Hallux Valgus

#1
Hallo
Een beetje lang verhaal
Ik heb (beide voeten) hallux valgus en platvoeten.
Ook heb ik werk waarbij ik veel moet lopen.
Ongeveer een maand geleden kreeg ik last van steken in mijn rechtervoet. Die steken gingen na een paar uur wel weg maar sindsdien deed lopen pijn bij iedere stap die ik zette. De bovenkant van mijn voet was ook opgezwollen.
Telefonisch overleg met de huisarts gehad, zij dacht aan overbelasting. Ik heb naproxen gekregen en op mijn werk heb ik werkzaamheden gevraagd waarbij ik minder hoefde te lopen. Na anderhalve week nog geen verbetering en ben ik weer bij de huisarts geweest. Zij zag mijn voeten en zei dat ik steunzolen nodig had. Ik vertelde haar dat ik die al heb maar zei dacht dat er misschien een aanpassing nodig was.
Gelukkig kon ik enkele dagen later al bij de podotherapeut terecht. Die heeft mijn voeten goed onderzocht. Mijn zooltje is aangepast en een controle afspraak voor 2 weken later. Toen was er nog steeds geen verbetering en is er contact geweest met de huisarts voor evt. een foto van mijn voet. Die is gemaakt en mijn 2e middenvoetsbeentje is gebroken
Maar goed, de gipsmeester adviseerde me wel iets te doen met die hallux valgus omdat ik anders wellicht weer met hetzelfde probleem zit.
Denken jullie dat ik in aanmerking kom voor een operatie? Aan de knobbel zelf heb ik niet zo'n pijn maar de grote teen staat scheef en drukt de 2e teen ook iets opzij.

Re: Hallux Valgus

#2
Beste,

Oei wat vervelend.
Als jou hallux valgus zorgt voor teveel druk op jou middenvoetsbeentjes is dit zeker een operatie indicatie. Als er geen verdere oorzaak voor de breuk is, lijkt dit de meest voor de de hand liggende oorzaak ervan.

een hallux valgus wordt alleen op medische gronden geopereerd en niet op cosmetische (en een breuk is wel medisch ;))

Succes!

Re: Hallux Valgus

#3
Beste Fysiotherapeut

Dank u wel voor uw antwoord
Ik heb nooit eerder een operatie overwogen omdat ik er niet veel last van had maar de opmerking van de gipsmeester heeft me wel aan het denken gezet.
Morgen over een week moet ik weer terug en dan ga ik het eens ter sprake brengen

Re: Hallux Valgus

#4
Afgelopen vrijdag is het gips na 2 weken verwijderd (was al een oude breuk) Er heeft een orthopeed meegekeken naar de foto, en hij zegt dat het niet door de hallux valgus komt. Volgens die man komt het doordat mijn 2e teen langer is dan de grote teen. Ik moet weer naar de podotherapeut.
Maar het heeft me wel aan het denken gezet dat dit blijkbaar door een hallux valgus kan breken en ik ben echt aan het tobben of ik er iets mee moet.

Re: Hallux Valgus

#5
Hoi Winters,

Ik begrijp je zorgen. Het is goed om jezelf deze vragen te stellen. Vraag ook je podotherapeut wat hij/ zij ervan vind. Uiteindelijk beslis je zelf, maar als het niet komt door de hallux valgus en je er verder geen last van hebt zal ik het opereren nog even uitstellen. Het is echt niet altijd zaligmakend deze operatie. Vooral opereren bij klachten, of problemen. Maar niet opereren als het niet nodig is.

Succes met de beslissing

Re: Hallux Valgus

#6
Daar ben ik mij ook van bewust, Fysiotherapeute. Ik ga zeker niet over 1 nacht ijs.
Mijn zusje heeft deze operatie ook ondergaan. Tevens is toen gelijk haar 2e teen ingekort. Allemaal dingen die we van onze moeder hebben geërfd 😅.
Maar ik moet zoveel lopen op mijn werk (soms wel 10 km) Iets wat zittend kan hebben we niet. Ik zit eigenlijk niet echt op herhaling te wachten.
Plus dat ik van de gipsmeester niet op blote voeten mag lopen (en ik liep zo graag op sloffen..) Ik moet schoenen aan in huis en de knobbel is behoorlijk rood dan na een tijd)
Dank u wel voor het lezen en reageren

Re: Hallux Valgus

#7
Kan me voorstellen dat je niet op herhaling zit te wachten. Als je (werk)activiteiten er onder leiden kan een operatie zeker zinvol zijn. Het is helaas een beslissing die je zelf moet maken. Garanties van niet opereren of wel opereren en welk resultaat het geeft krijg je helaas niet.

goede operaties van hallux valgus, geven veel verlichting. Overleg met de orthopeed welke operaties en de gevolgen daarvan op jou dagelijks leven. Vaak is hardlopen het enige wat echt niet meer kan. Evenals op hakken lopen (al zal dat niet zo'n probleem zijn ;)) Maar zelfs 1 of 2 patiënten van mij konden weer hardlopen na dergelijke operaties. Dus het is heel verschillend.

Erfelijkheid speelt helaas een grote rol, hier kun je weinig aan veranderen. Vraag dus of het terug kan komen na je operatie?

Succes met de beslissing

Re: Hallux Valgus

#8
Beste D.Winters,
Ik heb goede ervaringen met voetentraining.nl
Dit verzorgt een trainingsprogramma om zelf, onder online begeleiding, je voeten te trainen.
Dit kan voor verschillende voetproblemen, waaronder Hallux Valgus.
Dit is ook de training die ik volg.
Het is wel van belang om regelmatig te oefenen en door te zetten en het is dus geen snelle instant ‘oplossing’.
Het word volgens mij gegeven door erkende voetspecialisten.
Ik ben geen fysiotherapeut of andere medicus, dus over al dan niet een operatie kan ik niets zinnigs zeggen. Misschien zijn er ook meerdere manieren om met het door u beschreven probleem te dealen.
Maar bovenstaande methode is dus wat ik ken.
Hartelijke groeten, Yvonne