Achillespeesruptuur

#1
Hallo allemaal,

Meer dan 10 jaar geleden heb ik tijdens een basketbalwedstrijd mijn achillespees volledig afgescheurd. In eerste instantie wist ik niet wat me overkwam. “Zal wel niets zijn, altijd last van de enkels ”. Totdat ik twee dagen later al op de operatietafel lag . Na 14 weken gips mocht het er eindelijk af en kon het revalideren beginnen. De arts op het ziekenhuis gaf aan. “Beetje oefeningen op de trap en je bent zo weer de oude.” Ik had nog allerlei vragen en de beste man was alweer verder naar de volgende patiënt.
Ik durfde mijn achilles niet meer aan te raken en kwam. Kon er nog niet op lopen en had er veel last van. Gestopt met de stage en later kwam ik er pas achter wat het voor impact had op mijn leven.

Mijn passie, ontspanning en drive in het leven viel weg.(Basketbal). Mijn wereldje werd wat kleiner en motivatie voor alles was ver te zoeken.

In alle jaren erna veel aan mijn herstel gewerkt in periodes dat het allemaal weer goed leek ( in beperkte mate) en ik weer de kracht voelde om weer te basketballen of iets ging het dan weer mis doordat je te snel wilt of de motivatie ontbrak of herinnerd werd aan het afscheuren van de achillespees.

Nu meer dan 10 jaar verder, de fysio plat gelopen, zooltjes aangeschaft (en ook niet meer zonder kunnen), veel blessures, ontstekingen gehad als gevolg van de achilles en niet te vergeten de mentale klap(pen) (depressie, burnout). Heb ik er nog steeds dagelijks last van. Mijn achilles is gevoelig, mijn voeten(vooral de hiel) branden de hele dag en de kracht in mijn been is nog steeds beduidend minder.
Ik weet eigenlijk niet meer zo goed hoe ik er mee om moet gaan. Aan de ene kant verlicht sporten de pijn en geeft het een heerlijk gevoel maar de andere kant is weer de pijn doordat de voeten belast worden.

Moet ik aan blijven modderen met fysio? Second opinion ofzo? Ik weet het niet meer.

Groet Maarten

Re: Achillespeesruptuur

#2
Hoi Maarten,

Wat heb jij een ontzettend vervelend en verkeerd herstel gehad na jou operatie. Ik kan hier enorm boos om worden, dat artsen dit advies geven. Herstel, revalidatie en fysiotherapie na een achillespeesoperatie is zo enorm belangrijk! Oke, er zijn een aantal die best prima herstellen (Vooral als ze niet meer willen sporten) maar een groot gedeelte heeft uberhaupt al moeite om na 9-12 maanden fysiotherapie weer volledig op het oude niveau te sporten. Dit komt mede door angst, maar helaas laat de praktijk ook zien dat de kracht helemaal niet, of niet voldoende terug komt. De arts heeft hier een grote rol in.

Maar wat ik begrijp uit jou verhaal is dat jij de eerste weken, maanden na jou operatie geen fysiotherapeut hebt gezien? En dit door het advies van de arts.
De operatie heeft een grote impact, de arts bepaald in belangrijke mate de lengte van de achillespees. Vermoedelijk doordat je angst hebt gehad, geen goed looppatroon en verminderde kracht is jou achillespees nog meer verkort. Hier heb je vermoedelijk zooltjes voor gekregen, waardoor de achillespees nog meer verkort. Met een verkorte achillespees is sporten zonder klachten onmogelijk. Zelfs gewoon lopen geeft al veel problemen. Hierdoor beland je in een enorme visuele cirkel, met allemaal andere blessures die ermee gemoeid gaan. Je lichaam gaat compenseren en andere dingen overbelasten.

Daarnaast speelt angst een hele grote rol bij achillespeesproblematiek. Bijna iedereen is bang voor het opnieuw scheuren van de achillespees. Angst is een hele slechte raadgever en een hele grote risicofactor op het opnieuw krijgen van blessures. Wanneer sport, bij jou basketbal ook nog eens echt je passie is, krijg je enorm veel mentale problemen.

Een second opinion heeft geen zin. Alleen eventueel opnieuw diagnostiek hoe jou achillespees er op dit moment uitziet, en wat je mag verwachten. Maar een arts kan weinig, alleen opereren. En dat zal niet gebeuren. Maar voor een andere mening of opnieuw onderzoek kan een second opinion wel zinvol zijn.

