Terugkomende pijn aan grote teen gewricht, specialisten kom er niet uit

#1
Hallo allemaal,

Ik heb al een tijd lang terugkomende klachten aan het gewricht van mijn grote teen (rechts), en nadat ik bij een serie aan specialisten/dokters ben geweest blijven de klachten maar terug komen. Ik weet niet hoe ik verder moet maar ik wordt gek van de klachten, dus ik hoop dat iemand hier mij toevallig kan helpen, wellicht een tip voor een bepaalde therapeut heeft of een nieuw inzicht kan geven. Voor degene die de moeite nemen te lezen en te antwoorden, alvast ontzettend bedankt. Ik zal hieronder de situatie uitleggen.

Voorafgaand; ik ben 29, sport veel/ben erg actief en heb een vrij gezonde levensstijl.

3 jaar geleden kreeg ik na een week buikgriep te hebben gehad (waarschijnlijk door voedselvergiftiging of iets dergelijks) ineens tintelingen in mijn grote teen en een aantal dagen later ontzettende pijn aan het rechter grote teen gewricht. Ik ging toen naar de huisarts, daar werd gelijk 'jicht' geroepen, dus werd ik doorgestuurd naar de reumatoloog. Daar werd niks gevonden en ik werd doorgestuurd naar een podotherapeut. Ik kreeg toen correctiezolen die mijn voetboog ondersteunen, want die waren niet 'hoog' genoeg. Platvoet is een term die volgens de specialisten te snel gebruikt wordt, maar de voetboog was dus wat laag. Die eerste keer heb ik een paar dagen flinke last gehad totdat ik ontstekingsremmer ging gebruiken (diclofonac). Kon er tot die tijd eigenlijk niet op staan. Heel voorzichtig steeds iets meer druk erop en dan half hinkelen. Toen de ergste pijn voorbij was duurde het nog wel erg lang voordat ik weer helemaal oke was en bijvoorbeeld tegen een bal durfde te trappen.

Een jaar later, begin van de zomer, na een dag staan op een festival kreeg ik de volgende dag weer pijn. Ik heb toen omdat mijn voeten moe waren wel flink mijn voeten gerekt, misschien wat te ver. Ik ben toen weer naar de huisarts geweest, pikte het traject bij de reumatoloog weer op (die zeggen; laat me weten als je klachten hebt dan kijken we weer) en werd doorgestuurd naar de orthopeed. Er werden foto's gemaakt, niks te zien. Toen werd er een MRI scan gemaakt en daar was ook niks op te zien. Zowel de orthopeed als de reumatoloog hebben naar de beelden gekeken met me en verteld dat het gewricht intact is. En dat als het jicht was geweest dit zichtbaar had moeten zijn. Tot slot kreeg ik van de reumatoloog een medicijn mee dat helpt bij een jichtaanval, om te kijken of dat wat doet.

Daarbij ben ik bij 3 podotherapeuten geweest (en ook nog bij een fysio die met shockwave wat geprobeerd heeft, maar dat was pijnlijk en onsuccesvol). Qua podotherapeuten: één in het ziekenhuis die me de eerste zolen gaf na de eerste keer dat ik pijn had, tweede was een second opinion na de tweede keer pijn. Die zei dat mijn kuitspieren wat kort waren, waardoor spanning op de voetplaat komt dat het gewricht soms kan overbelasten. Als laatste ben ik begin dit jaar na maanden wachten bij een specialist geweest in Breukelen; Rene Somers (Voetportaal). Dit was de eerste keer dat ik echt het idee dat iemand iets vond/heeft uitgehaald. Allereerst was de conclusie dat mijn voetboog zelf weer terug moet komen, dus als je dat ondersteund dmv een steunzool zal je voet er altijd op blijven leunen en nooit aansterken. Dus ik kreeg andere zolen. Blijkbaar zaten er talloze botjes vast/geblokkeerd in mijn voet en net onder mijn knie (door een val lang geleden bijvoorbeeld) waardoor de pezen niet goed langs mijn hak naar mijn voet lopen. Dat verstoord de balans in de voet en resulteert in een overbelast grote teen gewricht. Alles is toen los 'getikt', heb drie dagen ingetaped rondgelopen en ging daarna verder met mijn nieuwe zolen. Ik voelde me fantastisch. Ik had het idee dat ik mijn voet verder naar boven kon buigen en er was een doorgaans minder spanning op de pees die over mijn grote teen loopt.

