BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Hernia tussen L4 en L5

Eind november 2020 geopereerd aan een hernia. L4-L5, Begin oktober de hernia met parese /krachtsuitval van rechtervoet en zakte door de heup. Voor de operatie vele nachten ernstige pijn en hervoor de bekende zware medicatie. Een week na operatie al pijnvrij en nooit meer last van rug gehad. De klapvoet heb ik nog steeds en train op advies van de neurochirurg op de sportschool hard. Sinds een tijdje heb ik een enkele nacht even erge pijn in mijn kuit, geen kramp als de bekendere beenkramp. Alsof de kuitspier samenskrampt. Ik probeer mij door te ontspannen te verzetten en blijf rustig ademhalen, het trekt dan ook weer helemaal weg. Zenuwherstel is een lange weg, vlgs neurochi 1 tot 2mm per dag, en dan is herstel een lange wegl Het is niet zoals bij een elektriciteitsdraad dat door de eindjes bij elkaar te brengen alles weer werkt. Je lichaam legt een nw draadje en dat duurt dus lang. Je oude zenuw ‘sterft’ simpelweg af. Hij vertelde mij ook dat vitamine B12 niet werkt ten gunste van herstel, wel wekt dit ter voorkoming van ‘zenuwklachten’, magnesium werkt tegen spierkramp en niet tegen zenuwpijn. Herstel is dus een kwestie van geduld, soms heel veel geduld… , er is geen garantie of het goed komt. Ik wens iedereen succes bij herstel.
Pijn zal naar mijn idee dus tot herstel bestreden moeten worden met blokkade of pijnstillers...

Wervelbreuk L1

8 weken geleden heb ik wervel L1 gebroken. Behalve pijn aan de wervel had ik ook uitstralende pijn via mijn zij naar de voorkant (buik). Nu is de pijn aan de wervel zo goed als weg, maar de pijn in de zij (flankpijn?) uitstralend naar de buik is er nog steeds. Lijkt afkomstig van de ribben aan de rugzijde ter hoogte van wervel L1. De pijn in de zij is dermate erg, dat ik niet lang kan zitten. Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Word er eerlijk gezegd een beetje wanhopig van…

Re: Hernia tussen L4 en L5

Fysiotherapeute schreef:
01 sep 2020, 09:44
Hoi Wilfried,

Ik begrijp je frustratie. Bijna alle hernia's genezen vanzelf. In deze zin betekend vanzelf vaak niet dat je er niets aan moet doen. Door pijnbestrijding of fysiotherapie of deze combinatie genezen bijna alle hernia's. Er zijn namelijk wel een paar dingen die het herstel bevorderen. Een fysiotherapeut kan hier heel goed in begeleiden. Behalve als er echt motorische uitval is, maar dan zal er ook geen discussie zijn of dat deze wel geopereerd zou moeten worden.

Heb jij verder al andere behandelingen gehad voor jou hernia? Een operatie is altijd het laatste redmiddel.

Succes!
Bijna alle hernia's genezen vanzelf?! Loop er al 5 jaar mee rond, wanneer gaat dat dan gebeuren?

Re: Hernia tussen L4 en L5

Hoi. Ik krijg morgen een MRI omdat ze een Hernia verdenken. In kamp al een paar maanden met hevige onderrugpijn, wat uitstraalt naar stuit, billen en rechterbeen/voet. Soms word de pijn minder en soms laaid het ineens weer erg op.. door stress?

Re: Hernia tussen L4 en L5

Hoi Joke,

Goed om te lezen dat de operatie bij jou goed geholpen heeft. Zeker kan een operatie een hele goede behandeling zijn! Het zal altijd een afweging zijn of en wanneer deze operatie uitgevoerd moet worden. Dit moet mijn inziens altijd in overleg met arts en patiënt. Soms wordt er te laat geopereerd en soms onnodig, maar informatie rondom de risico's vind ik altijd essentieel om een goede afweging als patiënt te kunnen maken. Met operaties worden er soms gouden bergen beloofd, maar in de praktijk zien we dat bij 25% de operatie bij hernia helaas geen effect heeft.
Maar dat wil ook zeggen dat 75% er wel veel baad bij heeft of zelfs klachtenvrij van wordt.

Hopelijk heeft de tweede operatie bij jou ook zoveel effect en ben je snel van je klachten af!

Succes

Re: Hernia tussen L4 en L5

Ikzelf heb een dubbele hernia (rechts en links) L4-L5 en S1. Ik heb hier anderhalf jaar mee rondgelopen en alle pijnbehandelingen en kiné geprobeerd. Ik ben in oktober niet meer kunnen gaan werken want ik sliep maar max 2u door de pijn, zelfs met oxynorm... Aan de linkerkant hebben ze in december de uitstulping weggehaald. Links helemaal pijnvrij nu. Aan de rechterkant zit de uitstulping nog, terug weer last en weer Tramadol aan het nemen om toch nog maar wat te kunnen slapen. Woensdag ga ik naar mijn neurochirurg om te vragen voor een nieuwe operatie. Een operatie is inderdaad het laatste redmiddel, maar als je net als ik er 1al 2j of meer mee rondloopt, is dat toch de beste optie hoor.

Re: Hernia tussen L4 en L5

Beste Kg,

Wat een bijzonder verhaal en ik begrijp je onzekere gevoel. Woon je in België of Nederland? Want dit is een heel vreemd verloop. Normaal gesproken maken ze geen MRI als daar geen reden voor is. Want wat op een MRI zichtbaar is, hoeft niets met de klachten te maken te hebben. Zoals ik begrijp ook bij jou het verhaal is. Heel fijn voor een chirurg dat dit heel mooi is (vaktechnisch) om te zien, maar waarom zou je opereren als je geen klachten hebt?