Mijn advies is om naar een goede sportfysiotherapeut te gaan, die jou verder gaan begeleiden. Dit is alleen een heel lang traject (dus niet blijven aanmodderen, maar een traject waar jij je volkomen aan overgeeft). En het resultaat is nog onbekend. Na 10 jaar zoveel ellende in die regio....?? Is de vraag wat nog haalbaar is (hier kan opnieuw onderzoek wel wat meer duidelijkheid in geven). Maar je lichaam kan wel veel oplossen, maar dan moet je aan 9-12 maanden intensieve revalidatie denken, met veel ups en downs. Ben je verder in goede gezondheid? En wat is je leeftijd? Zit je aan de antidepressivia? Dit zijn factoren die het herstel negatief kunnen beïnvloeden. (leeftijd boven 50 jaar is minder doorbloeding, minder herstel capaciteit over het algemeen)
Daarnaast eventueel mentale hulp of sportcoaching in het zoeken naar een sport die wel kan en jou dezelfde voldoening geeft.

Succes!

Re: Achillespeesruptuur

#3
Bedankt voor je reactie en advies.

Moet ook zeggen dat ik periodes heb gekend dat het beter gaat. Maar altijd is er wel een pijntje, vooral bij het slapen bij mijn hiel en een museumbezoekje is ook echt een kriem. En inderdaad mijn lichaam gaat compenseren waardoor ik weer ergens anders last krijg. Mijn rechter achillespees gescheurd en dus ook aan mijn hele rechterkant wel wat gehad.

Je advies betreft een goede sportfysiotherapeut te gaan lijkt me ook wel wat. Misschien nog een adres in Twente?

Om je vragen te beantwoorden
Ik ben nu 32 jaar oud, fysiek wel in een goede gezondheid verder.
Mentaal gaat het een stuk minder, ben nu aan de antidepressiva en zit ziek thuis en sta op het punt om aan een traject te beginnen op mentaal vlak.

Maarten

Re: Achillespeesruptuur

#8
Hallo,

2 Maanden terug tijdens voetbal mijn achillespees afgescheurd, na de operatie en een dikke 2 weken niks te kunnen doen de eerste stapjes met krukken gezet. Wat viel dit tegen, na weer wat weken met platte schoenen met hakverhoging van 4 naar 2 cm en weer plat, merk ik dat het lopen redelijk, maar langzaam gaat.
Over 2 weken naar de fysio en momenteel kijken hoe ver je kan wandelen/fietsen per dag.
Stoppen bij pijn en veel wondvocht is voor mij de grens, maar merk dat als m'n kuit de volgende dag stijf is en ik weer rustig ga fietsen het snel weer soepeler gaat.
Blijf in beweging is mijn advies, pak een coldpack en neem op tijd je rust.
Het gaat langzaam, maar besef dat je opnieuw moet leren lopen.
Ik merk dat ik veel respect heb voor mensen die dit tevens is overkomen, dit heeft zoveel invloed op je dagelijkse leven.
Probeer niet te snel teveel te doen en bekijk hetet per dag, uiteindelijk gaat je gezondheid boven alles!succes!

Re: Achillespeesruptuur

#10
Hierbij wil ik ook mijn ervaring/ongeluk delen..
Ik heb er namelijk veel aan gehad om online andere ervaringen te lezen.
Helaas ook een achillespees ruptuur , ik lees hier merendeels dat dit dan te maken heeft met sporten.
Mijn geval is anders ik ben door enkel glas gegaan met me voet waardoor de achillespees eigenlijk gelijk door midden was.
Ik kon op dat moment ook gelijk niet meer op me voet staan.
Het ging heel snel binnen een paar uur lag ik al op de operatie tafel , en diezelfde dag mocht ik gewoon na huis.
Daarna 18 dagen in het gips met me voet omhoog.
Dat was mentaal heel zwaar om te accepteren, ik heb 2 kleine kindjes die thuis toch de aandacht van mama wilden.
De 2e dag kreeg ik veel pijn bovenop me voet waardoor ik nog even met de huisartsenpost had gebelt voor andere pijnstillers.
Ik kreeg diclofenac en extreem dure maagbeschermers maar helaas bleef de pijn bovenop wel even aanhouden enkele dagen.
Nu ben ik nog steeds aan het herstellen het gips is eraf en sinds 4 dagen draag ik een brace met hakverhoging.
Die moet ik voor 3 weken aan , en na 3 weken mag de hakverhoging eruit en moet ik nog 3 weken zonder hakverhoging en alleen met de brace stapjes oefenen. Dus 6 weken in totaal voordat ik überhaupt aan fysio mocht beginnen
Ik krijg me voet nu nog steeds niet plat op de grond, het gevoel in me hiel is nog heel weinig( tintelingen, slaperig ).
Ik lees vooral dat het echt veel tijd nodig heeft om te helen.
Ik ben natuurlijk ook bang elk stapje lijkt mij nou al eng.
Ik zie er ook echt heel erg tegen op om aan die ‘fase’ te beginnen.


Groetjes,