Vorige week zondag, 4 maanden na mijn bezoek aan het voetportaal sloeg de pijn weer toe. Wederom na een dag staan/lopen op een evenement (en dus ongezonder eten/drinken etc.) en een dag grotendeels op blote voeten lopen knalde de pijn er savonds weer in. Ik herkende het gevoel meteen dus ik nam dicolofonac en paracetemol. Dat hielp een beetje. Na een tijdje bedacht ik me het jicht medicijn te gebruiken, dat als soort test door de reumatoloog was meegegeven. Dat haalde in de 3/4 uur daarop volgend niks uit. Wat ergens iets meer bevestiging gaf dat het waarschijnlijk geen jicht is, dus dat was het positieve. Uberhaupt heb ik het gevoel dat een jichtaanval andere symptomen heeft dan dit. Grootse verschil is dat dit weken duurt met een geleidelijke pijn en jicht kort en heel heftig is, ook al begint het soms wel zo bij mij (misschien niet zó heftig, maar wel pijnlijk). En het gewricht blijft eigenlijk altijd wel iets gevoelig. Rondom het gewricht was het een beetje gezwollen, koelen scheen wel wat te helpen. Ik heb dit keer gelukkig alleen zondagavond niet kunnen lopen (of op krukken), de dagen daarna voorzichtig lopen ging wel met hier en daar ondersteuning van de diclofonac.

Nu hebben zowel het voetportaal als de reumatoloog gezegd: als je weer klachten heb, bel dan meteen dan kijken we er naar. Bij de reumatoloog kon ik anderhalve maand later als eerste terecht, bij het voetportaal 4 maanden later. Dus dat schiet niet op. Mijn huisarts weet ook niet wat er verder kan gebeuren. Dus nu zit ik elke avond weer met pijn in mijn voet te wachten tot het minder wordt. Dat kan trouwens ook erg willekeurig verlopen. Sommige ochtenden is het een heel stuk minder, dan ineens weer een stuk erger. Het kan weken duren voordat het redelijk normaal is. Ik zit nu een beetje op een dood spoor en weet niet meer wat ik eraan kan doen, maar het beïnvloed mijn dagelijks leven aanzienlijk. Veel dingen kan ik niet meer of moet ik heel erg mee opletten. Ik hoop dat iemand misschien tips heeft, dingen die ik eens zou kunnen lezen/checken, bezoeken, langs kan gaan, wat dan ook. Nogmaals, voor iedereen die de moeite neemt om dit te lezen en te reageren, ontzettend bedankt.

Re: Terugkomende pijn aan grote teen gewricht, specialisten kom er niet uit

#2
Beste Erik,

Ik heb de moeite genomen wat een lang maar duidelijk verhaal :) Maar wat een vervelende klachten.

Het klinkt mijn inziens niet als iets heel wereldschokkends. Gezien er een duidelijk patroon in zit, bij lang staan (hoge belasting) komt de pijn opzetten. Dit duidt direct op een overbelasting. Wat bij jou resulteert in een acute ontsteking van jou grote teen gewricht. Mede doordat ontstekingsremmers helpen, geeft aan dat er inderdaad een ontsteking zit. Hierbij zwelt het gewricht wat op, wordt stijf en doet veel pijn. De grote teen is ontzettend belangrijk voor het lopen, staan en de stabiliteit van je voet. Lang staan en zeker op blote voeten is voor jou teen een te zware belasting.

