Laterale Meniscus

#1
In januari heb ik een kijkoperatie aan mijn laterale meniscus gehad, waarbij er een stukje weggenomen is en een deel gehecht. Het ging om een acuut meniscusletsel dat ik had opgelopen bij een snowboardvakantie van een jaar eerder (februari 2019). Na de operatie ging ik wekelijks zo'n 2 tot 3 keer naar de fysio, tot vorige week want nu mag het niet meer. Ik probeer enkele oefeningen soms thuis te doen, maar veel oefeningen kan ik niet doen zonder de hulp van mijn kinesist. Ik heb nu soms doorheen de dag ineens pijnscheuten aan de zijkant van mijn knie (ik denk de plaats van de meniscus dan?), maar deze gaan ook snel weer weg. Ik vroeg me nu af of dit kon liggen aan het gebrek aan mijn fysio sessies, of dat het normaal zou zijn.
Ook al is volgens mijn kinesist mijn revalidatie redelijk goed verlopen, stel ik me soms toch enkele vragen hierbij. Ik moest namelijk na mijn operatie 3 weken op krukken lopen zonder mijn geopereerde been te belasten, en daarna nog eens 3 weken stappen met 1 kruk. Ik ben tijdens die eerste 3 weken wel soms mijn evenwicht verloren, waardoor ik mijn "slechte" been met een harde klap op de grond moest zetten om te vermijden dat ik zou vallen. Ook ben ik 6 weken na de operatie (toen ik dus terug mocht stappen zonder krukken) een paar keer gaan feesten. Ik vraag me dus al lang af of die dingen eigenlijk kwaad konden? En ook of je iets zou merken aan je knie wanneer er iets is misgegaan zou zijn tijdens de revalidatie. Hiermee bedoel ik dan bijvoorbeeld dat er terug een scheur zou zijn of dat het gehechte deel van de meniscus niet is kunnen genezen. Zou zoiets nog kunnen gebeuren? En hoe zou het dan voelen moest de hechting terug openscheuren?
Alvast bedankt!

P.S: Geen idee of het belangrijk zou zijn maar ik ben 17 jaar, loop graag maar mag het nu al een jaar niet, en verder zwem ik vooral

Re: Laterale Meniscus

#2
Hoi Eline,

Wat een vervelende blessure. Maar probeer je niet te druk te maken. De revalidatie van een meniscushechting duurt wat langer, maar loopt alleen risico bij grote kniehoek buigingen. Dus door de hurken gaat etc. Druk op de knie met staan of uitstappen kan deze gewoon aan. Als het echt mis was gegaan in de eerste weken, had je dit wel gemerkt. Dan moet je knie ineens heel dik worden.

Vermoedelijk is het een combinatie van een normale reactie en minder oefeningen. Is het mogelijk om te videobellen met jou fysiotherapeut? Dan kun je als nog de oefeningen samen doen. Maar pijnscheuten is heel vervelend maar kan weinig kwaad op dit moment in de revalidatie. De locatie waar de pijn zit zegt niet zo heel veel van wat deze pijn veroorzaakt.

Hopelijk heb je zo voldoende informatie.

Succes met revalideren ook al is het thuis, vraag hulp van je fysiotherapeut of via videobellen of via de telefoon.

Re: Laterale Meniscus

#3
Dankjewel voor het antwoord! Videobellen is inderdaad een goed idee dankjewel daarvoor!
Ik heb nu nog wel een extra vraagje, mijn knie is rond de derde week wel een paar dagen enorm dik geweest. Dit kwam denk ik doordat ik ze iets teveel belast had op 1 dag. De dag nadien was de knie dus helemaal dik (mijn kinesist had de omtrekken van beide knieën vergeleken en er was een verschil van zon 2 tot 2,5cm). Ook voelde het alsof ik normaal zou kunnen stappen op dat moment (wat ik natuurlijk niet gedaan heb), maar dat doet me dus nu wel even afvragen of er toen iets was misgegaan in de knie. Na een week of 2 was dit wel weer weg getrokken, maar kan dat voor iets van blijvende schade gezorgd hebben? Veel pijn deed het niet, maar de knie zat dus wel vol met vocht denk ik.

Re: Laterale Meniscus

#4
Hoi Eline,

Vermoedelijk is het een overbelasting in de derde week geweest. Dan komt er veel vocht in je knie. Als het ontstaan is nadat je gevallen bent, knie fors verdraaid hebt of ineens in diepe hurk zit komt kan er wel wat beschadigd zijn. Maar dit moet echt een groot trauma zijn geweest.

Hoe gaat het nu met je knie, is de pijn al wat afgenomen?

