Herstel kijkoperatie knie

#1
Wat is een normaal herstel na kijkoperatie knie?
Na 24 uur had ik geen krukken meer nodig. Maar nu 3 weken later blijft de knie erg stijf (volledig strekken lukt niet en buigen met moeite tot 90 graden) en de knie blijft vooral bij de wondjes erg dik. Dit neemt heel snel toe na belasting.

Fietsen lukt niet omdat ik de trappers niet rond krijg door het vocht en dus door de beperkte mogelijkheid tot beweging.

Hebben jullie nog tips om het herstel te bespoedigen? Alvast bedankt!

Re: Herstel kijkoperatie knie

#2
Beste Anouk,

Wat vervelend dat je niet goed hersteld na deze kijkoperatie? Wat is er gedaan tijdens de operatie? Wat is jou leeftijd? Bij een kijkoperatie waarbij de meniscus niet gehecht is, moet je eigenlijk na 2-3 dagen kunnen fietsen. De strekking moet in de eerste dagen ook volledig zijn. Heb je begeleiding van een fysiotherapeut?

Ik denk dat als je nog niet bij een fysiotherapeut onder behandeling bent, dit snel moet gaan oppakken. 3 weken en dan nog zo beperkt en is een niet zo goed herstel.

Succes!

Re: Herstel kijkoperatie knie

#3
Ik ben 22 jaar oud en ben geopereerd aan mijn meniscus, ze hebben hem glad gemaakt/bij geschaafd.

Ik baal er zo van omdat ik juist heel snel weer op de been was.
Het vocht in de knie is zo beperkend, heb namelijk absoluut geen pijn.

Ik koel acht keer per dag 10 minuten mijn knie en ik doe spier versterkende oefeningen op advies van een fysiotherapeut die ik ken uit mijn omgeving. Maar desondanks blijft de knie erg dik, vooral op de plaats van de wondjes maar afhankelijk van belasting ook de rest van de knie.

Re: Herstel kijkoperatie knie

#4
Beste Anouk.

Het is niet normaal dat jou knie nog zo dik is na 3 weken na de operatie. Ik adviseer om de orthopeed te bellen en vragen hoe dit kan. Gezien jou leeftijd en de operatie moet je allang een knie hebben waar weinig tot geen vocht in zit. Alleen wanneer je teveel belast kan hij na deze tijd nog dik worden. Zeker omdat jou strekking niet volledig is. Kan de fysiotherapeut jou been wel volledig strekken? Of is dit beperkt? Vraag naar zijn/ haar menig waarom die beperking er zit. Een fysiotherapeut moet kunnen voelen of er nog iets klem zit, of dat het door spierspanning komt of door iets anders.

Jou herstel is niet normaal, je moet uitzoeken hoe dit komt. Is de operatie wel helemaal goed gegaan? Of zit er een andere oorzaak achter? Zo ja, wat is dan deze oorzaak? De orthopeed moet antwoord kunnen geven op deze vragen, maar ook jou fysiotherapeut kan hier een uitspraak over doen.

Succes!

Re: Herstel kijkoperatie knie

#6
Hoi Bosje,

Wat vervelend, wat voor operaties heb je allemaal gehad? Dit is een bekend probleem, vaak komt het doordat het kuitbeen niet meer juist beweegt of helemaal niet meer beweegt. Als dit het probleem is, is dit wel relatief eenvoudig op te lossen door een fysiotherapeut (die dit kan behandelen) een kniespecialist of een manueeltherapeut zijn meestal de meest geschikte therapeuten hiervoor.
Je kan hier www.hierhebikpijn/praktijken zoeken op een manueeltherapeut. Kniespecialist kun je hier nog niet vinden, maar dit kun je eventueel navragen.

Succes!

Re: Herstel kijkoperatie knie

#7
Ik ben bijna 3 maand geleden geopereerd aan meniscus ze hebben een deel weggesneden, 17 x naar kinesist gegaan het ging wat beter, hometrainer gekocht thuis om te fietsen lukt perfect, en ook nu vaak buiten wandelen (lopen gaat moeizaam, lukt niet) maar voel toch wat soms pijn in mijn knie, en voel dat ook wat onstabiel is? of is het nog te vroeg voor de herstel?
Grtjz

Re: Herstel kijkoperatie knie

#8
Hoi Cenz,

Wat vervelend dat je niet zo goed hersteld. Mag ik vragen waarom ze een stukje hebben weg gehaald van je meniscus?

Dit is namelijk niet meer de normale procedure in Nederland. Hebben ze iets meer gezegd over de status van je knie? Was je kraakbeen nog helemaal goed, of zaten hier al wat slijtage plekken op.

Als je meniscus een stukje wordt verwijderd, wordt de druk op het kraakbeen eronder vele male groter.

Een normaal herstel is dat je weinig fysiotherapie nodig hebt en na 6-12 weken mag denken aan sportbelasting. Alleen als de knie nog andere problemen heeft, duurt het herstel vele malen langer.

Re: Herstel kijkoperatie knie

#9
Hallo ,
Ik heb 7 oktober ook een kijkoperstie gehad mijn buitenmeniscus is weg moeten halen kapot,
Een maand later voor controle en toen weer een prednisonspuit gehad de vierde van vorig jaar.
8 fysiotherapie behandelingen gehad nu net oefeningen thuis bij houden ,
Ik heb nog steeds erge pijn iemand hiermee ook bekend nog tips
B.v.b dank.
Ik heb ook een slechte rechterknie die de orthopeed wel wil vervangen als ik er aan toe ben?
Iemand tips en hoelang duurt zo’n schoonmaakoperatie herstel!
Ik ben net over de zestig.

Re: Herstel kijkoperatie knie

#10
Hoi Anouk,

Wat is er gebeurd tijdens de kijkoperatie? En wat is je leeftijd? Wat waren je klachten voor de operatie.

in principe moet je direct na de operatie makkelijk kunnen fietsen (dus 120 graden buigen) en volledig strekken. Sommige zijn na 2-3 weken volledig hersteld. Sommige na 6-8 weken. Sport mag je pas na 6 weken hervatten. Dit is bij een standaard kijkoperatie, waar ze weinig hebben uitgevoerd.

Als je voor de operatie al beperking had in het buigen en strekken duurt het herstel significant langer. Dus dit is van belang.

Heb je een hometrainer? Achteruit trappen gaat vaak beter dan vooruit (maar dit is niet te doen op een normale fiets natuurlijk) Want fietsen is heel goed om het vocht eruit te krijgen en de knie wel te bewegen.

Succes!