Hoe lang duurt het voordat de klachten helemaal weg zijn? Wat kun je wel en wat kun je niet als je zoveel klachten hebt? Hoe gaat het hardlopen normaal gesproken?

Ik denk wat belangrijk voor jou is, dat de gewrichtjes in jou voet losblijven en voornamelijk jou grote teen gewricht. Elke keer na een 'pijnaanval' wordt jou gewricht stijver. Door deze verminderde beweeglijkheid kan het gewricht ook minder hebben. Daarnaast zijn er oefeningen die je kan doen om de stabiliteit van jou gehele voet te verbeteren. (op één been staan, eventueel met ogen dicht). Ook zijn er oefeningen om jou grote teen spieren te versterken. Dit kan al heel eenvoudig wanneer je zit met de voeten plat op de grond, alleen jou grote teen op te tillen. Hierdoor versterkt je ook direct jou voetboog.

Het gewrichtje van je grote teen kun je ook vrij eenvoudig zelf los houden, maar dan adviseer ik jou bij een fysiotherapeut te vragen hoe je dit kan doen. En dan direct jou gehele voet/ enkel te laten behandelen. Zodat deze weer optimaal bewegen.

Succes!

Re: Terugkomende pijn aan grote teen gewricht, specialisten kom er niet uit

#3
Ontzettend bedankt voor uw reactie!!!

De pijn komt meestal vrij snel op, is even heftig (dan gaat lopen niet meer, erop leunen kan wel maar het afrollen van de voet is dan te pijnlijk). Dit blijft meestal wel een aantal weken voordat het echt helemaal weg is maar kan wel snel beter leunen op de voet. Na een week ongeveer (deze keer) kon ik weer redelijk normaal lopen en na twee weken op de loopband hardlopen. Ik heb vooral last als ik overdag mijn voet voet heb belast, s'avonds als ik ontspan of tussendoor ga zitten, met name de eerste week. Vaak is dan al te merken of de pijn de volgende ochtend minder of juist erger zal zijn. In bed heb ik er eigenlijk geen last van verder.

Het los houden van de botjes in mijn voet lijkt me inderdaad een goede, ik heb dan ook een nieuwe afspraak ingepland bij de podotherapeut. Maar inmiddels heb ik ook de reumatoloog weer telefonisch gesproken en het feit dat het terugkomt en dat het dit keer wat gezwollen was zijn wel weer symptomen van jicht. Als ik er vaker dan 3x per jaar last van krijg moet ik terug omdat ze dat dan toch verder willen uitzoeken. Ik houd met een zelf-meet apparaat de urinezuur waarden in de gaten maar zover ik kan zien zijn die binnen de perken en tegen de ondergrens aan van wat meetbaar is. Maargoed, dat is wel een zelf-meet apparaat dus niet 100% betrouwbaar.

Terugkijkend komen de klachten vaak na overbelasting inderdaad, maar ook na dagen waarop ik meer alcohol drink dan normaal (het gebeurde nu twee maal na een festival/evenement). Dus misschien is het een combinatie, maar wat ik lees is dat alcohol wel een rol kan spelen in het uitlokken van een jichtaanval.

Momenteel weet ik dus niets maar dan twee weken geleden en is het maar weer afwachten wanneer en of het terug komt. En wat dan de oorzaak is.

Re: Terugkomende pijn aan grote teen gewricht, specialisten kom er niet uit

#7
Bij mij is ook geconstateerd dat ik een jichtaanval had. Karate is altijd een leuke uitlaatklep voor me geweest. Nu heb ik weer een keer meegetraind met de full contact variant. Hier worden ook veel low kicks (lage ronde trappen) gebruikt. Normaal raak je dan iemand met het scheenbeen of de wreef. Dat gaat 100 keer goed. Nu zette iemand snel zijn been terug en raakte ik dus met de grote teen, Ik voelde wel wat maar doordat je warm bent ga je gewoon door.
De volgende dag had ik eigenlijk niets . Maar de dag erop kreeg ik ineens een jichtaanval. Het is dus uitgelokt door die botsing. Doordat ik hallux limitus heb, gebeurt de aanval in het grote teengewricht. Is dit nu het einde van mijn karate. Er zijn ook semi contact varianten, maar bij het sparren kan zoiets als dit altijd gebeuren.
De scheenbeschermers hielpen niet. Er zijn echter ook nog een soort van voetbeschermers en je heb t ook vechtsport/taekwondo/karate schoentjes. Is dit wat.
Of is het anders gewoon een andere vechtsport kiezen(met schoenen of zonder trappen?) Veel dank. Michiel