Re: Laterale Meniscus

#5
Hallo
Ik wordt binnenkort geopereerd aan mijn meniscus wordt een stukje verwijdert en een scheurtje gehecht. Nou ben ik monteur van beroep en zit dus veel op mijn knieën nou mag dat na de operatie dus een tijd niet. Is het dan slim om eventueel een brace te dragen in het dagelijks leven? En helpt het bij het verdraaien of andere gekke bewegingen ook?
Mvg

Re: Laterale Meniscus

#6
Hoi Mick,

In principe heb je geen brace nodig na de operatie. De eerste 6 weken loop je op krukken en mag je de knie niet verder buigen dan 90 graden. Hierdoor voorkom je al heel veel. Doordat je op krukken loopt, verdraai je knie niet snel en maakt je knie geen gekke bewegingen. Als je toch denkt dat je dit toch gaat doen, kun je en brace aanschaffen. Maar mijn advies zal nu zijn, kijk het even aan. Waarschijnlijk heb je het niet nodig.

Succes met de operatie.

Re: Laterale Meniscus

#7
Hallo allemaal,

Alvast sorry dat ik deze oude post weer naar boven haal. Ik ben trouwens dezelfde Eline als in de eerste post. Nu we bijna een jaar later zijn is er een heleboel gebeurd, waardoor ik een paar nieuwe vragen heb.

Voor de rest van mijn revalidatie proces had ik eigenlijk geen nieuwe pijnklachten meer gekregen. Alles leek goed te gaan en vanaf de zomer mocht ik eindelijk terug lopen. Ik ben hier heel rustig mee begonnen: 1 min lopen gevolgd door 1 min stappen. Daarna bouwde ik dit progressief op naar 2 min aan een stuk lopen, dan 3 min, 4 min, enzovoort. Na een maand (denk ik) was ik in staat om een kwartier aan een stuk te lopen, dan een korte wandelpauze, om vervolgens terug een kwartier te lopen. Ik ben toen ook vrijwel gespaard gebleven van eventuele pijnklachten.

In september begon ik mijn opleiding sport op de universiteit, maar ondertussen ben ik overgeschakeld naar kinesitherapie (maar bij de knie zijn we nog niet aanbeland). Ik moest toen wat vaker lopen, en ook wat sneller. Een paar coopertesten later (die ik toch wel aan een tempo van ongeveer 4.15min/km liep) had ik nog altijd geen last van mijn knie. Ik dacht dus echt dat alles perfect genezen was.

Niet veel later bleek dat toch niet het geval. Ik moest voor een taak zo lang mogelijk aan een stuk lopen. Ik had onderweg last gekregen van mijn knie, waardoor ik na 6km al stopte. De docenten vertelden mij dat ze er zeker van waren dat ik nog langer kon lopen en dus moest ik de taak opnieuw lopen. Dit was trouwens in november. Rond kilometer 8 kreeg ik opnieuw last van mijn knie, omdat ik 10 km wou halen, de maximale afstand, liep ik door. Ik wou namelijk de taak niet nog eens opnieuw moeten lopen.

Misschien had ik dat dus beter niet gedaan, want zo'n 2 weken later voelde ik nog altijd pijn aan de zijkant van mijn knie. Er volgde een nieuwe MRI waarop een grote cyste te zien was. Op 6 februari ben ik hiervoor geopereerd. Cyste is eruit gehaald en meniscus is opnieuw gehecht.

Ik ga er dus vanuit dat de meniscushechting deels is losgekomen, waardoor er vocht uit mijn knie een cyste kon vormen (op mijn komende controleafspraak ga ik dit nog eens vragen). De specialist zei dat ik gewoon pech heb gehad, maar ik ben echt bang dat ik de vorige keer dus toch iets fout heb gedaan en dat dit opnieuw gaat gebeuren. Ik hoop natuurlijk dat dit niet het geval is want ik zie het echt niet zitten om hierna nog eens 6 weken op krukken te moeten lopen.

Ik vroeg me nu af of het mogelijk is dat op het moment dat mijn knie zo dik werd de tijdens de vorige revalidatie periode (zie berichten hierboven), dat de hechting toen toch (deels) is losgekomen. Ik zou het namelijk erg raar vinden als er na 1 keer 10 km lopen plotseling zo'n cyste zou zijn (het was echt wel iets groots). Ik denk dus ook dat dit veel geleidelijker aan ontstaan moet zijn, waardoor ik me dus begin af te vragen of het niet allemaal mijn eigen schuld is geweest. Ik heb me voorgenomen om nu veel voorzichtiger te zijn, en ben dus ook al een week praktisch niet buiten geweest door de sneeuw en de gladde wegen. Ook ga ik naar een andere kinesist praktijk en volg ik mijn oefeningen goed op. Toch heb ik soms ineens uit het niets een aantal pijnsteken aan de zijkant van mijn knie en ik word hier erg ongerust door. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld als ik in mijn bed lig en mijn been een klein beetje opzij beweeg.

