BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Twee jaar beenpijn

Hoi Stefan,

Super super super bedankt voor je bericht!!! Dit is in zoveel gevallen de oplossing. We vertrouwen niet meer op ons lichaam, maar ons lichaam heeft een super goed herstellend vermogen. Dit doet hij vol automatisch, als er maar bewogen wordt. Rust roest. En dit is vaak het probleem, dat we niet meer durven te bewegen als we maar iets van pijn voelen.

70% van de mensen heeft een hernia, de meeste hebben dus gewoon totaal geen klachten. Ook al is een hernia op MRI zichtbaar wil dit niets zeggen over de klachten die je eraan ondervindt.

Fijn dat je weer lekker pijnvrij kunt sporten! Dat gun ik iedereen.

Re: Twee jaar beenpijn

Beste Mensen,

Ik wil iedereen een hart onder de riem steken!

Ik had 2,5 jaar last van een hernia rechtsonder in mijn rug met uitstralende en verdovende pijn in mijn hele rechterbeen tot in mijn voet.
Er is 2 x een MRI gemaakt en de arts wilde opereren omdat ik goed geholpen zou kunnen worden... ik durfde het niet aan en wilde nog afwachten omdat ik ook dagen had dat er echt een stuk minder pijn was, dit gaf dan even hoop gevolgd door wekenland weer hevige pijn.
Toch kon en bleef ik alles doen, ik sporte veel (fitness) en ook dat bleef ik doen, soms met veel pijn..

Ongeveer 3 maanden geleden besefte ik ineens dat ik geen pijn meer had, van de 1 op andere dag is de pijn helemaal weg! Ik besefte dit pas na 2 dagen ofzo (geen pijn went dus heeeel snel!) , Inmiddels heb ik bij mezelf de gekste 'testen' gedaan of ik er echt vanaf van.. Ik heb mijn rug extra belast, veel gerent, soms heuvels op en ben per ongeluk hard op mijn rug gevallen op het ijs... Gewoon 0 reactie! Geen pijn!

Ik wil maar zeggen.. opereren is niet altijd nodig.. je lichaam kan dingen soms ook zelf oplossen!

Sterkte!!

Stefan

Re: Twee jaar beenpijn

Ik heb uiteindelijk eind januari 2022 toch een operatie ondergaan. Er is een fusie gebeurd van L5 en S1. De klachten zijn verdwenen, ik heb geen beenpijn meer. De operatie heeft er wel voor gezorgd dat mijn rug heel gevoelig is en dat ik goed moet opletten wat ik doe. Het was een lange revalidatie en hard werken om weer voldoende spierkracht op te bouwen en mobiliteit terug te krijgen. Maar ik kan nu weer heel wat dingen die ik voorheen niet kon. Bukken en tillen blijven lastig en heel belastend voor mijn rug. Ondertussen ben ik opnieuw in verwachting en ook dit verloopt goed. Ik ben een beetje bang wat de toekomst brengt, zo na de bevalling, maar ik ben momenteel heel blij dat ik een jaar geleden de knoop heb doorgehakt om me te laten opereren.

Re: Twee jaar beenpijn

Hoi Lieny,

Ik begrijp je volledig. Het zijn altijd ingrijpende operaties, stel vooral veel vragen. Maak eventueel een lijstje met vragen waar je antwoord op wilt. Kies wat het beste voelt voor jou, maar na 2 jaar begrijp ik wel dat je andere mogelijkheden/ therapieën ook niet meer ziet zitten.

Succes met de beslissing.

Re: Twee jaar beenpijn

Ik had afgelopen maandag een afspraak bij de rugspecialist in UZA (dr Michielsen). Hij ziet een PLIF-operatie nog als enige oplossing. Hij zegt ook dat de spanning op de spieren secundair zijn, maar dat het primaire probleem toch in mijn rug zit. Ik heb komende week donderdag nog een afspraak bij een orthopedist, gespecialiseerd in bekken en rug. Ik ga hem zeker ook raad vragen en vragen of de oorzaak niet in mijn heup zou liggen. Als hij ook een operatie voorstelt, vrees ik dat dat nodig zal zijn, niet? Ik vind het moeilijk om te aanvaarden en wil niet dat zo'n operatie 'voor niks' gebeurt, maar na meer dan twee jaar wil ik graag eindelijk weer vooruit.

