Enkelklachten na operatie impingement

#1
Beste,
1,5 jaar geleden heb ik een posterior impingement operatie gehad (dansershiel). Na de operatie blijf ik pijn houden aan de enkel boven en zij en de hiel. Soms kan ik moeilijk lopen daardoor, niet lang staan en dansen is al helemaal lastig. Het voelt heel stijf en pijnlijk.
Wat zou ik kunnen doen om dit te genezen?

Re: Enkelklachten na operatie impingement

#3
Beste fysio,

Ik ben in behandeling bij de fysio. Die constateerde dat de peroneus overbelast is geraakt. Zij werkt verder aan het stabiliseren van de enkel, dry needling en taping. Dat is wat er nu aan verklaring is. Na de operatie heb ik oefeningen gedaan om de enkel te versterken zoals calf raise en relevees maken (op de tenen en terug), op een traptrede stretchen en op de tenen staan. Verder werden de spieren geflext en gestrekt om de enkel en voet losser te maken.
Inmiddels heb ik chronisch pijn rond de enkel, aan de pees en kraken de botjes enorm. kniebuigingen kan ik niet diep maken, de flexfunctie doet pijn. Af en toe schiet er een pijnscheut door mijn enkel kuit en been.
Dat is het wel zo'n beetje, een hele opsomming van klachten.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Heeft het zin om nog eens een echo te laten maken?

Re: Enkelklachten na operatie impingement

#4
Beste Liz,

Wat een vervelend verhaal is het geworden. Kun je wel op je tenen staan (1 been)? Het klinkt voor mij niet als een peroneus probleem. Zeker niet als je chronisch pijn hebt rondom de enkel.

De peroneus loopt aan de buitenzijde en helpt bij het op de tenen gaan staan. Als dit pijnlijk is en de buitenzijde is het vaak de peroneus. Maar rest rondom de enkel is niet te verklaren vanuit de peroneuspees.

Misschien is echo of even controle bij de specialist wel aan te raden. Of second opinion van een andere fysiotherapeut.

Succes!

Re: Enkelklachten na operatie impingement

#5
Dankjewel voor het advies. Ik vermoed zelf dat het een overbelasting is vanwege compensatiegedrag. Dat er dus meerdere dingen tegelijk opspelen.
De peroneus is gevoelig, maar kan goed op de tenen staan. Maar b.v. een trap af geeft problemen. En pliés , kniebuiging met de voetzool.plat. de voet flexen is gevoelig. Strekken of point met de voet gaat wel.
Ik denk inderdaad een second opinion. En niet meer op harde vloeren zumba achtige lessen geven.
Heb ik nog een vraag: speciale zooltjes zouden die verlichten?

Vriendelijke groet Liz

Re: Enkelklachten na operatie impingement

#6
Hoi Liz,

Zooltjes kunnen de klachten verlichten, maar dan zal ik eerst de oorzaak willen weten. Als je de oorzaak weet (overbelasting peroneus, stijf enkelgewricht en compensatie vanuit gewrichtskapsel vermoed ik zo uit je verhaal) kun je beslissen wat je daaraan het beste kan doen. En hoe de overbelasting is gekomen, dat is nog belangrijker t.a.v. de vraag of je zooltjes moet aanschaffen.

Succes!
cron