Zweepslag

#1
4 weken geleden heb ik zweepslag opgelopen. Ik heb een echo laten doen. Er werd mij toen verteld dat de spierscheur van onder mijn knie tot enkel loopt. Ik blijf toch met vragen zitten. Is het mogelijk dat een spierscheur verticaal loopt?

Re: Zweepslag

#2
Hallo,

Dat is een behoorlijke scheur!
Normaal gesproken bevindt een zweepslag zich in de zogenaamde musculus gastrocnemius van de kuit. Het punt is dat deze halverwege het onderbeen overgaat in de achillespees. Een spierscheur kan daardoor niet helemaal tot de enkel doorlopen.
Onder deze spier loopt nog een andere kuitspier, deze loopt wel wat verder door richting de enkel, maar ook deze gaat over in de achillespees. Een zweepslag in deze spier is niet gebruikelijk en een spierscheur die verder doorloopt in de pees ook niet.
Maar er was blijkbaar wel wat te zien op de echo. Het is trouwens wel degelijk mogelijk dat er een lengtescheur in de spier zit.

Succes met het herstel!

Re: Zweepslag

#3
Ik heb ook een lengte scheur in mijn kuit. Ik heb dit ongeveer 5 weken geleden opgelopen. Vorige week op de echo was te zien dat de spier nog niet aan elkaar is gegroeid. Er zit nog allemaal vocht tussen. De Arts zei dat het maanden kan duren voordat het geheeld is. Ze zei dat ik mijn been kan intapen of drukverband kan gebruike. Nu was ik vandaag bij de fysiotherapeut en die zei dat dat niet kan en dat een spier binnen 4 tot 6 weken weer aan elkaar gegroeid is. Hij zei ook dat tape of verband niks zou helpen. Ik weet nu niet wie ik moet geloven of wat ik nu moet doen. Tips?

Re: Zweepslag

#4
Beste Kim,

Heel begrijpelijk dat je niet weet wat je nu moet doen. Eerlijkheidshalve weet ik niet de wetenschappelijke onderbouwing, maar ik tape mensen met een zweepslag meestal wel in. Dit geeft direct verlichting. Het werkt hetzelfde als een zwaluwstaartje op een diepe wond van de huid. Alleen je kan nooit de spier tapen, de tape zit op de huid. Dus wetenschappelijk gezien weet ik het niet, maar praktijk ervaring leert dat het erg nuttig is.
Maar tape en drukverband geeft bij bijna iedereen verlichting. Ik doe dit meestal wel de eerste dagen na het ontstaan. Een druk verband helpt sowieso met de afvoer van het vocht.

In principe moet een spier binnen zes weken zo goed al genezen zijn. Mits de juiste handelingen zijn verricht in deze periode. De volledige genezing duurt inderdaad veel langer. Maar dat gaat echt om de laatste genezing.

Je kan eventueel een andere fysiotherapeut vragen. Of vraag expliciet naar een sportfysiotherapeut.

Succes!

Re: Zweepslag

#5
Hallo, ik heb 6,5 week geleden een ernstige zweepslag opgelopen. Ik loop nog steeds niet normaal. Mijn been wordt nog steeds dik en stijf als ik teveel doe. Ik ben een paar x ingetapet maar moet nu zonder. Ik heb meer last van mijn enkel en achillespees dan van mijn kuit. Ik kan nog steeds geen goede schoen aan. Mijn voet en enkel is nu nog steeds dik.... is dit normaal?

Re: Zweepslag

#6
Beste Hiltje,

Wat vervelend van je klachten. Meestal zijn de klachten na 6 weken wel redelijk onder controle en moet rustig sporten weer lukken. Maar dit is afhankelijk van de ernst van de zweepslag. Als de klachten problemen geven in de enkel en andere gebieden zal ik toch adviseren even naar de fysiotherapeut te gaan. Zodat je zo snel mogelijk weer je been goed kan belasten

Succes!