Re: Achillespeesruptuur

#21
Op 13-10-2021 heb ik een achillespees ruptuur opgelopen. Ben eerst op de spoed in een tijdelijke spits gezet. Na een week heb ik opnieuw een lichte gips gekregen, toen twee weken in een andere stand, en de laatste twee weken met loopgips. In de hele periode voelde je onder t gips alles zooo opzwellen en heet worden dat ik er gek van werd. Volgens de gipskamer voelde als soepel en hoorde het er een beetje bij. Nu ben ik zo een 4 weken uit het gips, heb twee weken geleden een echo laten maken bij de fysio, omdat mn hiel ontzetten veel pijn doet mn voet rood en dik is de pees zo strak staat dat het lopen zo ontzettend oncomfortabel is om gek van te worden.

Op de echo zag je dat de scheur er was geweest. De pees was duidelijk verdikt, advies rust. Ik rust echt ben 2 x in de week aan t fietsen bij de fysio dat voelt het prettigst, maar als ik klaar benieuwd mijn voet zo ontzettend dik en rood jeukt door de spanning heb een compressie kous die neemt de zwelling wel weg, maar als ik ook maar enigszins wat doe waar je langer loopt of sta (koken, stofzuigen) dan is de zwelling dusdanig dat ik een dag nodig heb om de zwelling weer af te laten nemen.

Ik vraag me af of die heftige pijn in de hiel, de strakke pees en de zwellingen warmte en roodheid normaal is en hoe lang dit zo blijft. Ik begin binnenkort voor mezelf en ben ten einde raad op dit moment. Heeft iemand dit ook zo ervaren? En wat hebben jullie toen gedaan om het herstel te bevorderen?

Re: Achillespeesruptuur

#22
Hoi Tan,

Wat ontzettend vervelend. Een dikke pees is heel normaal en zal altijd zo blijven (vooruit bijna altijd). Dit is ook niet erg. De roodheid, warmte en zwelling is een minder gunstig teken. Heb je ook een overgevoeligheid van de huid? En dat de huid meer zweet?

Het zijn namelijk symptomen van dystrofie of ook wel complex regionaal pijnsyndroom. Dit kan ontstaan na een trauma, en moet snel gediagnosticeerd worden om de meest optimale behandeling in te zetten.

Als het dystrofie of CRPS, dan zal het herstel wel echt langer duren. Dus voor jou ook handig om te weten, of juist uit te sluiten.

Succes!

Achillespeesruptuur

#25
Hallo lieve mensen,

Ik heb afgelopen jaar mijn achillespees helemaal afgescheurd tijdens het voetballen. Het is mijn eerste grote blessure. Ik ben nu 7 maanden verder en heb heel veel complicaties en vroeg me eigenlijk af of ik niet de enige ben met mijn complicaties.

Na mijn operatie moest ik 2 weken in het gips. Toen het gips eraf mocht bleek de wond open te zijn en kreeg toen een verlenging van 2 weken. Ik weet niet of de wond open was door het verkeerd slapen of door het verwijderen van de gaas op het wond na de eerste 2 weken gips . Heb uiteindelijk ook corona gehad in de 2e periode gips , waardoor ik totaal 5,5 week in het gips heb gezeten. Mijn been zag er superklein uit vanwege het spierverlies in die periode , maar dat bleek normaal te zijn.

Na het verwijderen van het gips na 5,5 week was de wond nog niet helemaal dicht, maar de arts had toch besloten om te beginnen met de steunkous ( achillotrain ). Met een open wond ging alles helaas nog moeizamer in verband met douchen, infecties enz. Er werd mij verteld dat de wond ontstoken was geraakt en daarom deze complicaties speelde. Ik heb toen gezegd tegen mezelf dat ik positief blijf en er toch alles aan wil doen om zo goed mogelijk te herstellen , maar dat bleek moeilijker dan ik dacht.

Ik heb een super fijne sportfysiotherapeut die ervaring heeft met achillesrupturen, maar ik had vanaf het begin het gevoel dat dit ook voor hem een bijzonder geval was. Mijn fysiotherapeut doet er echt alles aan om mij te helpen laat ik dat voorop stellen , maar vanwege de ontsteking en open wond gaat de revalidatie erg moeizaam. Na een moeizame start begon ik vooruitgang te boeken. Ik kon eindelijk zonder zooltjes lopen en de wond begon iets meer dicht te groeien. Althans dat dachten mijn fysiotherapeut en ik. Op dat moment groeide er een binnenhechting uit de wond naar buiten. Ik kreeg mee dat dat wel eens kon gebeuren ??? Ik heb toen natuurlijk rond gevraagd aan anderen of zij dat ook hebben meegemaakt , maar helaas geen van hun hadden een open wond na hun operatie. Ik moest helaas accepteren dat dit kan gebeuren en het misschien niet een bijzonder geval is. Mijn huisarts heeft toen de binnenhechting wat naar buiten groeide geknipt, zodat het de wond genezing niet in de weg zou staan en hopelijk gewoon weer normaal zou oplossen. Dit gebeurde helaas niet. Er begon in de aankomende periode in plaatst van wondvocht ook bloed en pus eruit te komen. Ik heb ernaar laten kijken en toen hebben ze maarliefst al 3x dat bult open gesneden om het te ontlasten, zodat het mijn revalidatie niet te veel in de weg zoi zitten.

Mijn fysiotherapeut zag dat iets niet klopte en vroeg of ik met de chirurg kon praten over wat daar precies aan de hand is. Ik ben toen gegaan en heb naar mijn gevoel best vage antwoorden gekregen , waarna mijn fysiotherapeut vond dat het tijd is voor een second opinion. Hij heeft mij een trauma chirurg aangeraden die ook een clubarts is. Die heeft onmiddellijk ernaar gekeken en mij gelijk verteld dat die wond niet uit zichzelf dicht gaat. Ik vraag me dan gelijk af , waarom mij dit niet eerder is verteld. Er is onmiddellijk ook een echo gedaan en heb snel een afspraak om dat onderzoek te bespreken.

Er is mij al verteld dat ze wond opnieuw moeten opensnijden en aan de hand daarvan bepalen hoe ze het dicht gaan maken.

Ik hoef jullie waarschijnlijk niet te vertellen hoe mentaal zwaar dit allemaal is , maar ik ben nu 7 maanden verder en heb hier geen woorden voor. Ben benieuwd wat voor reacties ik hierop zal krijgen.

Groetjes,
Sousou