Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#31
Beste Lies,

Poeh wat vervelend van jou herstel. Wat voor operatie heb je gehad? Meniscus hechting? Weet je waar het kraakbeenletsel zit?

Kraakbeenletsel kan lang problemen geven tot 2 jaar. Het komt vaker voor dat herstel zo langzaam gaat. Ik zal niet nog een keer door bewegen onder narcose. Narcose is niet goed, en gezien de eerste keer geen langdurig effect heeft gehad zal ik het niet nog een keer doen. De knie heeft rust en beweging nodig. Wat je eventueel kan proberen is hydrotherapie. Of zelf oefeningen in het zwembad te doen. Ik zal proberen meer rust te pakken en alleen heel rustig te bewegen.

Ik begrijp dat het heel frustrerend is. Maar de knie geeft deze reactie niet voor niks waarschijnlijk.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#32
Hoi,

In februari 2019 ben ik geopereerd aan mijn voorste kruisband. Eerste deel van de operatie verliep voorspoedig en het ging allemaal heel goed. Nu blijf ik echter al 6 maanden op hetzelfde punt hangen, namelijk kracht training. Dit komt omdat ik zo een last heb nog in mijn knie. Ik kan ten eerste niet langer staan dan 10 minuten zonder dat ik echt heel erg veel last krijg. Deze pijn komt vanuit de knie en voelt stijf aan. Ik ben onder behandeling en dit probleem wordt door de specialisten uitvoerig bekeken. Ik heb een mri gehad waar duidelijk werd dat mijn knie er goed uit ziet en dat de operatie goed is verlopen. Echter mijn hamstring is erg beschadigd en geeft ook veel pijn tijdens oefeningen en als ik er druk op uit oefen. Volgens de specialisten is dit de reden voor de pijn in mijn knie, maar ik betwijfel dat. Het voelt gewoon zo pijnlijk en gek dat de hamstring in mijn ogen dat niet allemaal kan veroorzaken. Ik denk dan ook dat er iets over het hoofd gezien wordt, maar op je 18e niet eens normaal kunnen staan maakt me heel verdrietig. Daarom zit ik er over te twijfelen om een second opinion te doen bij Bergman. Wellicht dat zij iets kunnen vinden. Heeft 1 van jullie tips of ervaringen over deze klachten?

Groetjes,
Kay

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#33
Beste Kay,

Wat vervelend van jou klachten en begrijp jou frustratie. Punt 1, ga die second opinion aanvragen. Naar jou verhaal vermoed ik, dat ook al 10 mensen zeggen dat het geen kwaad kan, jij toch blijft twijfelen. En dat is heel begrijpelijk. Jij voelt de pijn die niet klopt volgens jou, dus een second opinon is dan zeker een goede optie.

Hoe is jou knie verder van status? Hoe ver kan deze buigen en strekken? En ja een hamstring probleem kan voor echt veel pijn in de knie geven. Als er een probleem in de knie zit, wordt de knie ook nog dik. Is dit het geval? Als alleen pijn het probleem is, kan het bijna geen probleem in de knie zijn. Zeker niet als vanuit een MRI blijkt dat er geen botkneuzing of iets dergelijks aanwezig is. Een botkneuzing kan ook altijd vervelende niet goed aan te duiden pijn geven.

Maar als jou knie niet dik wordt, de hamstring het probleem is, is het misschien verstandig om door die pijn heen te bewegen. Het kunnen ook verkeerde signalen van de zenuwen zijn. Maar misschien moet je dit doen als je een second opinion gehad hebt, zodat je zeker weet dat er niets met de knie aan de hand is.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#34
Hoi,

allereerst super bedankt voor je reactie. De status van mijn knie is als volgt: ik kan alle oefeningen goed uitvoeren en kan volledig strekken. Buigen gaat ook goed, maar nog niet helemaal, maar dat is volgens mij logisch op dit moment van de revalidatie. Het enige wat zo een pijn geeft in de knie is het statische: gewoon simpelweg staan of te lang in een bepaalde houding. Dit belemmert zo erg mijn dagelijks leven dat ik na 10 minuten echt moet gaan zitten. Hierin zit ook geen verbetering hoeveel we die beenspieren ook trainen, want die zijn echt al veel sterker geworden de afgelopen maanden. De pijn in de knie voelt erg stijf aan en het straalt door naar mijn kuit en voet. Het voelt gewoon alsof dat hele rechter been naar de .... is. Ik word er inmiddels zo boos en verdrietig van. Ik ga zeker een second opinion aanvragen, maar misschien dat je vanaf afstand ook al wat dingen kan uitsluiten? Ik ben gewoon zo benieuwd wat dit kan veroorzaken. De mri van de knie was dus gewoon goed, de hamstring is wat beschadigd maar die knie voelt zo pijnlijk aan...

Groetjes Kay

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#36
Hoi Kay,

Dan is het inderdaad vreemd. Het is inderdaad niet gek dat je knie nog niet volledig kan buigen.
Als de knie niet dik wordt kan het bijna geen letsel in de knie zijn, dat kun je wel uitsluiten zeker ook na de MRI. Het kan nog de kuitspier zijn, eventueel een zenuw (maar dat is ook niet logisch) of inderdaad een botkneuzing. Maar dat moet wel zichtbaar zijn op de MRI-scan.

Dus second opinion is handig

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#37
Hoi,

Vandaag mijn echo gehad en ze willen een kijkoperatie gaan doen om te kijken of er niet wellicht littekenweefsel is ontstaan wat de pijn geeft. Ben benieuwd.... enig idee hoelang de nasleep is van deze operatie? De knie zelf is in orde op de mri, hamstring is wat verzwakt, maar zou ook niet al deze klachten moeten geven. Ik denk dat die kijkoperatie mijn enige hoop is of heeft dit weinig zin?

Kay

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#38
Beste Kay,

Ik denk dat het de beste optie is inderdaad. De klachten kloppen niet, en een MRI is niet 100% betrouwbaar hiervoor. Het enige betrouwbare is erin te kijken.
Revalidatie na een kijkoperatie is afhankelijk wat ze vinden. Als ze niks vinden, moet de wond herstellen en kun je daarna weer verder. Dit is 1-2 weken even wat minder belasting op de knie.
Als ze wel wat vinden, is het afhankelijk wat ze vinden en hoeveel ze moeten doen en waar het littekenweefsel zit. Maar is zelden extreem lang. Het is alleen weer een operatie, met kans op littekenvorming en infectie gevaar. Maar gezien jou klachten is het eigenlijk de enige optie om te weten of het komt door problemen in de knie.
Ik vermoed dat ook al halen ze littekenweefsel weg de revalidatie niet veel vertraging oploopt. En wat is vertraging, nu je toch niet vooruit gaat. Je moet denken aan maximaal 6 weken even wat minder belasting. Maar spierkrachttraining moet gewoon goed gaan. En als het komt door het litteken, kun je vrij snel (meestal na 1 week) beter op de knie staan, dan dat je nu doet.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

#39
5 jaar geleden een vkb reconstructie gehad. Operatie was goed verlopen. Hamstring zit er stevig in dus dat was prima. Tijdens de revalidatie kreeg ik last aan de voorkant onder mijn knieschijf. Vooral bij staan werd de druk erop heftiger. Nu 5 jaar later. 2 operaties extra in andere ziekenhuizen en 3 orthopeden die er geen raad mee weten verder, heb ik geen idee wat nu te doen. Meerdere MRI’s en echo’s gehad. Ze hebben geen idee wat het is. Mss op dit forum nog mensen met een idee voor me? Gr Mark