Ik zou dus graag iets van advies hebben zodat ik weet met welke zaken ik extra hard moet oppassen. Mag ik bijvoorbeeld op mijn zij slapen? Is het beter om mijn voet naar beneden te laten als ik zit of beter omhoog leggen? Moet ik nu, een week na de operatie, nog altijd ijs leggen? En tenslotte: zijn er iets van tekens die ik kan opmerken en die wijzen op een eventuele gescheurde hechting?
Volgende keer als ik langs mijn kinesist ga, zal ik ook zijn mening hierover vragen, maar ik hoopte dat jullie mij nu al iets verder zouden kunnen helpen en geruststellen. Sorry voor het extreem lange bericht trouwens.

Alvast bedankt!

Eline

Re: Laterale Meniscus

#8
Hoi Eline,

Wat een pech heb jij inderdaad. Wanneer de meniscus precies gescheurd is of de hechtingen zijn los gekomen, zal nooit met zekerheid te zeggen zijn geweest. De eerste weken zijn cruciaal, maar de hechtingen kunnen echt wel iets hebben. Vooral ver buigen, onverwacht draaiingen zijn het meest risico volle. Even kort het gewicht erop zetten moet niet een al te groot probleem zijn.
Het kan ook zijn dat de operatie minder goed is gegaan dan verwacht, maar dit zal je nooit te horen krijgen en een orthopeed weet dit vaak ook niet. Zie het als een samenloop van alle omstandigheden.

https://www.pijnknie.nl/revalidatie-na- ... shechting/

Hier staat mooi samen gevat wat belangrijk is per fase. Als je nog vragen hebt laat het maar weten

Hopelijk herstel je snel!

Succes

Re: Laterale Meniscus

#9
Dankjewel voor het snelle antwoord!

Het revalidatie schema dat u heeft doorgestuurd is erg duidelijk dus bedankt daarvoor!
Ik zie wel enkele dingen die bij mij anders zijn en dat geeft mij wel wat vragen.

Er werd mij in het ziekenhuis een blad meegegeven met enkele thuisoefeningen. Zo moet ik dagelijks 2 keer 3 reeksen van 10 contracties van mijn quadriceps uitvoeren. En verder moet ik ook een oefening doen waarbij ik op de grond ga zitten met mijn hiel op een handdoek. Vervolgens moet ik mijn knie buigen en weer strekken. Ook dat moet ik 2 keer per dag gedurende 3 reeksen van 10 uitvoeren. Dat laatste is dus wel een actieve flexie van de knie en dus wat door jullie net wordt afgeraden. Ik vraag me dus ook af in welke mate dit echt kwaad kan om te doen?

Verder heb ik ook geen brace gekregen na de operatie (vorig jaar ook niet). Er werd mij wel verteld dat ik de eerste 6 weken maar tot max. 90° knieflexie mag gaan. Het is misschien een domme vraag, maar welke extra voordelen heeft het dragen van een brace (behalve de maximale buiging die je soms kan instellen)?

En ten slotte, soms als ik gewoon stilzit op de bank (met een gestrekt been) krijg ik ineens felle pijnscheuten aan de zijkant vd knie. Moet ik me hier zorgen over maken? Ik wil er wel even bij vertellen dat ik buiten de dag van de operatie geen pijnstillers meer heb genomen, omdat ik wou voelen wanneer er eventueel iets zou misgaan. Zoals eerder gezegd ben ik namelijk erg bang dat dit opnieuw het geval gaat zijn. Is het misschien toch beter om bij pijn bv. paracetamol in te nemen? Ik hoor het graag.

Groeten
Eline

Re: Laterale Meniscus

#10
Hoi Eline,

Laat ik voorop stellen dit is een algemeen protocol. Alle ziekenhuizen hanteren net een wat ander protocol. De oefening die je beschrijft is inderdaad een contractie, maar dan vooral van je hamstring bij de buiging. Doordat je voet wegglijdt, vraagt dit weinig van je quadriceps. Ook het aanspannen van je quadriceps in ruglig is een actieve contractie, maar doordat je ligt zijn deze wel toegestaan.

Een brace wordt hier ook niet altijd meegegeven, maar het is wat je zegt. Meestal beschermd het alleen de buiging. Het is afhankelijke van de arts of hij/ zij dit zinvol vind.

Felle pijnscheuten is niets vreemd zo na een operatie, en is geen tekenen voor zorgen. Je knie is aan het herstellen van alles. En dat kan pijnklachten geven.

Hopelijk herstel je nu goed.

Succes!