Pijnlijke voet na een tijdje wandelen of staan

#1
Mijn linkervoet doet normaal geen pijn maar als ik zo ongeveer 20 min wandel begint het ergens binnen mijn voet te zeuren. Die zeurende pijn neemt daarna geleidelijk toe en straalt dan ook geleidelijk uit naar mijn hiel en tenen, dus wordt zo een algehele voetpijn. Na een tijdje ben ik blij dat ik ergens even kan zitten om mijn voet te ontlasten. Dan gaat het weer heel even (geen druk of pijn) en als ik ga lopen komt de pijn ook weer. De pijn verdwijnt weer als ik thuis ben en langdurig zit en de volgende dag is het geheel weg. Maar bij het opstaan voel ik altijd enige stijvigheid, maar dit is geen hinderlijke pijn. Die pijn begint weer als ik zou gaan wandelen of langdurig ga staan, bijvoorbeeld 2 uur in de keuken staan om de mise en place te doen.
Als ik aan weinig beweging doe (wandelen of langdurige staande activiteiten) dan gaat het goed, maar dit lijkt me niet de bedoeling.

Het gaat niet alleen om mijn linkervoet heb ik de indruk. Want soms denk ik dat de echte oorzaak vanuit mijn heup komt. Daar zit iets niet goed, want heel soms maak ik een beweging en schiet er een pijn vanuit mijn linkerheup door mijn lichaam. En ook mijn linkerknie heeft soms kuren, alsof door een verkeerde beweging de knie ergens beknelt, maar na even rust is dit ook zomaar helemaal weg, zeer als ik een nachtje slaap..
Samengevat: met mijn linkerbeen is iets mee waar ik normaal geen last van heb, maar als ik langdurig ga wandelen weet ik zeker dat mijn voet pijn gaat doen. En soms (meestal niet dus) doet mijn knie ook pijn. De pijnklachten waarop ik kan rekenen betreffen dus vnl mijn voet, als ik deze langdurig belast.

Verder geen andere gezondheidsklachten of medicijngebruik. Het is alleen dit wat mij parten speelt.
Wat kan ik doen om dit te behandelen?

Re: Pijnlijke voet na een tijdje wandelen of staan

#2
Beste Sjors,

vervelend dat. de klachten je zo hinderen bij activiteit. Als ik je verhaal zo goed begrijp kan een mogelijke oorzaak voor jouw klachten een overbelasting van de peesplaat onder je voet (fascia plantaris) zijn. Dit is in andere woorden een 'Fasciitis plantaris', wat dus duid op een ontsteking van de peesplaat onder je voet, meer informatie over deze blessure vind je hier; https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... -plantaris
Zeker de 'startpijn' en het feit dat de pijn aanwezig is bij lopen/lang staan, maar niet in rust, zijn verschijnselen die hierbij kunnen opzetten. Voor de behandeling is het uitermate belangrijk een mogelijke oorzaak te vinden voor het overbelasten van de peesplaat, voorbeelden hiervan zijn slecht schoeisel, doorgezakt voetgewelf, tijdelijke overbelasting, etc. Om hier achter te komen wil ik je adviseren om een afspraak bij een fysiotherapeut bij je in de buurt te maken. Deze zal onder andere een inspectie van de voeten, lichamelijk onderzoek en mogelijk wat aanvullende specifieke testen uitvoeren om achter de oorzaak van jouw klachten te komen.
Ik wil hiermee niet uitsluiten dat de heup en/of knie een mogelijke rol speelt binnen de klachten. Sterker nog, dit zou in theorie zelfs veroorzaakt kunnen worden doordat je mogelijk je voet anders bent gaan belasten, of in het geval van een aangeboren doorgezakt voetgewelf. Dit zal echter nader onderzocht moeten worden door de fysiotherapeut. Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg geholpen heb. Succes!

Groet