BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Revalidatie na voorste kruisbandand operatie

Hoiiii

Ik ben 25 maart geopereerd aan mijn knie en heb een nieuwe voorste kruisband gekregen.
Nu heb ik best veel pijn tijdens het strekken op mijn scheenbeen onder mijn knie. Het voelt alsof ik mijn knie niet verder kan strekken omdat er iets zit. De pijn zit net onder mijn knieschijf en bij mijn litteken waar ze hebben zitten boren. Wanneer ik daarna weer ga buigen heb ik ook stekende pijn.


Gr celine

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Joy,

Klein ongelukje noem je dat ;)

De knie strekken moet zo snel mogelijk weer kunnen, bij een voorste kruisband operatie staat hier maximaal zes weken voor. Maar gezien de complexiteit van jou knie zal dit een ander verhaal worden. Twee keer een operatie aan de buitenband komt zelden voor. Het knikken kan verschillende oorzaken hebben. Als je heel veel twijfelt zal ik adviseren met de orthopeed contact te leggen. Die weet hoe de binnenkant eruit ziet en hoe de band is gerepareerd, vooral omdat het de tweede keer is. En je dus ook met extra littekenweefsel zit.

Maar opzicht zolang jij je knie niet kan strekken en er nog vocht in zit, is dit de beste verklaring voor het klikken. De knie heeft nog niet de juiste stand en alles beweegt dus nog niet zoals het hoort.

Ik mag hopen dat je wel onder begeleiding van een fysiotherapeut al bent? De kniestrekking moet er echt zo snel mogelijk in komen. Een fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Er blijft altijd vocht in de knie als de knie niet volledig kan strekken. Dus de eerste focus ligt op de kniestrekking, dan rustig kijken naar de volgende stappen.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hallo,

Twee jaar geleden ben ik aan de buitenband geopereerd,omdat die te laks was. Vorig jaar november heb ik een klein ongelukje gehad waarbij mijn voorste kruisband is afgescheurd en mijn buitenband afgescheurd. Ik ben 1 maand geleden geopereerd. Hierbij hebben ze mijn voorste kruisband vervangen door een donorpees en tweede keer mijn buitenband. Ik kan mijn knie niet volledig strekken en er zit nog een speling in. Als ik mijn broek aan doe, dan voel ik mijn knie aan de buitenkant van mijn knie knikken. Ik voel die knikkend geluid en hoor hem ook. Hij knikt van links naar rechts. Is dit wel goed? En hoe lang duurt het dat ik mijn knie volledig kan strekken?

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hi,

Maart 2019 nieuwe kruisband vanuit mijn hamstring.
Anno januari 2020 heb ik nog steeds last in me knieholte over de gehele lengte. Iemand ervaring mee?

Mike

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

5 jaar geleden een vkb reconstructie gehad. Operatie was goed verlopen. Hamstring zit er stevig in dus dat was prima. Tijdens de revalidatie kreeg ik last aan de voorkant onder mijn knieschijf. Vooral bij staan werd de druk erop heftiger. Nu 5 jaar later. 2 operaties extra in andere ziekenhuizen en 3 orthopeden die er geen raad mee weten verder, heb ik geen idee wat nu te doen. Meerdere MRI’s en echo’s gehad. Ze hebben geen idee wat het is. Mss op dit forum nog mensen met een idee voor me? Gr Mark

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste Kay,

Ik denk dat het de beste optie is inderdaad. De klachten kloppen niet, en een MRI is niet 100% betrouwbaar hiervoor. Het enige betrouwbare is erin te kijken.
Revalidatie na een kijkoperatie is afhankelijk wat ze vinden. Als ze niks vinden, moet de wond herstellen en kun je daarna weer verder. Dit is 1-2 weken even wat minder belasting op de knie.
Als ze wel wat vinden, is het afhankelijk wat ze vinden en hoeveel ze moeten doen en waar het littekenweefsel zit. Maar is zelden extreem lang. Het is alleen weer een operatie, met kans op littekenvorming en infectie gevaar. Maar gezien jou klachten is het eigenlijk de enige optie om te weten of het komt door problemen in de knie.
Ik vermoed dat ook al halen ze littekenweefsel weg de revalidatie niet veel vertraging oploopt. En wat is vertraging, nu je toch niet vooruit gaat. Je moet denken aan maximaal 6 weken even wat minder belasting. Maar spierkrachttraining moet gewoon goed gaan. En als het komt door het litteken, kun je vrij snel (meestal na 1 week) beter op de knie staan, dan dat je nu doet.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi,

Vandaag mijn echo gehad en ze willen een kijkoperatie gaan doen om te kijken of er niet wellicht littekenweefsel is ontstaan wat de pijn geeft. Ben benieuwd.... enig idee hoelang de nasleep is van deze operatie? De knie zelf is in orde op de mri, hamstring is wat verzwakt, maar zou ook niet al deze klachten moeten geven. Ik denk dat die kijkoperatie mijn enige hoop is of heeft dit weinig zin?

Kay

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Kay,

Dan is het inderdaad vreemd. Het is inderdaad niet gek dat je knie nog niet volledig kan buigen.
Als de knie niet dik wordt kan het bijna geen letsel in de knie zijn, dat kun je wel uitsluiten zeker ook na de MRI. Het kan nog de kuitspier zijn, eventueel een zenuw (maar dat is ook niet logisch) of inderdaad een botkneuzing. Maar dat moet wel zichtbaar zijn op de MRI-scan.

Dus second opinion is handig

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi,

allereerst super bedankt voor je reactie. De status van mijn knie is als volgt: ik kan alle oefeningen goed uitvoeren en kan volledig strekken. Buigen gaat ook goed, maar nog niet helemaal, maar dat is volgens mij logisch op dit moment van de revalidatie. Het enige wat zo een pijn geeft in de knie is het statische: gewoon simpelweg staan of te lang in een bepaalde houding. Dit belemmert zo erg mijn dagelijks leven dat ik na 10 minuten echt moet gaan zitten. Hierin zit ook geen verbetering hoeveel we die beenspieren ook trainen, want die zijn echt al veel sterker geworden de afgelopen maanden. De pijn in de knie voelt erg stijf aan en het straalt door naar mijn kuit en voet. Het voelt gewoon alsof dat hele rechter been naar de .... is. Ik word er inmiddels zo boos en verdrietig van. Ik ga zeker een second opinion aanvragen, maar misschien dat je vanaf afstand ook al wat dingen kan uitsluiten? Ik ben gewoon zo benieuwd wat dit kan veroorzaken. De mri van de knie was dus gewoon goed, de hamstring is wat beschadigd maar die knie voelt zo pijnlijk aan...

Groetjes Kay