BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Lage rugpijn (links) bij heupen buigen en strekken, en bij lang staan

Beste Margaux,

Ja dat lijkt me een goed plan. Het klinkt ook als een totaal plaatje, maar dan moet dit wel aangepakt worden. En niet alleen kraken en hopen dat het daarmee opgelost is. Dat is dan geen totaal behandeling, mijn inziens dan.

Als je bij niezen last hebt, duidt wel op onderrug klachten. Vermoeden vanuit jou verhaal, toch wat algehele scheefstand in jou lichaam. Of dat komt door beenlengte verschil, of iets anders moet even nagekeken worden. Bekkenscheefstand geloof ik niet zo in. Een SI-gewricht heeft maar minimale beweeglijkheid (sommige therapeuten geloven zelfs dat er geen beweeglijkheid mogelijk is), dit kan klachten geven maar niet zorgen dat je scheef staat tijdens de squat. Dan zal het eerder één van de heupen zijn die anders staat dan de ander.

Jou verhaal klinkt ook als heup stabiliteit problemen.

Dus zal de oorzaak willen weten en hier de behandeling ook gericht op hebben. En als kraken verlichting geeft, is dit een mooi begin om mee te starten. Om daarna het lichaam het probleem te laten oplossen door oefeningen, betere houding, net wat nodig is.

Succes!

Re: Lage rugpijn (links) bij heupen buigen en strekken, en bij lang staan

Beste fysiotherapeut,

Bedankt voor uw reactie.

Ik heb al een keer fysio gehad, dat was inderdaad een manueel therapeut. De behandeling was goed, maar ik heb het idee dat er niet/nauwelijks iets aan diagnostiek werd gedaan. Dus ik weet nu ook niet wat er aan de hand is. Ik heb ook geen oefeningen meegekregen om te doen.

Ik heb denk ik geen klachten in de lies. Dus dat zou dan niet wijzen op een heupprobleem? De zeurende pijn bij lang staan zit meer in de buurt van de buitenkant heup en de illiopsoas, maar het zou ook de lies kunnen zijn.

SI had ik inderdaad ook wel aan gedacht, vooral omdat de functie van SI is om kracht over te brengen van boven- naar onderlichaam (en andersom). En ik heb het idee dat dat juist de klachten geeft in de sportschool. Tillen, buigen, explosieve bewegingen, en veel herhalingen etc. zijn pijnlijk. Ik voel de pijn ook als ik moet niezen.

Ik ben 34 en vrouw. Ik weet niet of ik een beenlengteverschil heb, daar is niet naar gekeken. Wel valt me op dat als ik op heupbreedte ga staan, bijvoorbeeld als ik wil squatten, dan staat mijn rechtervoet altijd ongeveer 5 cm meer naar voeren dan de linkervoet. Als ik op één rechte lijn ga staan, dan voelt het echt helemaal niet fijn. Dat scheve staan voelt veel natuurlijker. Kan dit ook duiden op bekkenscheefstand of zo? En ik heb een beetje doorgezakte voeten, maar niet heel extreem.

De pijn en stijfheid zit vooral ter hoogte van de bekkenrand. QL zit denk ik een stukje hoger en dieper? Ik heb geen specifieke pijn in de bil.

De theorie van de fysio was dat de klachten zich uiten in de onderrug, maar dat het echte probleem ook wel ergens anders kan zitten, bijvoorbeeld in de nek of bovenrug. Vandaar geen focus op die onderrug, maar is meer gekeken naar het totaal.

Ik zal in ieder geval teruggaan en meer vragen naar wat nou precies aan de hand is + vragen of ik oefeningen kan krijgen. Goed plan?

Groet,
Margaux.

Re: Lage rugpijn (links) bij heupen buigen en strekken, en bij lang staan

Beste Margaux.

Wat vervelend van jou pijn. Zeker als je last hebt tijdens je hobbies.
Ik zal zeker niet genoegen nemen met de pijn. Maar zo te horen heb je al fysio gehad? Naar jou verhaal zal ik ook eerder denken aan heup/ SI problematiek. Maar heup pijn geeft eerder klachten in de lies. En het maken van een bolle rug en staan geeft ook klachten, dit is niet te koppelen aan heup problemen.
Wat is jou leeftijd?
Heb jij een beenlengte verschil?
Quadratus lumborum kan zeker een rol spelen. Dit geeft klachten met staan, wat overeen komt. Maar het geeft ook vaak klachten in de bil regio. Quadratus lumborum kun je laten behandelen door de triggerpoints te laten behandelen, of dit zelf doen met een tennisbal bijvoorbeeld.

Manipulatie van je rug geeft wel verlichting, wat betekend dat je rug wel meespeelt. Als ik jou was zal ik naar een manueel/sportfysiotherapeut gaan. En het kraken laten combineren met andere therapie. Het kraken is nooit de oorzaak aanpakken, maar symptoom bestrijding. Daarna moeten de spieren erom heen aangepakt worden door middel van versterking, los maken, rekken, oefeningen net wat nodig is.

Succes!

Lage rugpijn (links) bij heupen buigen en strekken, en bij lang staan

Hoi,

Ik heb al langere tijd (een jaar ongeveer) pijn in mijn linker onderrug.
- geen pijn bij zitten of liggen
- wel altijd stijf, bewegen gaat soms moeilijker
- als ik mijn onderrug in de rugleuning van de stoel probeer te drukken (dus bol maak), dan is dit stijf/pijnlijk
- als ik sport, dan is hardlopen/fietsen niet pijnlijk, maar juist de oefeningen waarbij ik de heupen buig of strek zijn enorm vervelend en pijnlijk en stijf. Denk hierbij aan squats, burpees, deadlift etc. Rekken en strekken doe ik veel, maar het helpt niet echt.
- bij langer dan een paar minuten staan (bijvoorbeeld in de rij bij de kassa) dan krijg ik een zeurderige pijn in onderrug, heup en aan de voorkant (rondom heupbuiger/strekker). Ik wil dan echt graag gaan zitten, want dan trekt de pijn meteen weg.

Mijn rug/nek is laatst gemanipuleerd. Dit heeft wel voor veel verlichting gezorgd.
Alleen die echte stijfheid is nooit weg geweest en nu (een paar weken later) heeb ik het idee dat de pijn steeds meer terugkomt en beetje bij beetje weer erger wordt.

Ik heb zittend werk overigens. Sport wel veel daarnaast, en vooral bij het sporten heb ik last.

Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn? Als ik zelf kijk naar waar de pijn vandaan komt, dan denk ik zelf aan SI en/of heup of misschien de QL spier. Geen idee. Wie kan me helpen? En wat is uw advies? Terug naar de fysio? Of genoegen nemen met de pijn?