Re: Twee jaar beenpijn

Poeh, ik begrijp je in welke situatie je zit. Heel vervelend.
De termen die je noemt zijn allemaal spieren rondom de bekken, billen en heupen. De spanningspunten in spieren zijn vaak secundair, dat wil zeggen, gevolg van andere problemen. Hierin zijn andere problemen, een aangepast beweegpatroon.

Heb je een bekkentherapeut bij jou in de buurt? Misschien kan zij nog wat voor je betekenen, omdat het ook ontstaan is na je zwangerschap. Dat zal ik je adviseren, om die professional te raad plegen.

Een MRI scan kan zenuw redelijk goed in beeld brengen, maar geen 100% score.

Re: Twee jaar beenpijn

Bedankt voor de verduidelijking. Er bestaat geen soort foto of scan waarop je kan zien waar die zenuwverdrukking precies zit?
Pijn tijdens het zitten heb ik helemaal niet. Als ik bij heb bij het rechtstaan of stappen, geeft het wel verlichting wanneer ik mijn rug bol even maak.
Volgens de kinesist/osteopaat was er hypertonie van de gluteus minimus, peroneus, piriformis, gluteus maximus, sacrotuberale ligament, semimenbranosus en gastrocnemius pars medialis. Termen die ik allemaal moeilijk begrijp. Hij heeft nu verschillende ketens behandeld en deze spanningen zouden allemaal weg zijn. Maar door het vrijmaken van deze ketens zouden niet meteen alle klachten verdwijnen. Ik vraag me af wanneer wel?
Er is nog een irritatiepunt tegen het rechter SI-gewricht dat een beetje gezwollen is.
Volgens de kinestist bewegen mijn bekken en romp heel goed.
Wat onderneem ik best om verder goed te herstellen?

Re: Twee jaar beenpijn

Als de zenuwverdrukking vanuit de rug komt, moet dit op te wekken of te verminderen met bewegingen in de rug. (hol/ bol). Vaak is pijn tijdens zitten een indicatie dat het vanuit de rug komt. Dat is bij jou niet aan de orde.
Wandelen geeft juist verlichting van zenuwpijn als deze zenuwpijn vanuit de rug komt. Hierdoor niet het vermoeden dat het vanuit jou rug komt.

Wat ik vermoed is dat jij, jouw heup niet meer volledig strekt (Dit zien we vaker na een zwangerschap) De bilspieren willen heel graag dat jij je heup gaat strekken en gaan enorm hard trekken aan de heup. Dit geeft spanning. Deze spanning weg halen kan verlichting geven, maar is niet de oorzaak. Vraag je kine of hij/ zij goed wil nakijken of er een bewegingsbeperking in de strekking van je heup zit.

Je hebt dus ook al veel oefeningen gedaan voor de stabiliteit van je rug, dit heeft geen verlichting gegeven wat ook een indicatie is, dat dit niet het probleem is. Of de oefeningen moeten verkeerd worden uitgevoerd. Training van de bilspieren is wel zinvol, maar alleen als de heup dus ook de mobiliteit heeft.

Maakt dit het wat duidelijker?

Re: Twee jaar beenpijn

Bedankt voor de reactie alvast. Hoe kan ik er meer zekerheid over krijgen dat de grootste oorzaak niet mijn rug is? Is een botscan hiervoor zinvol? Andere suggesties?

Wat betreft kinesitherapie staat het volgende op het verslag:
In het voorjaar werkten wij vnl. via manuele therapie om de pijnklachten onder controle te brengen. In de huidige 2e behandelreeks hebben wij ons toegelegd op oefentherapie (stabilisatietraining en bewegingscontrole bekken en Lx). Dit met nadruk op het verstevigen van de buikspieren en gluteale musculatuur om posturaal actief te kunnen corrigeren. + desensitisatie en verbetering lichaamsbesef

Tot op heden heeft deze kinesitherapie nog weinig opgebracht. Bedoel je dan eerder zoiets als rugschool?

Re: Twee jaar beenpijn

Hoi Lieny,

Wat vervelend van je klachten. Gezien het feit dat het komt door de zwangerschap en de "verschoven" wervel al langer aanwezig is. Zal ik niet direct een operatie adviseren.
Door een zwangerschap en bevalling is je houding veranderd. Je krijgt hierdoor een hollere rug en je buikspieren en andere spieren worden zwakker. Dit kan zorgen voor een disbalans. Als je dit weer gaat trainen dat de spieren weer juist functioneren en je houding verbeterd, zullen de klachten hoogst waarschijnlijk ook verdwijnen of ieder geval verminderen.

Wat voor behandelingen van je kine heb je al gehad?