BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hallo,

Ik ben een jaar geleden geopereerd mijn herstel verliep in het begin vrij aardig tot dat we wilde overgaan naar hardlopen.
Dat vond de knie niet leuk uiteindelijk na flink doorbijten lukte dat.
Alleen zat er een klak/klik in bij het laatste stukje strekken.
In december moest ik met een been op een verhoging springen (hinken) als oefening sinds dien mis ik veel kracht had daarna ook best wel veel slotklachten.
De slotklachten zijn ondertussen minder geworden maar de irritatie voor onder de knie schijf blijft aanwezig.

Nu blijkt op de MRI dat er litteken weefsel voor de kruisband zit dit willen ze weghalen maar ik ben bang voor meer litteken weefsel wat is jullie ervaring hierin?

gr,
Kees

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Yente,

Oei wat vervelend. Wonden die gaan bloeden zal ik altijd mee terug gaan.
De buiging is nog niet zo heel vreemd, dat dit niet lukt.

Is je voorstekruisband of buitenste knieband gemaakt?
Vermoedelijk is je meniscus gehecht, dit geeft vaak wat langer problemen met de buiging.

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Ik ben 24 december geopereerd aan mijn knie, ze hebben een nieuwe buitenste kruisband geplaatst met een hamstringpees en ze hebben nog wat gedaan aan mijn meniscus (ik weet niet precies wat). Ik ben nu 2 weken verder en ikmheb heel veel pijn ik kan bijna niks. En buigen lukt helemaal niet. Ook zijn mijn wonden weer gaan bloeden. Is dit altijd zo of moet ik hier achteraan gaan?

Groetjes Yente

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Magnumy,

Goed dat je zo fit was voor de operatie. Zit de knobbel echt op je litteken? Dan is het vermoedelijk een litteken/ bindweefsel probleem. Dit kun je verlichten door dit heel specifiek te masseren en los te maken. Maar ik neem aan dat je bij een fysiotherapeut revalideert, deze kan jou hier prima mee helpen.

Litteken problemen komen veel voor bij knie operaties. Zeker op de plek die je aangeeft, omdat hier weinig vet/ huid is. Hierdoor ontstaan er sneller verklevingen.

Succes!

Revalidatie na voorste kruisband operatie

Ik ben op 22 oktober geopereerd aan de voorste kruisband (hamstrings techniek). Dit was een geplande ingreep waardoor ik fysiek top was net voor de operatie. Ook nadien ging ik zeer snel zwemmen en fietsen. Nu zit ik in de fase naar lopen en meer belasting toe. Echter heb ik het gevoel van een kleine knobbel ter hoogte van het litteken net onder de knie, aan de binnenkant. Deze gaat snel opspelen en pijn doen die ook gaat uitstralen. Dit beperkt mij om de belasting op te drijven.
Iemand ervaring hiermee ? Moet ik rustiger aan ? Of moet ik erdoor ? Is het littekenweefsel dat nog zal verdwijnen ?

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Pieter,

Ik zie natuurlijk niet hoe jij je oefeningen doet hier kan ik weinig in corrigeren. Probeer alleen tijdens squats, lunges, legpress de kracht vanuit je hak te duwen en niet je tenen te gebruiken, dit kan al veel verschil maken.
We weten ook dat je dit niet express doet, maar het lichaam zoekt de makkelijkste weg, en dat is vaak het andere been gebruiken.

Die laatste 5% die in het tweede jaar nog versterkt, heb je geen last van. De belangrijkste voorwaarden om volledig het voetballen te herpakken is dat jij de knie durft te belasten en er volledig op vertrouwt. Naast de meetbare tests bij de fysiotherapeut is dit het aller belangrijkste. Als jij je knie niet volledig vertrouwt of niet volledig vrij durft te sporten is de kans op een nieuwe blessure vele male groter.
Hier zal je de komende maanden ook echt wel op getraind worden, dus geen angst hiervoor.

Richtlijnen voor sporthervatting:
10% meer kracht in het aangedane been dan het niet aangedane been
sprongtesten goed (dit weet jou fysiotherapeut wel)
en geen bewegingsangst.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi ,

Bedankt voor het snelle antwoord. Mensen hebben mij al gezegd dat ik weer zou kunnen voetballen, maar soms vreesde ik dat ze de waarheid niet durfden zeggen.

Het klopt inderdaad dat ik soms moeite heb met correct uitvoeren van de oefeningen. Wanneer ik de oefening zou moeten voelen in de quadriceps van mijn slechte kant voel ik het soms vooral aan de quadriceps van mijn "goede knie". Wellicht omdat ik meer op die kant steun. Dit is echter ongewild, omdat ik zeker niet wil cheaten. Heeft u hier misschien tips voor?

