Opbouwen op enkel lopen

#1
2 maanden geleden heb ik mijn enkel gebroken. Sinds 2 week mag ik mijn enkel weer belasten en dit opbouwen naar 100%. Tijdens het lopen durf ik mijn enkel wel te belasten maar ik vind het lastig om in te schatten hoeveel gewicht Ik er tijdens het lopen op zet. Ik heb al geprobeerd om dit met een weegschaal te vergelijken maar dit vind ik lastig in te schatten hoeveel procent ik dan werkelijk loop. Zijn er manieren om dit te kunnen achterhalen of is dit echt een kwestie van aanvoelen?

Re: Opbouwen op enkel lopen

#2
Hoi Wilson,

De methode met de weegschaal is inderdaad een veelgebruikte methode om in ieder geval een beetje een indruk te krijgen van hoeveel je de enkel belast. Voor degenen die het niet kennen:

Eerst weeg je even hoeveel je totaal weegt. Daarna ga je naast de weegschaal staan en zet je je aangedane voet/been voorzichtig op de weegschaal. Door met steeds iets meer gewicht op de voet te leunen zie je precies met hoeveel kilo je je aangedane voet/been belast. Als je bijvoorbeeld 80 kilo weegt, en je voor 50% mag belasten, dan mag je zoveel op je voet/been steunen dat de weegschaal 40 kilo aangeeft.

Om terug te komen op je vraag; uiteindelijk is het inderdaad een kwestie van aanvoelen. Als de specialist je naar huis stuurt met het advies dat je je enkel weer mag belasten en opbouwen naar 100%, dan kun je er vanuit gaan dat er weinig mis kan gaan. Een botbreuk is bij normaal herstel na 6 weken al hersteld en dus stevig genoeg om te belasten. De specialist houdt er in zijn advies al rekening mee dat patiënten niet altijd precies in kunnen schatten of ze met te veel of te weinig belasting lopen. Dit betekent dat zelfs als je iets te veel belast, dit geen gevaar oplevert voor je enkel. Het is alleen wel verstandig om de belasting geleidelijk op te bouwen, ook omdat de spieren, pezen, kapsels en banden in je enkel een tijdje stil hebben gestaan. Zou je gelijk beginnen met hardlopen, dan is de kans groot dat deze structuren overbelast raken. Maar als je je enkel gewoon elke week steeds iets meer belast dan komt het helemaal goed. De pijn moet in de loop van de weken wel afnemen, dus het is niet de bedoeling dat de enkel steeds pijnlijker wordt. Dan doe je waarschijnlijk net iets teveel.

Veel succes met je herstel!