BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: fibulalaxiteit

Is idd balen maar het is een zeldzame pathologie dus erg veel expertise bestaat er rond (literatuur trouwens ook niet).
Deze ochtend ingreep ondergaan. 3 voudige fixatie dus zou nu toch wel vast moeten blijven zitten. Een endosmose tightrope constructie waarvoor een nieuwe bottunnel is gemaakt ronder de vorige tunnel maar nu helemaal door de tibia, donorligament vervangen in de bestaande tunnel + hamstring fixatie (als ik het goed begrepen heb, half groggy).
Revalidatie zal iets rustiger aan moeten gebeuren, 2 weken platte rust isometrische oefeningen en massage. Week 4 zou ik 60° flexie moeten halen, week 6, 90°. Liever onder narcose flexie doorduwen dan nu te snel forceren.

Re: fibulalaxiteit

Beste,
Helaas is de reconstructie gefaald. De revalidatie verliep super vlot en ik kan iet zeggen dat ik echt veel pijn heb gehad post operatief, op de behandeltafel bij de fysiotherapeut uiteraard wel maar je kan nou eenmaal geen omelet maken zonder een ei te breken.
Morgen is er een revisie ingreep gepland, hey zal pittiger worden dan de vorige keer maar we gaan ervoor.
De pijn situeert zich voornamelijk in m'n enkel en metatarsaalkoppen en progressief ook aan de knie zelf. Bij het luxeren van de fibulakop verspringt er telkens een ligament en dat wordt best onaangenaam.

Re: fibulalaxiteit

Goed om te horen dat er iets aan gedaan gaat worden. Helaas heeft het op deze weg moeten gaan. Hopelijk gaat het herstel na de operatie wel snel.

Succes!

Re: fibulalaxiteit

Intussen zijn we weer wat verder. Maandag 20/05 word ik in UZ Gasthuisberg Leuven geopereerd. Uiteindelijk bleek de MRI toch afwijkend te zijn en is er een posterolaterale hoekletsels vastgesteld waarbij zowel PCL, poplitea en biscepspees betrokken zijn. Dialtest was duidelijk positief, jammer dat er zoveel tijd is overgegaan voor een mijn inziens toch relatief "eenvoudige" diagnose kon gesteld worden. Gelukkig moet er geen standcorrectie gebeuren.
Men gaat eerst een arthroscopie doen om uit te sluiten of er toch geen letsel is in de knie, geïsoleerde hoekletsels zijn blijkbaar erg zeldzaam, gevolgd door een reconstructie volgens laprade en een neurolyse van de n peroneus.
Het wordt 6 dag en nacht brace met absoluut steunverbod en daarna 6 weken overdag brace met opvoeren van de flexie. Totale revalidatie zal 9 tot 12 maanden in beslag nemen.
Hopelijk valt de pijn postoperatief wat mee en hoef ik maar 1 nachtje gehospitaliseerd te blijven.
Bedankt alvast voor uw vorige reacties.

Re: fibulalaxiteit

Beste,

Het lukte prima met het filmpje. Maar dit is een grote instabiliteit en eigenlijk alleen operatief op te lossen. Het niet operatief behandelen van dit soort klachten geeft in bijna alle gevallen herhaling van problemen.

Er zijn twee soorten operaties, een waarbij de fibula gefixeerd wordt. Of standcorrectie krijgt. Deze operaties zijn risico vol en geven vaak veel problemen nadien. Maar er zijn ook operatie mogelijkheden waarbij banden en kapsel ingekort wordt. Dit geeft een goed herstel. Soms proberen is het zonder operatie door de knie 6 weken in een gipskoker te zetten. Maar lang niet alle orthopeden opereren dit of kunnen dit opereren. En het klopt dat dit een risico volle operatie is. Maar als het kapsel ingekort wordt i.p.v. het gewricht gefixeerd geeft dit geen problemen voor de enkel.

En als de mediale band echt graad twee was, had deze direct (binnen zeer korte tijd) in het gips/ brace gezet moeten worden. Dus vraag dit ook na als je naar een knie orthopeed gaat.

Waar woon je? Misschien weet ik een goede knie specialist bij jou in de buurt.

Re: fibulalaxiteit

Beste,
De 2de graads laxiteit is niet echt behandeld geweest. De huisarts heeft enkel 3 dagen ibuprofen voorgeschreven en indien na 1 week geen beterschap moest er een arthro CT genomen worden. Ik heb na 2 weken een arthro CT laten nemen die zoals gezegd negatief was voor meniscus of kruisbandletsel.
Ik heb gedurende de eerste week weinig rust kunnen nemen (wij hebben paarden en die week stond ik er alleen voor om ze te verzorgen, dus veel gesleurd met kruiwagens mest op oneffen terrein), dit was uiteraard niet echt gunstig. Ik heb na het nemen van de arthro CT met mijn huisarts telefonisch contact gehad voor het bespreken van de uitslag, ik heb toen reeds gevraagd of er fysio kon opgestart worden maar dat was voor haar niet nodig. Ik had toen al gemeld dat de knie erg instabiel aanvoelde en ik geen volledige flexie of extensie had. Pas 1,5 maand na het ongeval is er met fysio gestart. Daar werd er voornamelijk gewerkt aan de extensie en in 2de instantie aan de flexie, gevolgd door kracht en stabiliteitsoefeningen. Het is redelijk van in het begin dat de fysio de fibulalaxiteit heeft vastgesteld, pakweg half september. Ik had zelf al wel gemerkt dat wanneer ik toch enigszins door de knieën probeerde te gaan (bv bij het uitladen van de wasmachine) dat er aan de laterale zijde van de knie wat versprong maar gaf er niet echt aandacht aan. Het is ook niet echt pijnlijk.
De fibula luxeert aan de kant van de knie naar voor toe.
Ik weet niet of het lukt om deze link te openen het is een filmpje dat ik zelf gemaakt heb van het luxeren https://photos.google.com/share/AF1QipP ... BkR3hNMmJB
Alvast bedankt voor uw reactie