Voorlopig doe ik 3x week 1u 30 oefeningen. Het gaat van fietsen tot squatten met een elastiek rond de knie, kuitoefeningen op de trap, oefeningen met een elastiek rond de slechte knie om de strekking te verbeteren. Vorige keer heb ik ook al reeds gewichten geduwd om de quadriceps te trainen (14 kg). Hierbij voelde ik die spier wel goed. Hopelijk ontwikkelt die snel want voorlopig is van die spier haast geen spoor te zien.

Jammer dat het zolang gaat duren, maar bedankt voor de eerlijkheid! Voorlopig ligt het seizoen toch stil dus mis ik niks. Een medebestuurder van de club zei dat ik normaal in februari terug zou kunnen beginnen, maar ik zou liefst natuurlijk geen druk voelen om snel terug te zijn en zo opnieuw een kruisband scheuren.

Heb je ook last tijdens het voetballen van het gebrek een stabilisatie voor die 24 maanden? Gebrek aan snelheid of explosiviteit? Schrik in duels?

Ik zal zeker niet terug beginnen voor ik groen licht krijg van de dokter. Ik weet hoelang dit proces duurt en wil dit absoluut geen 2e keer meemaken.

Bedankt voor uw hulp!

Pieter

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Pieter,

Grote operatie heb je gehad, maar het komt goed! Je gaat weer voetballen.
Het is nog heel normaal dat je knie dik wordt bij het belasten (stappen) dit kan ook nog wel even duren. Zeker door de combinatie van handelingen die bij jou zijn uitgevoerd.

Irritatie van de patellapees komt veel voor, dit komt helaas wel door overbelasting/ compensatie. Let goed op de juiste uitvoering van oefeningen, hier kun je namelijk ontzettend goed in compenseren. Waardoor uiteindelijk de patellapees gaat overbelasten

Wat heb je allemaal al in je revalidatie gedaan? Welke oefeningen en hoe zwaar? Misschien heb ik nog tips voor je.

Reken er maar wel op dat het minimaal 9, maar vermoedelijk 12 maanden gaat duren voordat je kan voetballen (wedstrijd niveau) eerder trainingen oppakken is vaak wel toegestaan. Maar voor duels blijft kritiek. De hamstring die nu als voorste kruisband werkt is langzamer. Een pees reageert langzamer dan een band. De hamstring die gebruikt is wordt wel weer een knieband, maar om dit volledig te laten gebeuren zijn we 24 maanden verder (natuurlijk herstel) na 12 maanden is dit voor ongeveer 95% al uitgevoerd.

De kruisband zorgt voor stabiliteit in onverwachte reacties, dan spant deze hard aan om de knie te stabiliseren en letsel te voorkomen. Een pees is dus trager, wat betekend dat bij onverwachte situaties (duels) de stabiliserende functie minder aanwezig is. Dus pak echt je tijd.

Succes!

Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hallo,

ik ben 16 september 2020 geopereerd aan mijn voorste kruisband , voorste en achterste meniscus zijn gehecht geweest. Het "ongeval" gebeurde op 11 juli tijdens het voetballen. Deeltje van de hamstring werd gebruikt voor de voorste kruisband en de knie werd verstevigd aan de buitenkant met een plaat uit mijn bovenbeen.

Het is nu 22 november en de revalidatie loopt vlot. Strekking is nagenoeg perfect en plooien kan bijna helemaal. Ik heb ook nooit echt pijn in de knie en de oefeningen gaan goed.

Wel merk ik dat mijn knie soms nog opzwelt als ik veel heb gestapt of veel oefeningen heb gedaan. Ook ondervind ik lichte hinder aan de pathellapees onder de knie en mank ik onbewust precies nog een beetje bij het stappen.

Is dit allemaal normaal en zal ik terug mijn oude niveau halen bij het voetballen? Ik weet dat het een lang proces is, dus dat ik mij misschien geen zorgen moet maken, maar ik zou graag uw eerlijke mening willen. Ik ben enorm gemotiveerd en zal er alles aan doen natuurlijk. Het liefst wil ik zo snel mogelijk terug voetballen.


Alvast bedankt!

Groetjes Pieter (19 jaar)

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Aniek,

Wat een goed herstel heb jij (op je kramp na natuurlijk). Goed dat je trombose hebt laten uitsluiten. Vermoedelijk zal je rustig mogen beginnen met fietsen op de hometrainer en helpt dit bij het verbeteren van de doorbloeding en het verminderen van de kramp en druk op je kuit.

Succes!
cron