Herstel na operatie triggerduim

#1
Hallo

Afgelopen dinsdag ben ik geopereerd aan een triggerduim.De duim was al 4 maanden stijf en kon niet buigen. De operatie was zo gedaan, het drukverband is er vrijdag af gegaan en de hechtingen(2) mogen er woensdag uit. De duim is bijna niet gezwollen en niet blauw en doet nauwelijks pijn. Mijn vraag is nu; wanneer moet ik de duim kunnen buigen? Het voelt nu precies als voor de operatie en ik kan niet buigen. Volgens de chirurg moest ik zo snel mogelijk gaan buigen. Ik hoef niet meer terug naar de chirurg, de assistent van de huisarts doet de hechtingen.

Re: Herstel na operatie triggerduim

#3
Dank je wel voor je antwoord. Ik heb het ziekenhuis gebeld. De assistent stuurde mij naar de huisarts maar zo werkt dat natuurlijk niet. Maandag weer gebeld. Toen had ik een andere assistente. Zij adviseerde om een beetje zelf te oefenen en is het over een maand niet beter, dan terug naar de arts. De duim stond al 4 maanden vast en schoot heel af toe door de peesschede( pijnlijk).

Re: Herstel na operatie triggerduim

#4
Hoi Ria,

Een beetje zelf oefenen? Oke, misschien niet geheel betrouwbaar om mijn eigen vak te promoten, maar we zien het zo vaak mis gaan als mensen niet goed begeleid worden na een operatie. Ik zal toch adviseren even een handfysiotherapeute er na te laten kijken. Deze kan je gerichte oefeningen geven en aangeven hoevaak en hoeveel. Misschien is 1x al voldoende maar dan weet je dat het zelf beetje oefenen wel de goede oefeningen zijn en en intensief genoeg en ook niet te zwaar.

Succes

Re: Herstel na operatie triggerduim

#5
Vandaag bij de fysio gespecialiseerd in handfysio geweest. Volgens haar zitten de spieren en het gewricht vast aan de bovenkant van de duim dus bij de basis, aan de voorkant. Volgens haar komt dit doordat de duim 4 maanden vastgezeten heeft. Spieren zijn verkort en het kapsel is gekrompen. Ze vond de duim wel extreem stijf. Ik moet nu iedere week komen en het wordt een langdurige kwestie. Zelf kan ik oefenen met het passief buigen van de duim en met mijn duim mijn vingertoppen aanraken. Ik haal het nu niet naar mijn pink. Als ik meer stijfheid ervaar moet ik minder oefenen.
Flink aan de slag dus en hopen dat het beter gaat.
Bedankt voor de reacties.

Groet, Ria

Re: Herstel na operatie triggerduim

#7
Toch nog een up-date. Volgens de fysiotherapeute zou het een langdurig proces worden, ik moest denken aan een jaar lang iedere week fysio. Ik heb het ziekenhuis gebeld om een verwijzing te vragen voor fysio zodat ik alleen de eerste 20 behandelingen zelf moest betalen. Dat liep anders, de chirurg wilde mij terug zien. Vandaag ben ik terug geweest. Volgens de chirurg is er niets mis met het gewricht, fysio per direct stoppen. Waarschijnlijk zijn het verklevingen. Ik word doorgestuurd naar een handchirurg en word waarschijnlijk weer geopereerd. Ditmaal een grotere operatie onder volledige narcose. Daarna zal ik nog handtherapie nodig hebben maar het baart mij zorgen dat deze therapeute er zo naast zat. Wordt nog vervolgd dus.

Re: Herstel na operatie triggerduim

#8
Hoi Ria,

Bedankt voor de terugkoppeling. Zoals ik het hoor is hier geen goed en fout in het verhaal en hebben beide specialisten gelijk. Het vast zitten van spieren is een andere benaming voor verklevingen. Dus ja de fysio heeft gelijk maar andere term gebruikt dan de chirurg die ook gelijk heeft. De behandeling is alleen compleet anders, en dat is niet vreemd omdat een chirurg snijd en een fysiotherapeut vanuit de buiten kant behandeld. En deze rollen kunnen ze niet omdraaien, en de uitkomst is vermoedelijk het zelfde. Goede functie van uw duim. De een doet het op de veilige en langere weg de andere de onveilige en korte weg met meer risico's en nadien nog een nabehandelingstraject.

Wat ik vreemder vind is dat de chirurg je eerst weg stuurt met oefenen, en nu ga je oefenen maar is het niet goed en moet het toch geopereerd worden. Terwijl bij elke operatie weer litteken weefsel ontstaat, en litteken weefsel geeft meestal de grootste problemen met verklevingen. En dat terwijl je duim (weefsel hiervan) nog aan het herstellen is van de eerste operatie.

Dus nee zover ik het begrijp uit uw verhaal zit de fysiotherapeut niet fout maar de chirurg ook niet. Dus wat ik zal adviseren is naar de handchirurg te gaan luisteren naar zijn verhaal en eventueel nog naar een andere handtherapeut. Daarna goed bedenken waar u zelf in geloofd en in welke behandeling u zelf volledig achter staat. Ik vermoed dat een goede handtherapeut u ook van de klachten af kan krijgen, zonder operatie met alle risico's van dien. Maar om dit zeker te weten en u het vertrouwen kwijt bent in de huidige therapeut vraag een andere therapeut wat zijn/ haar visie is.

Succes

Re: Herstel na operatie triggerduim

#9
Helaas. De pees in de duim zit nog vast. Ook verklevingen en littekenweefsel. Fysio kan de pees niet losmaken. Er wordt toch weer geopereerd nu met verdoving van de hele arm en een roesje. Dag na de operatie direct handtherapie. Ik heb nu advies gevraagd aan 2 fysiotherapeuten en de chirurg en ze zeggen allemaal hetzelfde. De snee in de hand wordt wel anders gemaakt dan bij de eerste operatie omdat dan de kans kleiner is dat er bepaalde zenuwen geraakt worden en het voorkomen van nog meer littekenweefsel op dezelfde plek. Nog even en dan heb ik weer een bewegende duim.
Bedankt voor je reacties

Re: Herstel na operatie triggerduim

#10
heb een trigger duim. maandagochtend bezoek handchirurg. zit enorm te dubben over wel of geen operatie of " slechts " met een cortison injectie de zaak weer aan de gang zien te krijgen. Heeft mij eerder zeer goed geholpen met mijn andere duim.
Bang ben ik voor de lange genezingstijd en pijn bij een operatie. Ik heb de duim ivm mijn werk , elk moment nodig.
Bij een injectie zat ik de vorige keer na 2 a 3 uur later , weer met een beweegbare inzetbare duim , zonder grote pijn.
Kan iemand mij vertellen hoe lang het bij haar of hem duurde voordat zij of hij zij of haar duim weer kon gebruiken ?
Dank voor antwoord.
cron