Re: Terugkomende pijn aan grote teen gewricht, specialisten kom er niet uit

#8
Beste Erik,

Wat vervelend van jou klachten. Ik begrijp je frustratie heel goed. Uit jou verhaal zal ik inderdaad niet denken aan Jicht. Maar wel aan problemen in jou voet, enkel en onderbeen. Het voetportaal zit denk ik in de beste richting, het is alleen jammer dat ze jou daarna niet doorbehandelen. En als alles 'losgetikt' is, waarom krijg je dan tape om het weer vast te zetten + steunzolen? Laat die voet het zelf oplossen, met een paar simpele oefeningen kun je, je voetspieren echt goed verstevigen. En ook de voetboog verstevigen. Dit lijkt mij dan meer de oplossing, zorgen dat alle gewrichten vanaf (eigenlijk je onderug) maar ieder geval je knie goed bewegen en daarna oefenen. Zeker na zoveel jaren. De spieren 'weten niet meer hoe ze goed moeten werken'.

Het gewricht in je grote teen is enorm belangrijk voor het lopen. Het kan zelfs dat als jij geen voldoende heupstrekking hebt, je een overbelasting in je teen krijgt. Omdat deze bewegingen elkaar helpen. Dus vandaar dat vanaf je onderrug gekeken moet worden. Maar zeker jou enkel moet makkelijk kunnen bewegen.

Een fysiotherapeut gespecialiseerd in voet/ enkel of manueeltherapeut moet deze blokkades ook kunnen opsporen en losmaken. Hier hoef je dan niet voor naar het voetportaal.

Je gaf zelf aan op festivals slecht te eten, kan dit effect hebben. Ja het kan, maar vermoedelijk komt het door het vele staan wat je niet gewend bent. En dan werkt slecht eten (voornamelijk vet/ suiker en alcohol) niet mee. Het versterkt elkaar dan alleen maar. Maar ik vermoed niet als jij een dag slecht eet en op een stoel blijft zitten, dat je dan ook last hebt. Dus ligt het vooral aan het lang staan. Maar met gezonde voeding kun je wel het herstel bevorderen.

Hopelijk heb je er iets aan.

Succes!

Re: Terugkomende pijn aan grote teen gewricht, specialisten kom er niet uit

#9
Gast schreef:
05 jul 2020, 11:03
Het lijkt me een 1e prioriteit om te blijven zoeken naar de oorzaak... behandelingen zullen wellicht nodig zijn en verlichting bieden, maar als je niet weet waar het vandaan komt, dan blijft het niet meer dan een pleister op de wond... een lage voetboog kan JUIST komen doordat je voet te goed ondersteund wordt bijvoorbeeld. Ga bijvoorbeeld eens naar een voetspecialist bij een winkel voor speciale schoenen (in Brabant zit een keten die Buchrhornen heet geloof ik)... wellicht wordt je daar wijzer van. Ook zijn er genoeg bewegingsspecialisten die je op zo'n speciale loopband kunnen zetten om je 'gate' (de manier waarop je loopt) te analyseren.

Succes ermee
Er zijn meerdere bewegingscentra. Buchrhornen zit voornamelijk in het oosten en zuiden. Hier in de buurt van Den Haag zit Penders, daar ben ik geweest voor mijn voetprobleem. Advies bij een expert inwinnen is inderdaag het beste advies.