Deze vraag maakt je misschien nog onzekerder, maar denk er wel bewust overna. Een rugoperatie is niet niks. En opereren terwijl er geen klachten zijn, klinkt vreemd. En is in veel ziekenhuizen ook zeker niet het beleid.

Succes!

Re: Hernia tussen L4 en L5

In augustus wat "onvoorzichtig" geweest bij het spelen met de kids. Resultaat: Rugpijn. Via de huisarts een MRI laten maken en een afspraak met Fysische Geneeskunde in het zIekenhuis. Blijkt dat de tussenvervalschijf L4-L5 ontstoken is: bulging. Ontstekingsremmers werken slechts gedeeltelijk. Eerste infiltratie in herfstvakantie zonder al te veel resultaat. Eind november plotse pijn in mijn rug op een zondagmorgen al ik mijn schoenen aandoe om naar de bakker te gaan. Even 5 minuten gaan liggen. Daarna gaat het snel bergaf. Mijn wandelafstand zonder pijn kort zich in tot 20m. Telkens moet ik bekomen. Begin december kan ik me enkel nog verplaatsen met een rolstoel. Staan, wandelen, liggen gaat enkel met de grootste moeite. Ondertussen ook verschillende pijnstilling extra moeten nemen. Net geen morfine, maar het was er niet ver vanaf. Op 16/12 werd dan snel een tweede infiltratie gepland. Het resultaat laat niet lang op zich wachten. Volgende dag wandel ik aan in het rond. Het enige wat er nog blijft zijn wat krampen in het rechterbeen en een "voos" gevoel in de rechter grote teen. Na consultatie begin Januari 2021 vraag ik om een nieuwe MRI te maken zodat w zien of er nog iets moet gedaan worden. Verleden zondag 24/1 even onder het toestel. Maandag onmiddelijk telefoon van de fysische geneesheer. Er is een grote hernia zichtbaar. Vrijdag reeds een afspraak met Neurologie gehad. De chirurg was nogal enthousiast bij het bekijken van de scan. "Mega"-hernia was zijn woord. Je kon duidelijk zien hoe het ruggemerg weggedrukt wordt. Toch één opmerking: ondertussen kan ik lustig 3-5 km wandelen met alleen een raar gevel in mijn rechtervoet. Desalniettemin toch een operatie ingepland op 9/2 aanstaande want dit kan zo niet blijven. Hoe ik me nu voel? in één woord: Onzeker. Daar kan ik nu niet tegen als vooruitziend mens. Het maakt me boos, angstig, moe, nerveus. Ik weet niet hoe ermee omgaan. Nog even anderhalve week uithouden, rug beetje sparen nu.

Re: Hernia tussen L4 en L5

Wilfried schreef:
31 aug 2020, 13:24
Zoals het onderwerp al aangeeft is er middels een MRI bij mij een hernia geconstateerd onderin de rug tussen wervels L4 en L5. De neuroloog gaf me de keuze om te opereren of te gaan voor een pijnbehandeling. Hij achtte de kans dat deze hernia uiteindelijk vanzelf zou genezen best groot. Die pijnbehandeling, de zogenaamde zenuwwortelblokkade, heb ik nu 6 weken geleden ondergaan. En het zou 4 tot 6 weken kunnen duren eer dat deze volledig effect zou kunnen hebben. Maar ik wacht nog altijd op verlichting van de pijn.

De hernia is afgelopen juli via een MRI vastgesteld, maar ik loop al sinds oktober vorig jaar met deze pijn. (Vaak van kastje naar de muur, wachtlijst, etc)

Wat is in jullie ervaring de kans dat dit alsnog spontaan geneest? Ik wordt het nu wel erg beu, het is net alsof mijn gehele linkerbeen vanbinnen in brand staat.
Bij mij is in 2018 ook een vernauwing vastgesteld tussen de L5 en L4 Stenose. Oorzaak versleten onderrug en artrose. Ik kon vaak niet meer dan 100 meter lopen en moest dan ergens even gaan zitten. Dood gevoel in rechter been en voet. Ben pas vorig jaar 7 januari geopereerd hieraan in verband met lange wachtlijst. Na de operatie eerste 3 maanden veel last van pijn in mijn heup/bil en kuit gehad. Hierna 3 weken helemaal pijn vrij en daarna kwamen de pijn in heup/bil en kuit weer terug. Via mri scan blijkt dat littekenweefsel van de operatie nu de oorzaak is van deze pijnen. Opereren is volgens de arts geen optie omdat ik anders een klapvoet zou kunnen oplopen. Via de pijn poli een zenuwblokkade gekregen van de L5, kan hierdoor wel weer verder lopen en de eerste 8 weken bijna helemaal pijn vrij geweest en hoef niet meer na 100 meter te gaan rusten. Alleen de pijn in heup/bil en kuit is er nog alleen na te veel zitten en als ik te veel op de dag heb gedaan weer terug. Dus in de avond er heel veel last van. Loop nu bij de chiropractor om te kijken of hij mijn klachten kan verminderen zodat ik weer een redelijk normaal leven kan krijgen. Zo als je leest is opereren niet altijd een oplossing maar niets doen ook. Elk mens is anders. Sterkte ermee.