Shin splints?

#1
Beste fysiotherapeut,

Ruim driekwart jaar geleden ben ik begonnen met Start2Run van Evy. Ik hield me netjes aan haar lessen en bouwde dus voorzichtig op. Omdat ik niet de goeie schoenen had in het begin, heb ik snel een paar nieuwe aangeschaft (video gemaakt etc.). Helaas kreeg ik toch last van mijn scheenbeen (binnenkant) met veel vocht. Na wat Googlen kwam ik al snel bij de term 'Shin Splints'. Ik besloot meteen het hardlopen even neer te leggen. Vervolgens heb ik me aangemeld bij de sportschool, waarbij ik oa 31 minuten op de loopband sta en 5 kilometer ren. Dit heb ik altijd pijnloos kunnen doen, vanaf het begin. Ook ben ik meer dan 10 kg afgevallen. Onlangs besloot ik weer naar buiten te gaan, om het daar weer te proberen. De eerste paar keer ging goed. Ik loop 6,5 km in 32 minuutjes... na afgelopen zondag kwamen de klachten toch weer. Niet zo heftig als eerder en inmiddels is het ook weer weg. Maar hoe kan het? Ik heb mezelf goed getraind op de loopband, ben afgevallen en nog komt het terug.

Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

Groet,
Niels

Re: Shin splints?

#2
Beste Niels,

Wat vervelend van jou klachten. Ik begrijp dat je het vreemd vind. Wat mij direct opvalt is dat je buiten veel harder loopt dan op de loopband. Hierdoor is de intensiteit vele malen hoger. Dit kan een oorzaak zijn.

Daarnaast is een loopband compleet anders lopen dan buiten. Waar loop je buiten? verhard, onverhard? Of loop je altijd één kant van de weg. Je hebt vaak ook een ander looppatroon dan op de loopband. Dus je kan dit niet zomaar direct met elkaar vergelijken. Pak weer je rust en ga ook buiten rustig opbouwen.

Dit kunnen twee oorzaken zijn.

Succes!

Re: Shin splints?

#3
Hartelijk bedankt voor uw reactie.

Het klopt inderdaad mijn tempo een stuk hoger ligt dan op de loopband, eigenlijk had ik moeten weten dat dit niet heel slim was om te doen.

Ik loop buiten voornamelijk op verharde ondergronden (asfalt) en ik let niet echt op aan welke kant ik loop. Dat is dus wel iets om op te letten? Ik ga toch eens weer met Evy aan de slag dan.

Groet,
Niels