vaak samen de MRI.

Beterschap!

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#4
Vandaag gezocht naar een forum voor patiënten met lumbaal stenose. Dat daarvan sprake is bij mij is aangetoond met mri maar In tegenstelling tot iedereen (?) heb ik naast de gebruikelijke klachten geen pijn, ik gebruik ook geen medicatie. Ik overweeg dan ook geen operatie. Wel vraag ik mij af hoe de toekomst er voor mij uitziet. Ik loop steeds slechter ook met een wandelstok, na maximaal een uur lopen is het gedaan, ik verlies dan de controle over mijn benen. Fietsen kan wel maar het probleem is het op- en vooral het afstappen, grote kans op vallen. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik geen pijn heb maar ik ben toch wel behoorlijk beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Is er iemand die deze situatie herkent?
Groeten, Wim.

Re: LUMBALE KANAALSTENOSE

#5
Hoi Wim,

oei wat vervelend van je klachten. Gelukkig heb je geen pijn, maar dit is ook niet fijn. Ben je al onder behandeling van een fysiotherapeut? Of je met specifieke oefeningen misschien de druk op je zenuw kan verminderen. Vermoedelijk door de stenose komt er druk op je zenuw die het gevoel in je benen verminderd.

Het beloop is bij iedereen verschillend, misschien vind je hier mensen die hetzelfde hebben. Of het herkennen.

succes met je herstel