Kenmerkende verschillen TFCC letsel & Extensor carpi ulnaris tendinopathie

#1
Nieuwgierig geworden na huisartsbezoek en beide artikelen over TFCC letsel en Extensor carpi ulnaris tendinopathie gelezen. Mijn huisarts gaf aan: peesontsteking en nu zo min mogelijk met de computermuis werken. Als ik de teksten lees en de online fysio check doe nijg ik meer naar TFCC letsel. Hie kan ik een van de twee uitsluiten? Wat zijn de kenmerkende verschillen?

Bottomline is natuurlijk voorlopig rust proberen te houden met m'n rechter pols maar uit mijn persoonlijke interesse vind ik het leuk om het antwoord te vinden.

Re: Kenmerkende verschillen TFCC letsel & Extensor carpi ulnaris tendinopathie

#2
Beste GVe,

Het is alleen maar goed om jezelf nadien in te lezen wat het nu exact is en wat het inhoudt. TFCC letsel ontstaat meestal door een val, dat is een duidelijk verschil. Zeker op jongere leeftijd, op oudere leeftijd kan TFCC letsel door slijtage komen.

Daarnaast kun je kijken bij welke bewegingen van de pols de meeste pijn ontstaat. Bij een tendinopathie is de plek van pijn meestal wat groter. Bij TFCC is de pijn eigenlijk echt alleen op te weken door op de TFCC regio te drukken.

Hopelijk heb je hier wat aan?

Re: Kenmerkende verschillen TFCC letsel & Extensor carpi ulnaris tendinopathie

#6
Vorig jaar heb ik vanwege een burn out veel golf gespeeld. Medio juni kreeg ik ontzettend veel last van mijn rechterpols. Mijn linkerhand is dominant en rechts is altijd zwakker geweest. Ik werd zelfs een keer wakker en zag dat mijn rechterhand helemaal opgezwollen was. Na diverse afspraken bij de reumatoloog, fysio en talloze onderzoeken was rust, een brace, en diverse oefeningen het devies. Ik kreeg aansluitend eindelijk de bovenstaande diagnose. Ik had al eerder last in dezelfde streek. Vooral na langdurig computerwerk kreeg de afgelopen jaren frequent last van steken in dezelfde regio. Wellicht is de tunnel van bindweefsel waardoor deze pees loopt niet in orde. Nu heb ik na een paar rondjes golf de blessure in alle hevigheid teruggekregen. Ontzettende drukpijnen en frustratie als gevolg. Gelukkig is nog niet de dikke hand vol vocht ontstaan. Wat ik wil weten van u is of dit misschien operabel is. Aan de techniek en het materiaal ligt het niet.

Alvast bedankt en vriendelijke groet Wim. Eshuis

Re: Kenmerkende verschillen TFCC letsel & Extensor carpi ulnaris tendinopathie

#7
Hoi Wim, operatie is volgens mij wel mogelijk, maar dit wordt niet vaak gedaan. Operaties in het hand/pols gebied hebben namelijk ook de nodige risico's. Zoals het verkleven van structuren waardoor je er weer andere problemen bij kunt krijgen.

Je kunt in dit geval een aantal wegen bewandelen:
- Rust houden tot de klachten weer verdwenen zin en vervolgens heel rustig en heel geleidelijk weer opbouwen.
- De huisarts zou je door kunnen verwijzen naar een specialist op dit gebied die weet welke behandelmogelijkheden er zijn.
- Een hand- en polstherapeut weet mogelijk ook meer over de behandelmogelijkheden: https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken/handtherapie
- Een sportfysiotherapeut (het liefst met extra interesse voor golf) kan je mogelijk ook helpen: https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken ... iotherapie

Ik hoop dat je met succes kunt herstellen van deze blessure.