Fat-pad atrofie/syndroom

#1
Hallo allemaal,

Ik heb sinds 2,5 jaar fat-pad atrofie. Dit betekend in het kort dat de demping onder het hielbot kapot gaat. Meestal gebeurt dit bij ouderen en bij mensen met diabetes maar daar is bij mij geen sprake van. Ik ben pas 46 en slank van postuur. Een normaal fat-pad zou op mijn leeftijd ongeveer 18 mm dik moeten zijn, bij mij is het geslonken tot de helft en als ze er een echo op zetten en het indrukken dan blijft er nog maar 2 mm van over. Erg pijnlijk allemaal en ik heb al speciale zooltjes en extra dempend schoeisel maar toch kan je vaak aan het einde van de dag nog geen sokken verdragen. Veel doe ik al in rolstoel om het nog een beetje dragelijk te houden.
Een oplossing voor deze aandoening is er eigenlijk nog niet, er is sowieso erg weinig kennis over. ik ben bij 4 verschillende orthopeden geweest en ze hebben allemaal een andere mening.

Zijn er nog meer mensen met deze aandoening waarmee ik kennis zou kunnen uitwisselen om zo iets meer de toekomst in zou kunnen kijken. Ik hoor het graag.

Vriendelijke groet, Robert

Re: Fat-pad atrofie/syndroom

#2
Hallo Robert,
Ik las je berichtje en ik heb ook Fat pad atrofie. Bij mij is na zeker vijf jaar lang voetklachten duidelijk geworden op een echo dat ik op de botjes van mijn voorvoeten loop en vetkamerschade in mijn linkerhak. Ik ben 58 jaar en volslank. Ik dacht dat het door de overgang kwam, maar dat is dus denk ik ook niet het geval. En als ik jouw verhaal lees kan het ook niet door de ouderdom komen. Ik schrok best van het feit dat jij al gedeeltelijk in een rolstoel zit.
Ik nog niet, maar het zou me niets verbazen als ik dat op een gegeven moment ook moet.
Ik loop op schoenen die aan de voorkant afwikkelen en ben aan mijn derde zooltje. Ik ben nu speciale luchtkussen schoenen aan het uitproberen en bijna elke dag een uur aan het baantjes trekken. Vooral dat laatste vind ik heerlijk! Ik heb het gevoel dat ik daardoor iets gezonds en positiefs toevoegt in dit hele nare en moeilijke verhaal. Want het lijkt erop dat bijna niemand echt weet hoe dit echt komt en vooral..wat werkt.
Misschien dat er overeenkomsten zijn die we als Fat pad patiënten overeen hebben ( voeding/ leefstijl bv).
Er is volgens mij ook geen stichting waar je je ervaringen kan delen en eventueel het laatste nieuws op het gebied van onderzoek kan vinden.
Het lijkt mij fijn om met jou ervaringen te delen en hoop op meer reacties op dit forum.
Vriendelijke groet Rebecca