Stener letsel

#1
Hallo,

Op oudejaarsdag ben ik gevallen op skivakantie en heb daarbij mijn duim bezeerd. Hij werd onmiddellijk blauw en dik.
Op de rx, daar genomen, was er geen breuk.

Twee weken geleden had ik nog steeds veel last en ben ik naar een orthopedist gegaan.
Op de echo was te zien dat ik een Stener letsel had. Volgens de orthopedist was mijn duim niet instabiel genoeg om te opereren. Volgens radioloog kon het alleen verholpen worden met operatie.
Nu, twee weken later heb ik nog steeds pijn en is het nog steeds (licht) gezwollen.
Op bijna alle sites lees ik dat een Stener letsel enkel kan verholpen worden met een operatie.

Klopt dit? Als ik dit niet laat opereren, heb ik dan blijvende schade?

Groetjes Isabel

Re: Stener letsel

#2
Beste Isabel,

Wat vervelend van je duim. Bij een echt Stener letsel is alleen operatie zinvol. Doordat de spier/ pees tussen het gescheurde bandje en gewricht zit kan het bandje nooit meer vastgroeien.
Heb je wel een brace gekregen voor je duim?

Wie heeft de diagnose Stener letsel gesteld? Wanneer een Stener letsel niet geopereerd wordt houdt je instabiliteit in het duimgewricht.

Succes!

Re: Stener letsel

#3
Hallo,

Ja, ik heb onmiddellijk een brace in Oostenrijk gekregen. Twee weken geleden heb ik een andere brace gekregen waarbij ik mijn duim zo goed als niet meer kan bewegen. Maar ook al doe ik niets, er blijft een zeurende, knagende pijn. Iets zwaar optillen, een doos melk vastnemen, deo spuiten dat doet echt wel pijn.
Dit is wat de radioloog (diegene die de echo gedaan heeft) zegt in zijn verslag ‘stener letsel met retractie avulsie scheur van het ulnair collateraal ligament van het eerste metacarpofalangeale gewricht van de duim. Retractie scheur van ongeveer 6mm’

Voor mij is dit dus Chinees.

Ik maak me gewoon zorgen dat wanneer ik niets laat doen ik voor de rest van mijn leven schade ga hebben (ben 42 jaar).

Groetjes

Re: Stener letsel

#4
Beste Isabel,

Ik begrijp je volkomen. En in principe moet dit soort letsel geopereerd worden. Retractie wil al zeggen dat het terug getrokken is, en dat er weinig kans is dat het aan elkaar groeit.

Wat ik zal adviseren is om contact met jou huisarts op te nemen en contact met de orthopeed proberen te krijgen op korte termijn. Waarom hij besloten heeft dit niet te opereren. Kan best dat hij een goede reden daarvoor heeft, maar dit mag wel uitgelegd worden. Leg de huisarts het probleem voor, hij heeft kortere lijntjes met orthopeden of eventueel second opinion.

succes!

Re: Stener letsel

#5
Hallo,

Ik wou even vermelden dat ik net terug ben van de orthopedist. Op basis van het verslag van de radioloog, welke hij twee weken geleden nog niet ontvangen had, word ik maandag geopereerd.
Ik wou jullie toch nog even bedanken voor de snelle respons en goede raad!

Groetjes