Van bil tot topje van mn teen.

#1
Hoi,

Bijna 10 jaar geleden begonnen met tinteling/doof gevoel in de tenen aan de rechtervoet.
Geleidelijk is het steeds erger geworden. Maar ik kan de oorzaak niet vinden.
Laatste tijd veel last van de bil, kan er bijna niet op zitten, als het echt erg is dan uitstralen naar achter bovenbeen (nog maar van de laatste tijd), rand om kuit en zo naar de voet.
Auto rijden is geen pretje. Wandelen na ongeveer half uurtje pijn in de 2e teen. (voorafgaand aan tinteling). Soms ook wanneer ik op een stoel zit en iets vooroverbuig dan voel ik zo mijn voet pijnlijk worden.
Niet altijd last van de bil, maar wel van de voorkant voet/ slapende tenen.
Eigenlijk alles geprobeerd zoals chiropractor, podo, scan 2011, acupunctuur, diverse fysio, stroom, pijn polie en nog verschillende dingen.
Eigenlijk zou ik wel weer eens een scan willen laten maken van mn hele rug en heupen. Mijn laatste fysio zij dat het misschien de heupen zijn. Maar ze zien me weer aankomen. Daar was toen niet veel op te zien. Behalve de slijtage wat normaal zou zijn voor mijn leeftijd. (toen jaar of 44)
Ik zelf denk dat er iets klem zit maar dan zou dat door alle behandelingen toch wel aan het licht zijn gekomen. Als ik nou wist wat het zou zijn, dan weet ik misschien wat ik er aan kan doen. Nu tast ik na 10 jaar nog steeds in het duister. En het wordt alleen maar erger.
Hebben jullie misschien nog een idee?

Re: Van bil tot topje van mn teen.

#2
Beste Sjoukje,

Wat vervelend dat je na 10 jaar nog steeds niet weet wat er aan de hand is. Naar jou verhaal te horen zit er inderdaad ergens een zenuw klem. En ook naar aanleiding van het feit dat vooroverbuigen op een stoel de klachten verergert zit de beknelling vermoedelijk in de rug.

Waar is de scan van gemaakt?

Het lijkt op hernia achtige klachten https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... oom-hernia Maar als de scan van de onderrug is gemaakt moet dit te zien zijn. Al kan in de loop van de tijd dit nog verder ontwikkeld hebben, waardoor het toen niet te zien was en nu misschien wel? Heb je ook krachtverlies van bepaalde spieren? Heeft de fysio dit nagekeken? Hoe zijn jou knie en achillespees reflexen?

De zenuw die bij het radiculair syndroom/ hernia bekneld zit, kan ook nog bekneld zitten rondom de bilspieren. Door verhoogde spanning van de bilspieren, wordt de bilspier wat dikker en kan deze op de zenuw drukken. Wat pijn kan doen rondom het zitbeenknobbel. Verhoogde spanning in deze spieren kan komen doordat de heup niet goed beweegt, voornamelijk de strekking van de heup verloopt dan niet goed.

Wat voor behandelingen heb jij van de fysio gehad? Heeft dit verlichting gegeven?

Hopelijk is het beetje duidelijker. En vraag je behandelend fysiotherapeut wat er aan de hand is. Dit moet dit kunnen vaststellen door verschillende tests.

Succes!

Re: Van bil tot topje van mn teen.

#3
Dank je voor je reactie.
Volgens mij heeft de fysio alles gedaan. en was in het begin ook optimistisch. hij heeft manueel wat gedaan. (wat ik dan noem een beetje kraken). Daar kreeg ik wel wat meer lucht van. Hij heeft de wervel gemasseerd. hij heeft de benen losgemaakt van de heupen (althans je weet wel wat ik bedoel hoop ik). Hij heeft de bil gemasseerd. De laatste paar keren heeft hij stroom gebruikt. Ik heb even niet mogen wandelen. (2 maanden ongeveer). Nu ben ik weer wat begonnen maar kan niet meer zolang als voorheen, misschien weer wat opbouwen. Ik heb wel gemerkt dat links de voorkant van de voet ook wat tintelingen begint te krijgen af en toe.
Krachtverlies? ik denk het niet. Ben soms wel eens zomaar doorheen gezakt. maar dat zijn maar incidentjes. (met trap lopen)
Na 16 behandelingen heeft de Fysio gezegd dat hij er ook niet meer uit komt en was vorige week mijn laatste behandeling.
Scan is gemaakt in albert schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.
In het begin kreeg ik de klachten alleen tijdens het wandelen en dat werd dan na langer wandelen steeds erger, Ging ik dan mijn voet wat meer naar buiten neerzetten (dus het punt vermijden waar de meeste klachten waren) ging dat weer even beter.
Soms als je op de bank ligt en dan je knieën opgetrokken en iets gedraaid naar binnen kwamen de tintelingen ook in de voet en onderbeen (band).