Een verwaarloosde achillespeesruptuur

#1
Mijn zus (70 jaar) heeft 6 jaar geleden een achillespeesruptuur opgelopen. Toentertijd heeft de huisarts dat niet gezien en is ze naar huis gestuurd met de aanname dat het wel zou overgaan . In de jaren daarna heeft zij vele artsen e.d. bezocht i.v.m. steeds erger wordende loopklachten. Tijdens deze onderzoeken is gebleken dat het om een achillespeesruptuur ging, die nooit behandeld is. Ook werd verteld dat de spier inmiddels verdwenen was; dit is trouwens goed te zien, het been in veel dunner geworden. Ze kan nu bijna niet meer lopen en krijgt nu ook veel pijn in het andere been, omdat zij dat al te lang en te veel belast. Kortom, een droevige zaak, zonder perspectief. Mijn vraag is nu: is hier nu echt niets meer aan te doen, op welke manier dan ook?

Re: Een verwaarloosde achillespeesruptuur

#2
Beste Judith,

Wat een ontzettend treurig verhaal. En nee, er is helaas weinig tot niets aan te doen. Een achillespeesruptuur wordt d.m.v. rust (gips) behandeld of een operatie. Maar dit moet binnen enkele dagen gebeuren na de ruptuur. Omdat anders de pees al tever verdwenen is, laat staan na een paar jaar.

Het enige advies wat ik kan geven, train de spieren die je nog wel hebt in het onderbeen. Maar je achillespees is noodzakelijk voor een goed looppatroon, dus ze zal altijd anders blijven lopen.

Helaas heb ik geen beter nieuws.

Re: Een verwaarloosde achillespeesruptuur

#3
Beste Judith,

In december 2020 onderging ik chirurgische ingreep aan mijn hiel om het resultaat van 2 vroegere operaties 2011 & 2014 te corrigeren.
Hierbij hebben ze mijn achillespees losgemaakt, mijn hiel gekanteld en de achillespees opnieuw vastgemaakt aan het hielbeen.
Door complicaties omwille van de 2 vorige ingrepen is de achterkant van mijn hiel afgestorven (necrose). Hierbij vertoonde mijn ondertussen volledig losgekomen achillespees ook necrose en moest deze worden ingekort. Aanhechting is niet meer mogelijk, niet chirurgisch of ook niet op natuurlijke wijze.
Mijn orthopedist zegt dan mijn geval vrij uniek is door de andere ingrepen aan mijn hiel die mee werden uitgevoerd. Dus naar de toekomst toe kreeg ik weinig info.
En dan ga je op internet zoeken, maar vind je GEEN INFO OVER LEVEN ZONDER ACHILLESPEES...
Op dit ogenblik maakt een gespecialiseerde firma VIGO een op maat gemaakte "walking boot". Hiermee moet ik oefenen om:
1. geleidelijk meer gewicht op de hiel te zetten omdat het bot te zwak werd door het jarenlang vermijden van die voet.
2. nadien te leren stappen.
Deze walking boots bevatten een luchtkussen dat je kan opblazen met een drukknop zodat die comfortabel en toch vast rond de voet zit.
In een volgende fase krijg ik een orthese met een scharnier op de enkel. Ik weet nog niet hoe die er precies zal uitzien, maar het is wel een denkpiste voor uw moeder.
Misschien is zij gebaat bij een walking boot of een aangepaste orthese.
Op Youtube vind je opmerkelijke filmpjes over mensen die bijvoorbeeld rennen met zo'n walking boot.
Als Belg heb ik geen idee over de financiële tussenkomsten door de Nederlandse overheid. In België is dit volledig gedekt (lees: gratis) met recht op een nieuwe orthese elke 2 jaar of 3 jaar.
Afbeelding